Vés al contingut

Grup de la clorargirita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGrup de la clorargirita
Grup de minerals

Cristalls de clorargirita, espècie que dona nom al grup Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriahalurs
Nickel-Strunz 10a ed.03.AA
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Més informació
Referències[1]

El grup de la clorargirita és un grup de minerals de la classe dels halurs format per halurs d'argent o coure. A banda de la clorargirita, la qual li dona nom, el grup també està integrat per: bromargirita, marshita, miersita i nantokita. Totes cinc espècies cristal·litzen en el sistema isomètric.

Espècie Fórmula
Bromargirita AgBr
Clorargirita AgCl
Marshita CuI
Miersita (Ag,Cu)I
Nantokita CuCl

Segons la classificació de Nickel-Strunz aquests minerals pertanyen a «03.AA - Halurs simples, sense H₂O, amb proporció M:X = 1:1, 2:3, 3:5, etc.» juntament amb els següents minerals: iodargirita, tocornalita, carobbiïta, griceïta, halita, silvina, vil·liaumita, salmiac, lafossaïta, calomelans, kuzminita, moschelita, neighborita, clorocalcita, kolarita, radhakrishnaïta, challacolloïta i hephaistosita.

Als territoris de parla catalana ha estat descrita la clorargirita a tres indrets: a la pedrera Berta, situada entre els municipis de Sant Cugat del Vallès i El Papiol (Vallès Occidental-Baix Llobregat, Barcelona),[2] i a les mines Ramona (Bellmunt del Priorat) i Balcoll (Falset), totes dues al Priorat (Tarragona).[3]

Referències[modifica]

  1. «Chlorargyrite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 1r juny 2023].
  2. «Pedrera Berta». Mineralogistes de Catalunya, VI, 2/3, 1994, pàg. 34-77 [Consulta: 6 juny 2023].
  3. Abella, Joan. Minerals i Mines de la Conca de Bellmunt Del Priorat, p. 61-62. ISBN 978-84-612-1312-2 [Consulta: 6 juny 2023].