Gesang der Parzen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de composicióGesang der Parzen
Cant de les parques

Brahms l'any 1880
Títol originalGesang der Parzen Modifica el valor a Wikidata
Forma musicalobres de coral Modifica el valor a Wikidata
CompositorJ. Brahms
Lletra deJohann Wolfgang von Goethe Modifica el valor a Wikidata
Llengua del terme, de l'obra o del nomalemany Modifica el valor a Wikidata
Creació1882
Data de publicació1882 Modifica el valor a Wikidata
CatalogacióOp. 89
Opus89 Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: 5c1cbcd1-c158-3c3c-b872-8d20b586dbb2 IMSLP: Gesang_der_Parzen,_Op.89_(Brahms,_Johannes) Allmusic: mc0002359407 Modifica el valor a Wikidata

Gesang der Parzen (Cant de les parques), op. 89, és una peça per orquestra i cor mixt de Johannes Brahms. L'obra es basa en un text de Goethe, Iphigenie auf Tauris (que anteriorment ja hi havia estat utilitzat per una obra a quatre veus de Johann Friedrich Reichardt).[1] Escrita en un sol moviment, fou composta l'any 1882, i estrenada a Basilea el 10 de desembre del mateix any. Sortí publicat el 1883.[2]

Està escrita per a un cor de sis veus (contralts i baixos es divideixen en dos grups) i orquestra. La instrumentació comprèn dues flautes (un que doble el piccolo), dos oboès, dos clarinets en si♭, dos fagots, contrafagot, dues trompes en re, dues trompes en fa, dues trompetes, trombons (contralt, tenor i baix), tuba, timbales i corda.

La peça no és massa interpretada però s'ha enregistrat diverses vegades. També ha tingut els seus admiradors: Anton Webern destacava un passatge de la coda construïda a partir d'un cicle de terceres majors.

Referències[modifica]

  1. "Song of the Fates", The LiederNet Archive. Accés el 7 de març de 2010
  2. George S. Bozarth, Walter Frisch. "Brahms, Johannes." Al Grove Music Online. Oxford Music Online (accés el 7 de març de 2010)

Enllaços externs[modifica]