Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Nova orientació de la lluita antivandalisme

24
Gerardduenas (discussiócontribucions)

L'altre dia vam comentar informalment el tema de revisió de vandalisme i patrulla de canvis recents (@Lohen11, Pau Colominas, Xavier Dengra, Lluis tgn: per al·lusió). Es va comentar que últimament les edicions vandàliques romanien més temps sense ser revertides i va sortir el tema de si es podrien tornar a posar en marxa els bots antivandalisme. Tant en Coet ni jo tenim temps per fer-ho. Tot i així en Lluís va treure el tema del nou mètode de detecció d'edicions potencialment vandàliques que s'està investigant a meta i trobo que és una línia interessant a seguir. m:Research:Revision scoring as a service és un projecte de recerca de wikimedia que vol oferir un servei de classificació d'articles i edicions. Dins d'aquest projecte d'està desenvolupant m:Objective Revision Evaluation Service (mw:ORES_review_tool) una eina d'aprenentatge automàtic per detectar edicions potencialment vandàliques. @Qgil, QuimGil: Siusplau corregeix-me si no he acabat d'entendre quelcom bé ;)

Tot aquest projecte necessita dades humanes per funcionar. És a dir, s'han de classificar edicions i articles de cada idioma perquè la màquina pugui "entendre" què està bé i què no. D'això se n'encarrega m:Wiki_labels.

La meva proposta és doncs implementar el projecte a aquí per començar a tenir dades i poder fer un pas endavant cap a la nova manera de lluitar contra el vandalisme.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Notifico a en @Paucabot i en @Papapep com a reversors habituals. Jo podria anar donant-li feedback a la maquineta d'autoaprenentatge si no requereix habilitats de programació.

Paucabot (discussiócontribucions)

Em sembla bé. Potser també podria anar bé tenir més administradors actius. Em fa la impressió que són pocs els que revisen els canvis recents i bloquen directament, cosa que ja evita molts de vandalismes. Tampoc no hi ha molts de voluntaris a VP:PA.

Yuanga (discussiócontribucions)

Pot estar bé l'eina! M'hi sumo a "donar-li de menjar".

Gerardduenas (discussiócontribucions)

L'eina la teniu aquí, tot i així encara falta afegir la campanya. Podeu anar provant a la versió anglesa.

Lohen11 (discussiócontribucions)

Està clar que si es pogués tornar a automatitzar, podríem dedicar-nos a altres millores més rendibles. Durant les hores lectives és quan es registra la majoria del vandalisme per part de les ips escolars. Si es poguessin blocar totes de cop, deixant l'opció de registrar-se, hi guanyaríem molt. No sé precisar el percentatge de burrades que desapareixerien, però seria molt alt.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

No tinc massa clar això de les ips de les escoles, deixaríem de seguir un dels principis de la Viquipèdia: tothom la pot millorar. A més a més, tindríem nous registres de pa sucat amb oli desvirtuant estadístiques de participació.

Papapep (discussiócontribucions)

Qualsevol eina que ajudi a destriar el gra de la palla, ser més eficients i afinar la punteria amb els canvis recents sempre serà molt benvinguda, efectivament.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Com sempre, compteu amb mi per feines de patrullatge, també per ajudar a millorar l'eina que comenteu. Sobre els bots, com ja he comentat alguna vegada, sé programar però em passo 8 hores al dia fent-ho, i sentint-ho molt no ho vull incorporar al meu hobby. Ara bé, si engeguem l'ús d'aquesta eina ajudo en el que calgui.

Papapep (discussiócontribucions)

I, sí, és cert que a certes hores es troben a faltar més persones amb drets suficients i que puguin tallar de soca-rel alguns «tsunamis» d'activitat d'IPs especialment actives en horari lectiu. (no estic dient absolutament res en contra dels administradors, que quedi molt clar, eh! :D).

Gerardduenas (discussiócontribucions)

Abans de poder implementar l'eina al projecte els hem de donar quelcom per començar. Hem de proporcionar-los els comentaris més usuals per alguns tipus d'edicions aquí.

Jey (discussiócontribucions)

No sé si heu vist això que corria pel Twitter l'altre dia i si té a veure amb el que parleu. És un mètode molt estricte per a l'editor visual però segur que també redueix el vandalisme.

Papapep (discussiócontribucions)

@Gerardduenas he traduït algunes coses, quan tingui més temps segueixo si en queden per fer. Feu-hi un cop d'ull a veure si ho trobeu adient, si us plau.

Gerardduenas (discussiócontribucions)

@Papapep: Ho sento molt que em vaig explicar fatal! No haviem de traduir el que hi ha a Viquipèdia:Etiquetes/Edit types/Taxonomy sinó que hem d'afegir els resums d'edició més corrents que la gent deixa en fer cada tipus d'edició. Tot i així les traduccions que has fet serveixen de molt igualment per poder proporcionar una documentació de l'eina acceptable en català.

Moltes gràcies per la feina

Papapep (discussiócontribucions)

Cap problema, @Gerardduenas, segur que com a mínim servirà de base per a altres coses :)

Gerardduenas (discussiócontribucions)

Hola a tothom de nou!

Després d'un temps parlant i arreglant coses amb els desenvolupadors de l'eina, ja tenim activada la campanya a Viquipèdia:Etiquetes.

Papapep (discussiócontribucions)

Genial, @Gerardduenas. He aprofitat per fer una mica de repàs a la traducció i afegir les pàgines a Wikidata. A banda, he traduït el text del botó «Sobre el» a «Quant al», però no he canviat encara el títol de la pàgina per por a no trencar alguna cosa que no vegi. Per altra banda, l'enllaç interwiki de la pàgina «Sobre_el_projecte» apunta a la pàgina d'usuari d'un bot, i no tinc nassos de poder-ho arreglar a Wikidata. Algú que hi vegi més que jo?

Gerardduenas (discussiócontribucions)

Gràcies per la traducció! He fet el reanomenament. Sembla que ara tots els enllaços funcionen (fins i tot de l'anglesa cap aquí) menys el que enllaça des d'aquí a enwiki. No sé què deu ser. Esperem un temps (potser li hem de donar una estona que refresqui, tot i que netejant la memoria cau tampoc funciona). És molt estrany perquè teòricament no es poden crear interwikis a pàgines d'usuari.

Yuanga (discussiócontribucions)

Com es fa això de l'etiquetatge? No em queda gens clar: "L'objectiu principal del projecte és etiquetar artefactes de la Viquipèdia. Per la majoria de campanyes cal etiquetar moltes observacions perquè les dades tinguin una utilitat." Serà l'hora?

Gerardduenas (discussiócontribucions)

Primer t'has d'instal·lar el gadget (botó blau), un cop fet, fas clic a connecta al servidor (que haurà substituit al Instal·la el Gadget) i autoritzes l'eina. Un cop fet això t'hauria d'aparèixer la campanya. Fas clic al + i després al botó request workset. T'apareixeran tot d'edicions i les has de classificar. Això servirà més endavant per desenvolupar eines que reconeguin automàticament (intel·ligentment) els tipus d'edicions.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

A quina secció de translatewiki es tradueixen les opcions de marcatge i la interfície de l'eina? M'he equivocat d'opció un parell de vegades fins que no m'he avessat a les marques en anglès; millor tenir-ho íntegrament en català.

Gerardduenas (discussiócontribucions)

Tens una traducció feta per papapep del que vol dir cada etiqueta a Viquipèdia:Etiquetes/Edit types/Taxonomy tot i així li vaig demanar al desenvolupador de l'eina que m'indiqués on podiem traduir l'eina, encara no ha respost...

Gerardduenas (discussiócontribucions)

Per cert, hem de fer 2000 etiquetatges (200 tasques) perquè això ho poguem aplicar. Us animo a tots i a totes a participar!

Resposta a «Nova orientació de la lluita antivandalisme»