Carl Riedel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCarl Riedel

Gravat de Carl Riedel
Biografia
Naixement6 octubre 1827 Modifica el valor a Wikidata
Cronenberg Modifica el valor a Wikidata
Mort3 juny 1888 Modifica el valor a Wikidata (60 anys)
Leipzig Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatAlemanya Alemanya
FormacióConservatori de Leipzig Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióCompositor, professor
OcupadorConservatori de Leipzig Modifica el valor a Wikidata
EstilRomanticisme

Musicbrainz: a72ebc8e-aa7b-49b5-b194-d92fd5197ed7 Discogs: 2699820 IMSLP: Category:Riedel,_Karl Allmusic: mn0001445092 Modifica el valor a Wikidata

Carl Riedel (Cronenberg, Wuppertal, 6 d'octubre de 1827 - Leipzig, Saxònia, 3 d'octubre de 1888) fou un compositor i músic alemany.

Fill d'un farmacèutic, estudià en l'Escola Industrial de Hagen (Rin del Nord-Westfàlia) , però el 1848, sentint gran afició per la música, abandonà aquells estudis i es dirigí a Leipzig, ingressant en el Conservatori. Mercès a la seva extraordinària voluntat, va vèncer els inconvenients de començar tant tard la seva instrucció musical, i als pocs anys ja era una de les personalitats artístiques més important de Leipzig.

El 1854 fundà un quartet vocal, que el 1859 es transformà en una societat coral de primer ordre, executant les grans obres religioses antigues i modernes. El Riedelscher Verein, contribuí a divulgar la bona música per Alemanya, donant a conèixer composicions que fins llavors només eren oïdes pels professionals.

Riedel, a més, fou, president de l'Associació Wagneriana de Leipzig, doctor honoris causa per la Universitat de Leipzig i mestre honorari de la Capella Reial de Saxònia. Entre d'altres, tingué com a alumne Heinrich Schulz-Beuthen.[1]

Va compondre poques obres, però, en canvi, publicà edicions importants dels mestres antics, com Die sieben Worte i les quatre Passions de Schütz; Geistlieche Melodien, de Franck; Preussische Festlieder, d'Eccard: Weihnachtslieder, de Praetorius. etc.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Enciclopèdia Espasa. Volum núm. 17, pàg. 1179 (ISBN 84-239-4517-0)

Bibliografia[modifica]