Vés al contingut

Mohita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralMohita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaCu₂SnS₃
Localitat tipusMina Kockbulak, Sughd, Tadjikistan
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.CB.15b Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.2.CB.15b Modifica el valor a Wikidata
Dana2.9.16.1
Heys6.1.2
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 6,64 Å; b = 11,51 Å; c = 19,93 Å; β = 109,75°
Colorgris
Duresa4
Lluïssormetàl·lica
Color de la ratllagris Modifica el valor a Wikidata
Densitat4,86 g/cm3 (calculada)
Propietats òptiquesanisotròpica
Impureses comunesSb
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1981-015
SímbolMoh Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La mohita és un mineral de la classe dels sulfurs. Rep el nom en honor de Günter Harald Moh (2 de maig de 1929 - 13 de maig de 1993), professor de la Universitat de Heidelberg, Alemanya. Especialista en minerals i mineralogies experimentals, va realitzar nombrosos estudis sobre sistemes de sulfur i va sintetitzar primer el compost.

Característiques[modifica]

La mohita és una sulfosal de fórmula química Cu₂SnS₃. Cristal·litza en el sistema monoclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs és 4.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la mohita pertany a «02.CB - Sulfurs metàl·lics, M:S = 1:1 (i similars), amb Zn, Fe, Cu, Ag, etc.» juntament amb els següents minerals: coloradoïta, hawleyita, metacinabri, polhemusita, sakuraiïta, esfalerita, stil·leïta, tiemannita, rudashevskyita, calcopirita, eskebornita, gal·lita, haycockita, lenaïta, mooihoekita, putoranita, roquesita, talnakhita, laforêtita, černýita, ferrokesterita, hocartita, idaïta, kesterita, kuramita, pirquitasita, estannita, estannoidita, velikita, chatkalita, mawsonita, colusita, germanita, germanocolusita, nekrasovita, estibiocolusita, ovamboïta, maikainita, hemusita, kiddcreekita, polkovicita, renierita, vinciennita, morozeviczita, catamarcaïta, lautita, cadmoselita, greenockita, wurtzita, rambergita, buseckita, cubanita, isocubanita, picotpaulita, raguinita, argentopirita, sternbergita, sulvanita, vulcanita, empressita i muthmannita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al dipòsit d'or, argent i tel·luri de Kochbulak, conegut com a mina Kockbulak, i situat al districte d'Okhangaron, a Sughd (Tadjikistan). També ha estat descrita a la mina Fuentes Villanas, a Salamanca (Castella i Lleó, Espanya), a la mina Swifter, a l'estat de Nevada (EUA), i a la mina Julio Verne, a la província de Salta (Argentina).

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mohita
  1. «Mohite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 17 desembre 2020].