Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

Múltiples canvis en el nom dels països

17
KajenCAT (discussiócontribucions)

Aquests últims dies he anat recopilant diversos articles de països en que s'hauria de canviar el títol, ja que utilitzen el nom oficial sense motiu aparent (a diferència de països com RPX o RDC). Des de la meva perspectiva, s'hauria de fer el canvi a;

Aquests canvis proposats no es deuen perquè siguin un nom oficial, sinó per motius estètics. Es tracta també de l'altre país que es va debatre pel nom.

Aquest canvi és el que tinc més dubtes, tot i així ho exposo aquí a veure si considereu que també s'hauria de canviar-lo malgrat que la majoria de wikipèdies hagin seguit el criteri d'enwiki. Cal destacar que la GEC no recull aquest nom sinó Palestina.


Actualització

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Pel cas de Palestina, l'article de la GEC que enllaces fa servir el nom de Palestina en el mateix sentit del nostre article Palestina i no en el d'estat de Palestina.

KajenCAT (discussiócontribucions)

Cert, per això tenia dubtes. Però no recull el nom "Estat de Palestina". Que opines de la resta de canvis?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Segueixo amb Palestina. No entenc la proposta que vols recolzar amb la GEC, perquè clarament el que fa la GEC no és anomenar Palestina a l'estat de Palestina. La proposta és esborrar estat de Palestina?

Dels altres no ho tinc gaire clar, però n'hi ha uns quants de molt polisèmics que fins i tot dubto si deixar-los redirigir com estan sigui bo (el principal motiu per redirigir seria evitar enllaços incorrectes, si és el cas). Guinea, per exemple, té uns quants significats més i no tinc clar fins a quin punt el de la República de Guinea domina sobre els altres. Síria està una mica en un cas semblant, sobretot si ho mirem amb perspectiva històrica.

I a més, tot i que en teoria fem articles de coses i no de noms, cal tenir en compte que tenim una gran tendència a fer un article nou cada vegada que la cosa canvia de nom, començant pels estats. Aleshores, posar noms genèrics a estats concrets no va massa en la nostra línia habitual.

Jarashi (discussiócontribucions)

Hola!

En general, estic en contra de la proposta, sobretot pels arguments que exposa en Pere prlpz en el comentari anterior. L'únic canvi que em sembla raonable és el de "Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques -> Unió Soviètica", perquè la simplificació no confon. La resta, em semblen més que discutibles...

KajenCAT (discussiócontribucions)

En cap moment he proposat l'esborrament de cap article, sinó una redirecció al nom correcte seguint el consens de facto que impera tant en aquesta viquipèdia com les altres que és que s'utilitzi el nom habitual dels països. Per tant proposo aquests canvis pel mateix motiu que no diem Regne d'Espanya, Estat Plurinacional de Bolivia, República Islàmica de l'Iran o Unió de Comores. Si ho vols fer des d'una perspectiva històrica, criteri el qual no és la línia que s'ha adoptat a cawiki, s'hauria de canviar tots els articles dels països.

Respecte Palestina, la part més recent de l'article de GEC, es refereix Palestina diversos vegades com a país, però sí, aquest canvi pot ser el més controvertit de tots ja que tampoc hi ha un consens gaire clar fora de Viquipèdia. Respecte Guinea, no hi ha cap consens generalitzat ni en la societat ni els mitjans de comunicació ni en altres Viquipèdies (cap utilitza el terme de "república") i tampoc existeix un article amb el nom Guinea que es faci referència a una altre cosa que no sigui el país.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

De la Unió Soviètica, caldria recordar que els mapes de quan la Unió Soviètica existia no deien Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, que hagués estat massa llarg, però deien URSS o U.R.S.S.. El que no deien era Unió Soviètica.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)
KajenCAT (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Aquesta no; Malta té moltíssimes desambiguacions i redirigir-la a la de l'estat illenc és prioritzar una concepció esbiaxiada eurocentrista.

SMP (discussiócontribucions)

Quan he esmentat Malta precisament era per a dir que no em sembla correcte que això s'hagi de decidir "en paquet" i que crec que s'han de discutir individualment a cada cas. Les questions d'anomenar pàgines sempre depenen dels significats individuals de les paraules i els seus possibles contextos d'ús.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

En això d'acord amb tots dos. És veritat que s'ha d'acabar discutint cas per cas però em sembla molt adient haver començat la discussió amb tots els casos a la vegada. Així, si arribem a resultats diferents per cada cas serà expressament, perquè veiem diferents els casos i no per casualitat segons qui passava per aquí el dia que s'ha discutit cada un.

KajenCAT (discussiócontribucions)

Si he inclòs a tots aquests, és bàsicament que els casos són molt similars i em semblaria molt injust que es canviés, per exemple, a Xipre del Nord i no a Guinea o Irlanda. Tots tenen una problemàtica similar; es fa referència el nom de l'estat per altres coses, generalment una regió geogràfica o històrica. Però també hi ha altres països que són el cas com Equador, Guyana o Sud-àfrica. Respecte Malta, no vec tampoc cap diferenciació d'Irlanda en que tenen el mateix nom que la illa i tampoc no crec que el fet de que hagin moltes desambiguacions hagi de suposar un obstacle (Espanya també n'és el cas) i, a més, tots els altres articles que puguin fer referència a Malta estan clarament diferenciats i actualment, i en un futur proper, Malta és el terme més utilitzat amb diferència per referir-se l'actual estat i sempre es pot ficar un avís que rediregeixi a la pàgina de desambiguació com es fa els Estats Units d'Amèrica.

En tot cas, jo crec que s'hauria de tenir en compte de com el país és conegut per la població catalanoparlant i de com el mencionen des dels mitjans de comunicació i el món acadèmic. Per cada una persona que puguis trobar que digui República Àrab Siriana o República d'Irlanda o qualsevol altre dels països proposats, te'n puc trobar fàcilment 100 que ho diuen amb el canvi proposat.

En conclusió, no vec diferències importants en el fons que permeti una excepció del criteri, a l'excepció de Palestina.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Compte que en casos de polisèmia, a l'hora d'anomenar l'article el que compta no és com s'anomena més sovint la cosa, sinó quina és la cosa que es vol anomenar habitualment quan es fa servir un nom. Per exemple, segurament la manera més habitual d'anomenar la república d'Irlanda és Irlanda i la manera més habitual d'anomenar l'illa d'Irlanda és Irlanda, però la qüestió a l'hora de desambiguar és si gairebé sempre que diem Irlanda ens referim a la mateixa cosa.

KajenCAT (discussiócontribucions)

Entenc el que vols dir, però el terme "Irlanda" s'empra molt més per referir-se a l'estat irlandès que no pas a l'illa, la qual cosa vec més sentit que la república irlandesa es digui Irlanda (amb la redirecció de l'actual nom) i l'article de l'illa es queda tal com està; Illa d'Irlanda. En tot cas, sempre es pot avisar als lectors. El mateix succeix amb Xipre, dues entitats polítiques diferents en la mateixa illa on el seu nom és compartida per aquestes dues entitats. No obstant això, en aquest cas no empra el terme República (ni en cawiki ni en la majoria de les viquipèdies excepte, per raons òbvies, trwiki).

Mcsmp (discussiócontribucions)

Coincideixo que em sembla adient obrir la discussió amb tots els casos a la vegada però que s'han de tractar cas per cas. Sense entrar en justificacions de moment, la meva opinió seria:

A favor de reanomenar: Guinea, Síria, Malta, Illes Salomó. En contra de fer-ho a República Turca de Xipre del Nord. Dubtes amb Irlanda i Unió Soviètica tot i que em semblen raonables. Palestina de moment no l'executaria pels motius que s'han exposat.

Mcsmp (discussiócontribucions)
Resposta a «Múltiples canvis en el nom dels països»