Franz Ditt

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFranz Ditt
Biografia
Naixement1813 Modifica el valor a Wikidata
Frankfurt del Main Modifica el valor a Wikidata
Mort1854 Modifica el valor a Wikidata (40/41 anys)
Activitat
Ocupaciócantant, cantant d'òpera Modifica el valor a Wikidata
VeuTenor Modifica el valor a Wikidata

InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata

Franz Ditt (Frankfurt del Main, 1813 - 1854) fou un cantant (tenor) alemany d'òpera.

Ditt va ser el segon fill del jardiner d'art Wilhelm Ditt; el cantant Carl Ditt era el seu germà petit, l'actor Martin Ditt el seu germà gran. El seu talent com a cantant va ser descobert durant la formació del seu pare com a jardiner.

A Frankfurt Ditt va rebre lliçons d'actuació escènica del cantant d'òpera Johann Baptist Pischek i va debutar amb èxit el 1840 al teatre local amb el paper de Don Ottavio. El 1842 es va traslladar al teatre de la ciutat de Breslau i hi va romandre dos anys. Després d'un any a la "Schauspielhaus" de Berlín, Ditt va ser contractat al "Hoftheater" de Hannover a finals de 1844 i hi va romandre fins a 1846.

Després de diversos mesos al "Theatre an der Wien", Ditt va ser portat al "Stadttheater" d'Hamburg des de 1847 fins a 1850. Després va tenir un compromís de dos anys a Wroclaw. Passat un any es va incorporar a la "Riga City Theatre Association". Ditt era un popular tenor heroic que va saber guanyar ràpidament el favor de l'audiència.

Rols (selecció)[modifica]

Don Ottavio - Don Giovanni (Wolfgang Amadeus Mozart) Jean - Le prophète (Giacomo Meyerbeer) Raoul - Les Huguenots (Giacomo Meyerbeer) Hüon - Oberon (Carl Maria von Weber) Masaniello - La muette de Portici (Daniel-François-Esprit Auber) Robert - Robert le diable (Giacomo Meyerbeer) Pollione - Norma (Vincenzo Bellini) Nemorino - L'elisir d'amore (Gaetano Donizetti) Nadori - Jessonda (Louis Spohr) Gomez - El campament nocturn a Granada (Conradin Kreutzer) Alessandro - Alessandro Stradella (Friedrich von Flotow)

Bibliografia[modifica]

  • Ludwig Eisenberg: Gran lèxic biogràfic de l'etapa alemanya al XIX. Segle. Verlag Paul List, Leipzig 1903, pàg. 203, (Textarchiv-Internet Archive).
  • Karl-Josef Kutsch, Leo Riemens: Gran enciclopèdia del cant, vol. 2. 4a edició Saur, Múnic 2003, ISBN 978-3-598-11598-1.