Josep Romagosa i Gotzens

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJosep Romagosa i Gotzens
Biografia
Naixement10 març 1812 Modifica el valor a Wikidata
Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) Modifica el valor a Wikidata
Mort2 maig 1868 Modifica el valor a Wikidata (56 anys)
Catedràtic d'universitat
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómetge, professor titular Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de València Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Josep Romagosa i Gotzens (Olesa de Montserrat, 10 de març de 1812 - València, 2 de maig de 1868).[1][2] Degà de la Facultat de Medicina de València, fou metge-cirurgià amb una gran formació humanística i científica, i profundes conviccions religioses.

Estudià medicina al Real Colegio de Medicina y Cirugía de San Carlos, de Madrid, on es graduà l'any 1842. Fou metge del capítol catedralici de Sigüenza i catedràtic de les universitats de Saragossa, Barcelona i València. Des del 1856 fou degà de la Facultat de Medicina de València. Fou membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona[3] i d'altres societats mèdiques. El doctor Romagosa va ser un clar representant de la mentalitat anatomoclínica, destacà en anatomia patològica microscòpica i fou un prestigiós cirurgià, que va aconseguir millores en les tècniques operatòries, com en el cas de l'amputació de la cama[1] a nivell del terç superior, modificant la línia d'incisió de manera que es reduïa notablement la possibilitat de necrosi.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Hernández i Cardona, Àngel Manuel «El Dr. Josep Romagosa (1812-1868), membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya». Gimbernat: revista catalana d'història de la medicina i de la ciència [en línia], vol.54, 2010, p.85-98 [Consulta: 25 novembre 2014].
  2. «Josep Romagosa i Gotzens». Galeria de Metges Catalans. Col·legi Oficial de Metges de Barcelona. [Consulta: 25 novembre 2014].
  3. «Josep Romagosa i Gotzens». Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. Arxivat de l'original el 24 de setembre 2015. [Consulta: 25 novembre 2014].

Bibliografia[modifica]

  • "Metges, cirurgians i apotecaris d'Olesa de Montserrat", Àngel Manuel Hernández i Cardona. Publicacions del Seminari Pere Mata de la Universitat de Barcelona. Any 2013

Enllaços externs[modifica]