Frontera entre França i Mònaco

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Frontera entre França i Mònaco
250px
Característiques
Entitats França França Mònaco Mònaco
Extensió6 kilòmetres[1]
Història
Establiment1314
Reconeixement actual1860 (part terrestre)
1984 (part marítima)[2]

La frontera entre França i Mònaco és la frontera que separa els estats de Mònaco i França, estat membre de la Unió Europea i integrat en l'Espai Schengen. És l'única frontera del principat, i el seu territori terrestre i marítim queda totalment enclavat a França. És la més petita de les fronteres de França amb una longitud de 5,5 km (terrestre).

Mapa del principat de Mònaco

Frontera terrestre[modifica]

Història[modifica]

El traçat de la frontera resulta, al costat a l'est i en algunes parts de la cara nord, del Tractat sobre la transferència a França de Menton i Ròcabruna per quatre milions de francs d'or, signat a París el 2 de febrer 1861. La resta del traçat reprèn el signat entre el Regne de Piemont-Sardenya i el Principat de Mònaco com era abans de 1861. El costat sud-oest, al barri de Fontvieille guanyat al mar, és el resultat de l'extensió de mar des de la frontera terrestre amb Caup d'Alh. Les relacions entre França i Mònaco es regeixen pel Tractat franco-monegasc de 17 de juliol de 1918, complementat, en particular, per una sèrie d'acords, incloent una convenció de veïnatge del 18 de maig de 1963.[3][4][5]

Frontera amb el Principat de Mònaco a Ròcabruna a l'Avinguda Princesse Grace.

Característiques[modifica]

La frontera terrestre franc-monegasca s'estén a més de 5.469 metres, a l'oest, nord i est del territori del Principat de Mònaco, convertint-la en una de les fronteres terrestres internacionals les més curtes. Les comunes franceses limítrofes amb la frontera, Caup d'Alh, La Túrbia, Bèusoleu i Ròcabruna, totes elles situades al departament dels Alps Marítims a la regió Provença-Alps-Costa Blava.

El seu traçat de vegades planteja alguns problemes d'harmonització de les normes d'urbanisme, ja que de vegades alguns edificis se situen a la frontera en aquesta zona de Costa Blava molt densament poblada.

Frontera marítima[modifica]

Història[modifica]

La frontera marítima entre els dos països es va determinar mitjançant un conveni signat, de 16 de febrer de 1984,[2] que va entrar en vigor el 22 d'agost de 1985. Anteriorment, els límits de les aigües territorials eren definides per una declaració conjunta de 20 d'abril 1.967.[6]

Característiques[modifica]

Les zones marítimes monegasques cobreixen més enllà de la costa, no sols una estreta franja de mar a pocs quilòmetres d'ample, sinó que s'estenen a mig camí entre Mònaco i Còrsega. Per tant, les aigües territorials monegasques estan definides per arcs de loxodromia que uneixen els punts de coordenades geogràfiques següents (en sistema geodèsic ED50):[7]

L'espai marítim sota sobirania monegasca s'estén encara més fins a l'arc de loxodromia que uneix els punts de coordenades geogràfiques següents:

Finalment, els límits marítims formen un quadrilàter d'uns 90 km de longitud (gairebé el 50 milles nàutiques) sobre gairebé 1.9 km d'amplada (aproximadament 1 milla nàutica). En total, abasten aproximadament 185 km².

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Frontera entre França i Mònaco