Cultura Wadi Rabah

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàCultura Wadi Rabah

Tell-es-Sultan Modifica el valor a Wikidata
Tipuscultura arqueològica Modifica el valor a Wikidata
PeríodeNeolític ceràmic Modifica el valor a Wikidata
Inicisegle LV aC Modifica el valor a Wikidata

La cultura Wadi Rabah és una cultura arqueològica del període neolític ceràmic del Llevant meridional. Es va desenvolupar a mitjans del V mil·lenni aC.[1][2]

La cultura Wadi Rabah va succeir a la jamukiana, que s'estenia al llarg de la costa fins a Biblos, i la lodiana (Jericó IX). Tanmateix a la Vall d'Hula, al nord-est de la regió, el jarmukià hi era absent, així com a la part baixa del Jordà.[3]

Aquesta cultura va ser identificada per primer cop al jaciment de Tell es-Sultan, l'antic Jericó, pels arqueòlegs britànics John Garstang i Kathleen Kenyon en excavacions separades. Kenyon va batejar aquest període a Jericó amb el nom de "Neolític ceràmic B". El nom "Wadi Rabah" es va començar a utilitzar en la literatura arqueològica gràcies a les excavacions de l'arqueòleg israelià Jacob Kaplan al jaciment de Wadi Rabah.

Aquesta cultura es coneix per una petita quantitat de jaciments, en alguns dels quals s'hi van descobrir restes de petites estructures rectangulars. Algunes estructures més grans es van trobar als jaciments de Munhata, Wadi Rabah i Ein el-Jarba, tot i que l'arqueòleg israelià Yosef Garfinkel suggereix que s'haurien erigit també grans estructures de pati durant aquest període, com les que es van trobar a Xa'ar HaGolan de la cultura jarmukiana anterior (c. 6400 – 6000 aC) o a Tel Tsaf del posterior període calcolític inicial/mitjà (c. 5300–4500 aC).

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Bar, S.; Rosenberg, D. «Newly Discovered Yarmukian and Wadi Rabah Sites in the Southern Jordan Valley and The Desert Fringes of Samaria During the 7th and 6th Millennia BC: Preliminary Report». Archaeology, Ethnology and Anthropology of Eurasia, 39, 3, 2011.
  • Killebrew, Ann E.; Steiner, Margreet L. The Oxford Handbook of the Archaeology of the Levant c. 8000-332 BCE (en anglès). Oxford University Press, 2013. 
  • Levy, Thomas Evan. The archaeology of society in the Holy Land (en anglès). Leicester University Press, 1998. ISBN 9780718501655. OCLC 40143782.