Festival de Cine por mujeres

Plantilla:Infotaula esdevenimentFestival de Cine por mujeres
Imatge
Map
 40° 25′ 01″ N, 3° 42′ 12″ O / 40.4169°N,3.7033°O / 40.4169; -3.7033
Tipusfestival de cinema Modifica el valor a Wikidata
Vigència2018 Modifica el valor a Wikidata - 
LocalitzacióMadrid Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata

Lloc webfestivalcinepormujeres.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: ev0018580 Facebook: festcinepormujeres Twitter (X): fcinepormujeres Instagram: fcinepormujeres Youtube: UC-5F365pfZyOjswsGmR7O_w Modifica el valor a Wikidata

El Festival de Cine por mujeres és un certamen cinematogràfic que se celebra anualment en Madrid (Espanya) des de 2018. El seu principal objectiu és reduir la desigualtat entre dones i homes en la indústria cinematogràfica i fer visible el treball i el punt de vista de les dones mitjançant la programació d'una selecció internacional de llargmetratges de ficció, animació i documental dirigits per dones.[1]

Cartell de la III edició

Història[modifica]

El festival és una iniciativa que va sorgir en 2018 de la mà de la gestora cultural Carlota Álvarez Basso[2] i el director i productor de cinema Diego Mas Trelles,[3] que ho codirigeixen des de llavors comptant amb el suport d'entitats tant públiques com privades.

Façana Círculo de Bellas Artes

Cada edició compta amb un país convidat amb l'objectiu de donar una visió de la recent producció cinematogràfica d'algun país específic en la secció Focus. En l'organització dels Focus celebrats en edicions anteriors han participat entitats com el Institut Confucio de Madrid, el Xina Women’s Film Festival, l'Ambaixada de la República de Polònia i l'Institut Polonès de Cultura, l'Ambaixada de Suïssa i el Swiss Film, l'Ambaixada de Suècia, el Swedish Institute i el Swedish Film Institute, entre altres.

En 2021 el país convidat va ser Xina, amb una creixent participació de directores en una de les més sòlides indústries cinematogràfiques del món. El Focus la Xina va comptar amb la projecció de 6 pel·lícules i un total de 7 països, amb la presència de Belén García-Noblejas, representant de la Xina Women´s Film Festival i gestora de projectes interculturals entre Espanya i Àsia, Margaret Chen, president del Xinesa Club Spain, María Macarro, experta en informació i estudis d'Àsia oriental de l'Institut Confucio i amb Lisa Zi Xiang, directora de la pel·lícula 再见, 南屏晚钟 (Un gos bordant a la lluna). A més, gràcies a la col·laboració del Xina Women’s Film Festival, es van projectar 6 pel·lícules espanyoles recents en els Institutos Cervantes de Pequín, Xangai i Guangzhou.

La tercera edició, de 2020, es va dedicar a Polònia, país amb una reconeguda i potent cinematografia feta per dones, i en la seva Focus va comptar amb la projecció de 3 pel·lícules en l'Acadèmia de Cinema i la presència (en línia a causa de la pandèmia) de Agnieszka Zwiefka, directora de Blizny (Scars), Monika Jordan-Młodzianowska, directora de Zelazny most (The Iron Bridge) i Barbara Orlicz-Szczypuła, presidenta de la Krakow Film Foundation i subdirectora del Krakow Film Festival.

En la segona edició, de 2019, el país convidat va ser Suïssa, país exemple de bones pràctiques pel resultat de les seves recents polítiques d'igualtat de gènere com a criteri en les ajudes públiques, implementades per l'Oficina Federal de Cultura del Govern mitjançant el programa La question du genre dans l’encouragement du cinéma. El percentatge de pel·lícules suïsses realitzades per dones que rebien ajudes públiques era en 2013 del 20%. Quatre anys després de la implementació d'aquestes polítiques les pel·lícules realitzades per dones que van rebre ajudes van ser un 35%. Suïssa va comptar amb la projecció de 6 pel·lícules en la secció Focus, 1 en la Secció Competitiva i amb la pel·lícula de clausura, que també va ser suïssa. A més va comptar amb la presència de Christine Repond, directora de Vakuum (Buit), Bettina Oberli, directora de Le vent tourne (El vent gira) i Nadia Dresti, llavors directora de Locarno Pro.

La primera edició, en 2018, es va dedicar a Suècia, considerat pioner i model per les seves polítiques d'igualtat dins del sector audiovisual aconseguint en 2015 que el 50% de pel·lícules sueques fossin dirigides per dones. El Focus dedicat al país nòrdic va comptar amb la projecció de 6 pel·lícules en la secció Focus Suècia i 1 en la Secció Competitiva, i amb la presència de Katja Wik, directora de la pel·lícula Exfrun (The ex-wife) i de Anna Serner, Directora General del Swedish Film Institute.

Façana de Cine Callao de la Gran Vía de Madrid anunciant el Festival

El festival s'estructura com un certamen multiseu en el qual diferents espais i institucions culturals del centre de Madrid acullen cada secció, entre els quals estan: Palacio de la Prensa (Gales d'inauguració i clausura), Cine Estudio del Círculo de Bellas Artes (Competició Internacional), Acadèmia de Cinema (Focus del país convidat), Cineteca Madrid (Focus del país convidat i Directores sueques), Sala Berlanga de la Fundació SGAE (Competició Autores Espanyoles), Casa de América (Directores llatinoamericanes), Casa Árabe (Directores àrabs), Institut Français de Madrid (Directores franceses), Goethe-Institut de Madrid (Directores alemanyes i activitats formatives), Casa de México en España (Directores mexicanes), Museu Thyssen-Bornemisza (Creadores destacades), Espacio Fundación Telefónica, Sala Alcalá 31 de la Comunitat de Madrid, Universitat Camilo José Cela i Cinemateca Pedro Zerolo (Activitats formatives). Des de la segona edició el festival compta a més amb una seu en línia en Filmin.es i des de 2020 amb l'emissió de pel·lícules espanyoles en el canal de televisió local 8madridTV..

L'edició de 2021 del festival va comptar amb 138.222 persones entre espectadors presencials a les sales, espectadors en línia, espectadors dels canals de FILMIN i 8madridTV, assistents a les activitats formatives i mitjans de comunicació. Es van projectar un total de 54 llargmetratges de 20 països en 19 seus físiques (entre seus de projecció i de formació), 1 seu en línia i 1 seu en televisió, dels quals 39 van ser de ficció, 12 documentals, 3 d'animació i 1 sèrie d'animació. En les 54 projeccions i les 8 activitats formatives del festival van participar un total de 45 convidades, de les quals 15 van ser directores i expertes que van acudir presencialment a Madrid.

En l'edició de 2020 van participar 80 dones professionals del sector i es van projectar un total de 55 pel·lícules, de les quals 40 llargmetratges de ficció, 14 llargmetratges documentals, 1 llargmetratge d'animació, i 13 curtmetratges. A aquestes projeccions, en les quals van participar 8 directores i professionals de la indústria presencialment i 5 a través d'un vídeo a manera de presentació, van assistir més de 18.000 espectadors presencials i en línia.

En les dues edicions celebrades en 2018 i 2019 el festival va sumar més de 10 000 assistents a les projeccions i les activitats formatives. En l'edició de 2018 es van projectar un total de 29 pel·lícules en 8 seus, de les quals 25 eren llargmetratges de ficció, 3 llargmetratges documentals i 1 pel·lícula d'animació. En l'edició de 2019 es van projectar un total de total de 38 pel·lícules en 14 seus, de les quals 31 llargmetratges de ficció, 6 llargmetratges documentals,1 llargmetratge documental animat i 11 peces de realitat virtual.

Conferència de Shari Frilot, artista, realitzadora i chief curator de la secció New Frontiers del Festival de Sundance a l'Espacio Fundación Telefònica. Edició 2019.

Al llarg de les seves quatre edicions celebrades han passat pel Festival de Cinema per Dones nombroses professionals i creadores de la indústria del cinema a nivell nacional i internacional, entre les quals estan Belén Atienza,[4] Teresa Font,[5] Claudia Llosa,[6] Tonie Marshall,[7] Marcela Said,[8] Lucía Gajá,[9] Hanna Slak,[10] Zaida Bergroth,[11] Krista Kosonen, Nadia Dresti,[12] Laura Mora,[13] Amal Ramsis, Chus Gutiérrez, Debra Zimmerman, Shari Frilot,[14] Chus Gutiérrez, Sophie Winqvist,[15] Maite Ruiz de Austri,[16] Belli Ramírez,[16] Marisa Román,[16] Lucía Garibaldi,[17] Sofía Quirós Úbeda,[16] Sonja Prosenc,[18] Nuria Cubas,[19] Susana Guardiola,[20] Mayi Gutiérrez Cobo, Eva Valiño,[21] Shahrbanoo Sadat,[22] Nathalie Álvarez Mesen, Mariana Barassi, Cecilia Bartolomé, Aránzazu Calleja, Ángeles Cruz, Cecília Felmeri, Eva Gancedo, Paula Hernández, Lara Izagirre, Margarita Ledo, Amaia Merino, Alba Sotorra, Antonio Trashorras i Lisa Zi Xiang.

Palmarès[modifica]

El Festival de Cine por Mujeres atorga diversos premis en les diferents seccions competitives del seu programa comptant amb un Jurat Internacional. També compta amb un premi honorífic atorgat pel Comitè de Selecció del festival.

Premi a una Trajectòria de Cinema[modifica]

Premi a la Millor Pel·lícula[modifica]

Premi a la Millor Pel·lícula Espanyola[modifica]

Premi Iberia[30] del Públic[modifica]

Premi Blogos de Oro[modifica]

Jurat[modifica]

Jurat internacional 2022[modifica]

Jurat internacional 2021[modifica]

Jurat internacional 2020[modifica]

Jurat internacional 2019[modifica]

Jurat internacional 2018[modifica]

Referències[modifica]

  1. RTVE.es/EFE. «Celebrar y visibilizar el cine femenino» (en castellà), 02-04-2018. [Consulta: 3 abril 2020].
  2. «La viguesa Carlota Álvarez-Basso dirige el festival internacional Cine por Mujeres» (en castellà), 24-03-2018. [Consulta: 3 abril 2020].
  3. S.L, Titania Cía Editorial. «Cine por Mujeres aspira a ser el gran festival que Madrid no tiene - Lunes, 25 Marzo 2019 22:20» (en castellà). [Consulta: 2 abril 2020].
  4. Madrid, Magdalena Tsanis/ EFE. «Belén Atienza: "Lo mejor de 'Jurassic World' ha sido trabajar con Spielberg"» (en castellà), 03-04-2018. [Consulta: 3 abril 2020].
  5. Pastor, Custodio «Miradas necesarias» (en castellà). , 29-03-2019 [Consulta: 3 abril 2020].
  6. «Cine por mujeres. Mujeres en la cadena de valor cinematográfico I» (en espanyol europeu). [Consulta: 8 abril 2020].
  7. «El filme de Tonie Marshall, ‘La número uno’ clausurará el festival Cine por Mujeres» (en castellà), 31-03-2018. [Consulta: 6 abril 2020].
  8. «Laura Mora y Marcela Said, en Cine por Mujeres» (en castellà), 04-04-2018. [Consulta: 6 abril 2020].
  9. «UNAM-España proyectará Batallas íntimas de Lucía Gajá en el Festival de Cine por Mujeres 2019» (en espanyol europeu), 26-03-2019. [Consulta: 6 abril 2020].
  10. «Ya se conoce la Sección Oficial del Festival Cine por Mujeres» (en castellà), 15-03-2019. Arxivat de l'original el 6 d'abril de 2020. [Consulta: 6 abril 2020].
  11. «Miami (2017. Zaida Bergroth) Festival de cine por mujeres 2019» (en castellà), 02-05-2019. [Consulta: 6 abril 2020].
  12. «La profesionalidad de la mujer en el cine | Masterclass de Nadia Dresti» (en castellà). [Consulta: 6 abril 2020].
  13. «La cineasta Laura Mora desafía a la violencia en Colombia con» (en castellà), 11-04-2018. [Consulta: 6 abril 2020].
  14. «Shari Frilot: "Me gusta estar tres pasos por delante del diablo"». [Consulta: 3 abril 2020].
  15. «Un festival para el cine hecho por mujeres en 34 países». [Consulta: 6 desembre 2020].
  16. 16,0 16,1 16,2 16,3 «El Festival de Cine por Mujeres ofrecerá diez días de actividades profesionales en formato online» (en castellà), 08-10-2020. [Consulta: 6 desembre 2020].
  17. «Festival Cine por Mujeres 2020» (en castellà). Arxivat de l'original el 2020-11-24. [Consulta: 6 desembre 2020].
  18. «Cine por mujeres. Directoras de cine» (en espanyol europeu). [Consulta: 6 desembre 2020].
  19. «Tercera edición del Festival "Cine por Mujeres"» (en castellà), 04-11-2020. [Consulta: 6 desembre 2020].
  20. «Descubriendo a José Padilla, de Figueras y Guardiola - Crítica» (en castellà), 18-11-2020. [Consulta: 6 desembre 2020].
  21. «III Festival Cine Por Mujeres (2020): Eva Valiño, Premio a una Trayectoria Profesional / ‘Los tiburones’, película inaugural» (en castellà). [Consulta: 6 desembre 2020].
  22. 22,0 22,1 «Festival de Cine por Mujeres» (en espanyol europeu). [Consulta: 6 desembre 2020].
  23. «Premio a la pionera del cine Cecilia Bartolomé y el pre estreno español de CODA para inaugurar el Festival». [Consulta: 18 novembre 2021].
  24. 24,0 24,1 «Cierre IV edición Festival Cine por mujeres». [Consulta: 18 novembre 2021].
  25. «III Edición del Festival de Cine por Mujeres» (en castellà). [Consulta: 6 desembre 2020].
  26. «"Fig Tree" de Alamork Davidian, vencedora del Festival Cine por Mujeres» (en castellà), 01-04-2019. [Consulta: 3 abril 2020].
  27. Editor, Logopress-. «Fig Tree de Alamork Davidian, ganadora del Festival de Cine por Mujeres» (en castellà), 01-04-2019. [Consulta: 3 abril 2020].
  28. cosmopolitantv. «Cine por mujeres: The Breadwinner ganadora del festival - Cosmo TV» (en castellà). [Consulta: 3 abril 2020].
  29. «'El pan de la guerra', de Nora Twomey, ganadora del Festival Cine por Mujeres». [Consulta: 3 abril 2020].
  30. «Vuelve el Festival Cine por Mujeres». [Consulta: 6 abril 2020].
  31. «Palmarés Festival Cine por Mujeres». [Consulta: 3 abril 2020].
  32. «Se estrena ‘La profesora de parvulario’, de Sara Colangelo – CIMA – Asociación de mujeres cineastas y de medios audiovisuales» (en castellà). [Consulta: 3 abril 2020].
  33. «Premio Blogos de Oro Festival de Cine por Mujeres 2019» (en espanyol europeu). [Consulta: 3 abril 2020].
  34. «"Fig Tree" de Alamork Davidian, vencedora del Festival Cine por Mujeres» (en castellà), 01-04-2019. [Consulta: 31 març 2020].
  35. 35,0 35,1 35,2 «Un prestigioso jurado para una competición internacional de lujo: IV Festival de Cine por mujeres, Madrid». [Consulta: 18 novembre 2021].
  36. 36,0 36,1 36,2 «III Festival Cine Por Mujeres (2020): ‘Rompiendo las normas’, película de clausura» (en castellà). [Consulta: 6 desembre 2020].
  37. Peral, Susana. «Presente y futuro de la realidad virtual con Shari Frilot en Cine por Mujeres» (en castellà), 30-03-2019. [Consulta: 8 abril 2020].
  38. «'Cine por mujeres': visibilizar el trabajo femenino detrás de las cámaras» (en castellà), 25-03-2019. [Consulta: 3 abril 2020].
  39. Zapatero, Patricia del. «Cine por Mujeres hace públicos la película de clausura y los miembros del jurado» (en castellà), 21-03-2019. [Consulta: 3 abril 2020].
  40. «El pan de la guerra triunfa en Cine por mujeres» (en castellà). [Consulta: 3 abril 2020].
  41. «Llega a Madrid el festival ’Cine por Mujeres’», 13-03-2018. [Consulta: 3 abril 2020].
  42. Koch, Tommaso «Un gran foco para sacar de la sombra a las directoras» (en castellà). , 07-04-2018 [Consulta: 3 abril 2020].