Sola (calçat)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La sola és una part del calçat que, en general, està formada per una material més resistent que el calçat en si. Serveix per a protegir la planta del peu i proporcionar tracció i més fricció per a evitar caigudes.

Les soles poden ser de diverses formes segons el tipus de sabata i donen a cadascun unes característiques diferents. Exemples clars d'açò són una sabata de skate, que té més fricció, o bé una sabatilla de ballet, en què la fricció és més suau.

Les soles de les botes militars solen ser ferrades, és a dir, reforçades amb claus.

Segons el material del qual són fetes, les soles es poden classificar en:

  • Soles de PVC. El material està compost, bàsicament, per resina de clorur de polivinil (PVC) i DOP dioctil ftalat. Són soles pesants comparades amb els altres tipus.
  • Soles de materials expandits. Estan compostes per PVC o TR i tenen un o diversos components que permeten expandir aquests materials (com l'Spancel o el Celogen) i, d'eixa manera, la sola pesa menys. En alguns casos es disminueix la resistència a l'abrasió mecànica.
  • Soles de poliuretà (PU). Estan formades per la barreja de dos components: el poliol i l'isocianat, a més d'un reactiu. El material resultant és lleuger, per la qual cosa moltes vegades se selecciona per a soles de sabata de dona amb plataforma o taló alt.
  • Soles de cautxú o hule. Es fabriquen amb hule vulcanitzat, i són pesants i molt resistents a l'abrasió.
  • Soles de goma termoplàstica (TR).
  • Soles d'eva .
  • Soles de cuir.

Fabricació de la sola[modifica]

Hi ha diversos processos per fabricar soles: poden ser injectades, vulcanitzades o buidades. En la majoria dels casos, la matèria primera és un granulat que es fon a temperatures entre els 100 °C i 170 °C i que després és estampat en motles fabricats amb alumini, acer o pasta que tenen el disseny de la sola.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sola
Vegeu sola en el Viccionari, el diccionari lliure.