Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Paucabot (discussiócontribucions)

Darrerament he hagut de matar algunes persones que tenien ja una avançada edat i a les quals ningú no s'havia encarregat de posar la seva data de defunció. És per això que he fet una consulta per saber quants catalans entre 100 i 120 anys tenim. Deixant de banda les persones que no sabem quan varen néixer i/o quan varen morir, he detectat una desena de zombis. Això em fa pensar que si cerc entre els que tenen 90 i 100 anys en trobarem uns quants més. Qualcú s'anima a repassar-los?

FranSisPac (discussiócontribucions)

Perdona @Paucabot, quan parles de zombis, et refereixes a persones de les quals n'has pogut documentar la data de defunció? Per raons que no venen al cas, en algunes ocasions he hagut de fer l'exercici de confirmar que algú concret havia mort i més d'un cop no he pogut anar més enllà del testimoni personal d'algú de confiança. De fet, davant alguna biografia ja m'havia plantejat el que aquí exposes, però no tinc clar com podrem defugir aquest problema de manera prou consistent (d'acord, com proposes, en treballar-hi).

Per si caiguéssim en la temptació de "matar" centenaris, tinguem en compte que, a 1 de gener del 2016, a Catalunya hi havia 1.875 persones centenàries, xifra que representa 251 centenaris per cada milió d’habitants, i que la població centenària de Catalunya s’ha anat duplicant cada 10 anys. Font: IDESCAT, 2 de juliol de 2018

Paucabot (discussiócontribucions)

Quan parl de zombis em referesc a persones que probablement són mortes però que, com que no tenen data de defunció, es categoritzen a Categoria:Persones vives. Exemple: Paulino Coll Meseguer, que podria ser que fos viu, però té moltes possibilitats de ser mort a l'edat de 119 anys.

Paucabot (discussiócontribucions)

PS. Amb les dades que has donat, he fet un càlcul. Si dels 7 000 000 de catalans, n'hi ha 1875 de centenaris, aplicant la mateixa proporció per als aproximadament 7000 catalans vius* que tenim, ens dóna que hauríem de tenir aproximadament dos catalans centenaris.

* En realitat, d'aquesta consulta segurament hauríem de llevar els zombis però també hi hauríem d'afegir alguns vius que no estan encara en aquesta categoria.

FranSisPac (discussiócontribucions)

Pau, tan sols un comentari: em temo que la piràmide d'edat dels "nostres biografiats" està bastant més "carregada cap a dalt" que la del conjunt de població i "ens toquen" més de dos centenaris (suggeriment d'estudi per a algú d'estadística o de sociologia... tot i que m'ha semblat veure que hi ha molta gent amb Data de naixement (P569) = "segle 20", que és com no dir res).

Paucabot (discussiócontribucions)

Segurament tens raó. Ens deuen tocar més de dos centenaris. Revisant la llista, diria que n'he trobat uns quants que sembla que encara siguin vius: Neus Català i Pallejà (103), Jaume Lladó Lumbera (102) , Roser Rahola d'Espona (104), Cèsar Apezteguía Setoaín (103), Agustí Guasch i Gómez (105/106) i Concepció Oliver i Arazona (110/111). De la que tenc més dubtes és, precisament, d'aquesta darrera.

He repassat tota la llista i n'he pogut matar uns quants més. N'hi havia 53 i ara només n'hi ha 31. Els falsos positius de la consulta és una cosa amb la qual haurem de conviure ...

Paucabot (discussiócontribucions)
Lohen11 (discussiócontribucions)

Al seu dia ja no ho vaig trobar. Busco una mica més.

Jey (discussiócontribucions)

Crec que podriem intentar ordenar-los per data de naixement i anar marcant amb "desconegut" els que tenen més de 105 anys i no se'n trobin fonts, perquè desapareguin de la consulta. Així els anirem actualitzant tots.

Paucabot (discussiócontribucions)
Jey (discussiócontribucions)
Paputx (discussiócontribucions)

Em sembla un bon lloc per tenir-ho recollit

Paucabot (discussiócontribucions)

Als restants territoris catalanoparlants, la consulta no dona cap resultat.

Resposta a «Centenaris catalans»