Vés al contingut

Nordströmita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralNordströmita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaCuPb₃Bi₇(Se₄S10)
Localitat tipusMina Falun, Falun, Dalarna, Suècia
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.JB.25c Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.2.JB.25c Modifica el valor a Wikidata
Dana3.7.13.1
Heys5.7.15
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 17,97Å; b = 4,11Å; c = 17,62Å; β = 94,3°
Duresa2 a 2,5
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1978-073
Any d'aprovació1978
SímbolNsm Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La nordströmita és un mineral de la classe dels sulfurs. Rep el nom en honor de T. Nordström (1843–1920), enginyer de mines suec que va estudiar per primera vegada les sulfosalts de Falun.

Característiques[modifica]

La nordströmita és una sulfosal de fórmula química CuPb₃Bi₇(Se₄S10). Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 1978. Cristal·litza en el sistema monoclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 2 i 2,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la nordströmita pertany a «02.JB: Sulfosals de l'arquetip PbS, derivats de la galena, amb Pb» juntament amb els següents minerals:diaforita, cosalita, freieslebenita, marrita, cannizzarita, wittita, junoïta, neyita, nuffieldita, proudita, weibul·lita, felbertalita, rouxelita, angelaïta, cuproneyita, geocronita, jordanita, kirkiïta, tsugaruïta, pillaïta, zinkenita, scainiïta, pellouxita, chovanita, aschamalmita, bursaïta, eskimoïta, fizelyita, gustavita, lil·lianita, ourayita, ramdohrita, roshchinita, schirmerita, treasurita, uchucchacuaïta, ustarasita, vikingita, xilingolita, heyrovskýita, andorita IV, gratonita, marrucciïta, vurroïta i arsenquatrandorita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina Falun, situada a la localitat de Falun, dins el comtat de Dalarna, a Suècia. També ha estat descrita al dipòsit Moldava, al districte de Teplice (República Txeca) i a les muntanyes Johnny Lyon, al comtat de Cochise (Arizona, Estats Units). Aquests tres indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nordströmita
  1. «Nordströmite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 desembre 2019].