Kurripakos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàKurripakos
Tipuspobles indígenes Modifica el valor a Wikidata
Població total1.673 (2014) Modifica el valor a Wikidata
Llenguacurripako i llengües arawak Modifica el valor a Wikidata
Religiócristianisme Modifica el valor a Wikidata
Part deBaniwa-Curripaco-Wakuenai (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Originari deGuainía (Colòmbia), Amazones (Veneçuela) i Estat de l'Amazones (Brasil) Modifica el valor a Wikidata
EstatColòmbia, Veneçuela i Brasil Modifica el valor a Wikidata
Regions amb poblacions significatives
Colòmbia Colòmbia11.946 (2018)[1]
Veneçuela Veneçuela7.351 (2011)[2]
Brasil Brasil1.673 (2014)[3]

Els kurripakos (també coneguts com baniwá, ñamepaco o wakuenaí) són un poble indígena que habita a les conques dels rius Isana, Atabapo i Guainía, així com del baix Inírida i l'alt Orinoco en el departament colombià de Guainía, entre el riu Guaviare i l'Orinoco en el departament de Vichada; a l'estat Amazones (Veneçuela); a l'Ayarí i São Gabriel da Cachoeira, estat de l'Amazones (Brasil). La majoria parlen el kurripako, una de les Llengües arawak de l'Alt Amazones

Economia[modifica]

La seva economia articula la agricultura, pesca, caça i la recol·lecció de productes silvestres. Les chagras (iarokiti) tenen 100 a 200 m² oberts mitjançant tomba i crema. Allí se sembra iuca (kiinaki), de la qual coneixen 50 varietats, i a més blat de moro, chontaduro, moniato, chonque, nyam, ají, bananer, pinya, lulo, papaia, canya de sucre, achiote i herriwai (per a obtenir fibra).

La pesca és una font important de proteïnes a l'estiu i es realitza en els rius (onimakapeki), canelles (oripau) i llacunes (kalita). Cacen cérvols, dantas, pecarís, capibaras, agutís, babillas i diverses ocells i a més, capturen armadillos i tortugues i recol·lecten gambetes i granotas.

La artesania és una activitat que genera ingressos en el mercat. Fabriquen canastres de "bijao", budares i raigs per a la venda. També recol·lecten en el bosc fibra de "chiquichiqui" (Leopoldinia piassaba), per a fabricar escombres i vendre-la a comerciants intermediaris.

Organització social[modifica]

Encara que en adoptar el cristianisme la majoria han abandonat les seves creences i pràctiques rituals tradicionals, han mantingut intacta la seva organització en sis fratrias, cadascuna integrada per clans i segments patrilineals exógamos. Conserven les seves regles matrimonials i de parentiu, així com han mantingut els seus coneixements sobre la selva, els rius i els astres, així com la memòria de relats tradicionals.

L'organització de la majoria de les comunitats segueix un patró propiciat pels missioners evangèlics, en detriment de l'organització indígena original. Aquest pastor és generalment considerat el "capità", exercint autoritat pròpia autònoma. Els habitatges unifamiliars envolten una plaça rectangular on hi ha un saló comunal per a assemblees i conferències i ocasionalment una capella. Encara que cada família pot menjar en la seva llar, el "capità" organitza sovint menjars comunals en les quals tots aporten i participen.

Cada clan posseeix un territori propi, en el qual s'estableixen diferents comunitats, que els seus integrants busquen esposa en altres clans o entre els veïns Cubeo, Puinave o Piapoko.

Notes[modifica]

  1. DANE «Población Indígena de Colombia». Censo 2018. Departamento Nacional de Estadística, 16 de septiembre de 2019, 2019 [Consulta: Consultado el 28 juliol 2020].
  2. INE «Resultados Población Indígena». XV Censo de Población y Vivienda 2011. Instituto Nacional de Estadística, 2011 [Consulta: 4 agost 2020].
  3. ISA [1]; Povos Indígenas no Brasil. Consultado el 8 de septiembre de 2020.

Fonts[modifica]

  • Castro Agudelo, Luz Marina (200) "Curripaco"; Geografía Humana de colonia esequiba*
  • Journet, Nicolás (1980) "Los Curripacos del río Isana: Economía y Sociedad"; Revista Colombiana de Antropología XXIII: 125-182. Bogotá.
  • Telban, Blaz (1988) "Kurripako"; Grupos Étnicos de Colombia. Etnografía y Bibliografía: 334-336. Cayambe: Ediciones Abya-Yala.
  • Tosso, Jorge (1980) "Curripaco"; La Iglesia en Amazonas 5: 20-29. Puerto Ayacucho, Venezuela.
  • Wilbert, Johanes (1960) "Nachrichten uber die Curripaco"; Etnologica 2: 508-521. (en alemán)