Sant Martí de Noedes

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Martí de Noedes
Imatge
Dades
TipusEsglésia sufragània, antigament parroquial
Construcciósegle xii
Úsesglésia Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aSant Martí de Tours Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicArquitectura romànica
Altitud964,5 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaNoedes (Conflent) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióNoedes
Map
 42° 37′ 23″ N, 2° 17′ 24″ E / 42.62294°N,2.29008°E / 42.62294; 2.29008
Activitat
Diòcesibisbat de Perpinyà i Elna Modifica el valor a Wikidata  (parròquia de Sant Miquel de Conflent) Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata

Sant Martí de Noedes és l'església del poble nord-català de Noedes, a la comarca del Conflent. Al segle xiii tenia la categoria de parroquial, però posteriorment consta com a sufragània de Sant Esteve d'Orbanyà.

És[1] a la zona central-oriental del poble, a prop del cementiri, que queda més a llevant, fora del nucli de població. És en un fort coster, que ha afectat el temple mateix.

Història[modifica]

Sant Martí de Noedes és esmentat el 1279, primer cop que s'esmenta el capellà d'aquest poble. L'any següent apareix en una relació de parròquies del deganat de Conflent. El 1551 ja consta com a sufragània d'Orbanyà.

Edifici[modifica]

Façana meridional

Sant Martí de Noedes és una petita església romànica d'una sola nau coberta amb volta apuntada seguida i capçada a llevant per un absis semicircular cobert amb volta de quart d'esfera. La nau i l'absis es comuniquen a través d'un arc de doble plec apuntat, obrat amb dovelles petites. L'absis està ornamentat exteriorment per arcuacions i bandes llombardes.

El temple ha estat bastant afectat amb el pas del temps. D'una banda, el fet que l'església és en un pendent bastant pronunciat ha provocat que la part nord de l'edifici, tant la nau com l'absis, hagi quedat en part soterrat per la terra davallada del pendent. De l'altra, va ser construït un pis sobre la nau, com a terrabastall, cobert per una teulada a un sol vessant, inclinat cap al sud. A ponent hi ha un cos d'edifici a mode de porxo on es troba l'actual porta de l'església; l'antiga, ara tapiada, és a la façana de migdia. Aquest cos d'edifici fou construït amb les restes del mur de ponent de l'església romànica. Completa l'església un campanar petit, afegit en època tardana, situat a ponent de l'església.

La portalada romànica, a migdia, presenta una porta simple oberta sota dos arcs de mig punt en degradació, fets amb dovelles molt amples i curtes, de marbre rosat, ben tallades i polides. Els brancals de la porta són carreus d'esquist. Pel conjunt d'aparell del temple, cal incloure'l entre les obres de mitjan segle xii.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Badia i Homs, Joan. «Noedes: Sant Martí de Noedes». A: La Cerdanya, el Conflent. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1995 (Catalunya romànica. Volum VII). ISBN 84-77399-51-4. 
  • Becat, Joan. «100 - Noedes». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Gavín, Josep M. «Conf 92. Sant Martí de Noedes». A: Capcir - Cerdanya - Conflent - Vallespir - Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies, 3*). ISBN 84-85180-12-7. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Noedes». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8.