Usuari:Mcapdevila/Ducie

Plantilla:Infotaula geografia políticaDucie
[[File:Illa Ducie|300x300px|lang=ca|Imatge |class=noviewer]]

Localització

Ducie és una illa atol rarament visitada; és part de les Illes Pitcairn des de 1902. Està deshabitada excepte per expedicions o marins que desembarquen. És l'atol més oriental de la regió biogeogràfica de l'Oceà Indus Pacífic, posseint una Biota pura, encara que empobrida, de perfil polinesi. És una de les terres més properes a l'Illa de Pasqua (després de l'illa Sala i Gómez). És un dels límits del Pol d'inaccessibilitat del Pacífic a més de ser un dels objectes més desitjats de la Illomania.

L'atol és a 540 km (336 milles) a l'est de Pitcairn i a 1.336 km al nord-nord-oest de l'illa de Pasqua en les coordenades 24° 40′ 09″ S, 124° 47′ 11″ O / 24.66917°S,124.78639°O / -24.66917; -124.78639 amb una àrea total, inclosa la llacuna, de 3,9 km² (1,5 milles quadrades). Té 2,4 km (1.5 milles) de llarg, nord-est a sud-oest, i aproximadament 1,6 km (una milla) d'ample. Hi ha 4 illot so Motus (illa en idioma rapanui) a l'atol:

  1. Illot Acadia (el més gran, vores nord i aquest)
  2. Illot Pandora (segon més gran, al sud)
  3. Illot Edwards (immediatament a l'est de l'illot Pandora)
  4. Illot Westward (el més petit, a l'oest de l'illot Pandora)

Els illots estan fets de runes de corall, eriçons i restes de petxines marines. Hi ha una quantitat justa de coberta de corall a la llacuna, els gèneres dominants són Montipora i Astreopora.

L'àrea de terra és de 0,7 km² (aproximadament 170 acres). L'elevació màxima és de 4 msnm (13 peus). 70% de la terra aquesta coberta amb Tournefortia argentea (un arbre a través de les illes de l'oceà Pacífic), el qual creix a una alçada de 6 m (20 peus). L'altra espècie de planta va ser reportada el 1971 però no el 1987. La platja està parcialment coberta per Argusia argentea.

La platja està contaminada amb escombraries que han arribat surant, principalment boies.[1]

La llacuna és profunda i és notòria per les seves holocentridae, altres carangidae i taurons.[2]

El pis de llacuna consisteix en sorra fina blanca. El filó extern té la coberta de corall bona, amb la coberta molt alta (gairebé el 50%) registrat en el profund. Els corals són dels gèneres Acropora i Montipora com dominants.

Història[modifica]

El marí Pedro Fernandes de Queirós va descobrir Ducie el 26 de gener de 1606, nomenant L'Encarnació. Més tard seria redescoberta per Anglaterra el 1791 pel Capità Edward Edwards qui comandava la Pandora mentre buscava als amotinats del Bounty. Ducie Island va ser nomenada després pel Baró Francis Ducie, un capità de la Marina Reial anglesa.

L'illa va ser reclamada el 1867 per Estats Units sota l'Acta d'Illes Guaneras i el Regne Unit va annexar l'illa el 1902.

Fauna significativa[modifica]

L'atol és en particular important per a poblacions de cria grans d'aus marines. L'illa recolza probablement la colònia de cria mundial més gran dels Pterodroma ultima amb al voltant de 250.000 parelles, així com aproximadament 20.000 parelles de Pterodroma neglecta i 20.000 parelles de Pterodroma heraldica. Altres aus marines de cria inclouen Puffinus nativitatis, Phaethon rubricauda, Sula spp., fregates (Sterna fuscata), Anous stolidus, Procelsterna cerulea i Gygis alba. Tres espècie d'ocells de platges migratoris han estat descrites Heteroscelus incanus , Numenius tahitiensis i Calidris alba, però nombre generalment baix (menys de 20). No hi ha cap ocell de terra. Dues espècies de Coenobita spp. han estat registrats.

La fauna ictiològica, com es considera, és empobrida; només 138 espècies van ser registrades per Rehder i Randall (1975), amb 15 d'aquestes limitades a Oceania del sud-est. No obstant això, l'illa té una reputació per la seva població de taurons gran. Els insectes, crustacis, equinoderms i coralls són catalogats per Rehder i Randall (1975).

Rattus exulans van estar presents fins a 1997, però pel que sembla causaven relativament poca depredació sobre aus marines que nien. Van arribar amb vaixells polinesis que van estar en els illots. La rata pacífica (Rattus exulans) va ser eradicada de l'illa Ducie el 1997, en un programa emprès per la Wildlife Management International Ltd (conduït per Brian Bell). El mètode usat era la difusió a mà de Brodifacoum (20 ppm).[3]

Rata polinèsia present a l'illa Ducie

Illot Acadia[modifica]

L'illot Acadia s'anomena així per un derelicte d'un vaixell de vela de 4 pals amb un motor de vapor que portava gra de blat de moro de San Francisco a Irlanda. A causa de la navegació defectuosa van encallar a l'illa d'improvís durant la nit i s'hi van enfonsar a finals del segle xix. Una de les àncores d'aquest vaixell va ser llevada el 1999 i portada a l'illa Pitcairn.[4]

Tournefortia argentea

Propietat i conservació[modifica]

La Tinença de terra és estatal, ja que són terra de la Corona d'Anglaterra.

No hi ha mesures de conservació preses. La protecció considerable que ha tingut ha estat per la llunyania d'aquesta illa. Es va proposar catalogar Ducie com "Illa per a la Ciència" el 1969 (Elliot, 1973). Hepburn et al. (1992) va recomanar que l'atol sencer sigui designat com un Lloc Ramsar. Les tripulacions de vaixells de pesca que passen de tant en tant, cacen aus marines i cullen els seus ous.

El 1970 hi va haver denúncies d'una mortalitat relativament recent de masses coral·lines, postulant com a causa un augment de la temperatura de l'aigua. Podria haver existit recuperació cap a 1987 (UNEP/IUCN, 1998). [cal citació]

Turisme[modifica]

L'atol és visitat molt rares vegades (menys de cinc vegades per any) per iots i vaixells de creuer, però a causa de la dificultat per desembarcar, molt poques persones posen peu a les illes.

Expedicions[modifica]

L'illa va ser visitada per l'Expedició del Mar del Sud de Whitney el 1922, en 1970-71 per l'Expedició del Sud-est Oceania de l'Institut Nacional Geogràfic i de la Societat Oceànica, i per l'Operació Raleigh el 1987. Els científics de l'illa de Pitcairn, pertanyents a l'Expedició Científica (amb base a Henderson) van visitar l'illa en intervals aproximadament trimestrals durant 1991.

Radioaficionats[modifica]

Per als propòsits de ràdio aficionats, Ducie és el país DXCC el 16 de novembre de 2001 i la primera expedició va ser conduïda per Kan Mizoguchi, JA1BK, al març de 2002 usant el senyal VP6DI.

El 2003, ràdio operadors amateur canadencs van explicar una DX-pedition a l'illa Ducie usant el so de trucada VP6DIA.

Al febrer de 2008, un grup internacional de radioaficionats amateurs va visitar Ducie per a una DXpedition usant el senyal VP6DX.[5] Van fer 183,686 contactes, establint un nou rècord per DXpeditions. Un dels participants de l'esdeveniment va ser Tonno Vähk, un banquer a més de propietari de Gild Bankers.[6]

Notes[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • The (London) Times, 17 desembre 1821
  • Brooke, M. de L., Spencer, T. & Benton, T. (1991). Pitcairn Islands Scientific Expedition: Interim Report, Cambridge: PISE.
  • Collar, N.J. & Andrew, P. (1988). Birds to Watch: The ICBP World Checklist of Threatened Birds. ICBP Technical Publication No 8. ICBP, Cambridge, U.K.
  • Dahl, A.L. (1980). Regional Ecosystems Survey of the South Pacific Àrea. SPC Technical Paper No 179. South Pacific Commission, Noumea, New Caledonia.
  • Dahl, A.L. (1986). Review of the Protected Areas System in Oceania. UNEP & IUCN Commission on National Parks and Protected Areas, Gland, Switzerland.
  • Elliot, H. (1973). Pacific Oceanic Islands Recommended for Designation es Islands for Science. In: South Pacific Commission Regional Symposium on Conservation of Nature - Reefs and lagoons, 1971. Part II: Working Papers: 287-305. South Pacific Commission, Noumea, New Caledonia.
  • Hi ha, R. (1985). Bird Conservation in the Pacific Islands. SPrep Topic Review No 25 (ICBP Study Report No 7). South Pacific Commission, Noumea, New Caledonia. (ICBP, Cambridge, U.K.).
  • Hepburn, I. (En prep). Henderson Island World Heritage Site. Draft Management Pla. Prepared by NaturData for the Joint Nature Conservation Committee.
  • Hepburn, I., Oldfield, S. & Thompson, K. (1992). UK Dependent Territories Ramsar Study: Stage 1. Report submitted to the Department of Environment, European and International Habitat Branch, by the International Waterfowl and Wetlands Research Bureau and NGO Forum for Nature Conservation in UK Dependent Territories.
  • IUCN (1991). IUCN Directory of Protected Areas in Oceania. Prepared by the World Conservation Monitoring Centre. IUCN, Gland, Switzerland and Cambridge, U.K.
  • Philipson, W.R. & St John, H. (1960). List of the Flora of Oeno Atoll, Tuamotu Archipelago, South-Central Pacific Ocean. Trans. Royal Society of New Zealand 88: 401-403.
  • Pratt, H.D., Bruner, P.L. & Berrett, D.G. (1987). A Field Guide to the Birds of Hawwaii and the Tropical Pacific. Princeton University Press, Princeton, U.S.A.
  • Rehder, H.A. & Randall, J.E. (1975). Ducie Atoll: its history, physiography and biota. Atoll Research Bulletin 183: 1-55.
  • St John, H. & Philipson, W.R. (1962). An account of the flora of Henderson Island, South Pacific Ocean. Trans. Royal Society of New Zealand 1: 175-194.
  • UNEP/IUCN (1988). Coral Reefs of the World. Volume 3: Central and Western Pacific.
  • UNEP Regional Seas Directories and Bibliographies. IUCN, Gland, Switzerland, and Cambridge, UK/UNEP, Nairobi, Kenya.
  • Weisler, M., Benton, T.G., Brooke, M. de L., Jones, P.J., Spencer, T. & Wragg, G. (1991). The Pitcairn Islands Scientific Expedition (1991-1992): First results; future goals. Pacific Science Association Information Bulletin 43: 4-8.
  • Williams, G.R. (1960). The Birds of the Pitcairn Islands, Central South Pacific Ocean. Ibis 102: 58-70.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Ducie