Resolució 1193 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1193 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Situació a Afganistan en 1996
Identificador de llei o regulacióS/RES/1193 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:3921)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació28 agost 1998 Modifica el valor a Wikidata
1192 Modifica el valor a Wikidata
1194 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Afganistan

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1193 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 28 d'agost de 1998. Després de recordar la Resolució 1076 (1996) relativa a l'Afganistan, el Consell va discutir la situació política, militar i humanitària que es deteriorava a l'Afganistan durant la guerra civil en curs al país.[1]

En el preàmbul de la resolució, el Consell va expressar la seva preocupació per l'escalada del conflicte afganès a causa d'una ofensiva dels talibans al nord del país, que amenaça la pau i la seguretat internacionals, la destrucció i el desplaçament de gran nombre de persones i refugiatss.[2] També estava preocupat pel caràcter cada vegada més ètnic i religiós del conflicte, particularment contra els xiïtes. Malgrat les crides de les Nacions Unides de cessar les intervencions estrangeres a l'Afganistan, es va continuar la interferència, inclosa la participació del personal militar estranger, a més de les armes i les municions a totes les parts del país.[3] La crisi humanitària a l'Afganistan també preocupava al Consell de Seguretat, que va deplorar les mesures dels talibans que van obligar a l'evacuació del personal humanitari de les Nacions Unides del país. Hi va haver preocupació pel segrest del Consolat General de l'Iran i el destí dels altres nacionals iranians que estaven desapareguts.[4] Va romandre inquiet per la deterioració de la situació de seguretat, la presència de terroristes, el narcotràfic, la discriminació contra les nenes i les dones i altres violacions dels drets humans i del dret internacional humanitari a l'Afganistan.

El Consell de Seguretat va reiterar que el conflicte només es podia solucionar mitjançant mitjans pacífics i exigia que totes les faccions afganeses deixessin de lluitar i treballessin juntes amb l'objectiu d'establir un govern plenament representatiu que protegís els drets dels afganesos.[5] Els atacs contra el personal de les Nacions Unides que van provocar víctimes del Programa Mundial d'Aliments i de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats en territori talibà i el segrest del Consolat General de l'Iran a Mazar-i-Sharif foren condemnats. Tots els grups havien d'assegurar-se que es podien lliurar subministraments d'ajuda humanitària i se'ls recordava les seves obligacions segons els Convenis de Ginebra.[3]

Es va demanar al secretari general Kofi Annan que seguís les investigacions sobre presumptes assassinats en massa de presoners de guerra i civils, desplaçaments forçats per motius ètnics i altres casos de persecució. També va ser obligat a mantenir informat al Consell sobre la situació a l'Afganistan. Finalment, es va instar a les faccions afganeses a posar fi a la discriminació contra les dones i les nenes, respectar els drets humans, deixar de donar suport als terroristes i aturar les activitats il·legals de drogues.[2]

Referències[modifica]

  1. «Security Council condemns attacks on United Nations personnel in Taliban-held territories of Afghanistan». United Nations, 28-08-1998.
  2. 2,0 2,1 Hilare, Max. United Nations law and the Security Council. Ashgate Publishing, Ltd, 2005, p. 280. ISBN 978-0-7546-4489-7. 
  3. 3,0 3,1 T.M.C. Asser Instituut. Yearbook of international humanitarian law, Volume 1. Cambridge University Press, 1998, p. 158. ISBN 978-90-6704-107-2. 
  4. «Iranian Cleric Attacks Afghans As Enemies as Troops Gather». The New York Times, 05-09-1998.
  5. «UN Security Council demands Afghanistan cease-fire, end to interference». Xinhua, 28-08-1998.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1193 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.