Kimzeyita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralKimzeyita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaCa₃Zr₂(SiAl₂)O₁₂
EpònimJoe Kimzey (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Any descobriment1961 Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipuspedrera de calcita Kimzey, cova Magnet, Comtat de Hot Spring, Arkansas, Estats Units
Classificació
Categoriasilicats > nesosilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.AD.25
Nickel-Strunz 9a ed.9.AD.25 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VIII/A.08 Modifica el valor a Wikidata
Dana51.4.3c.2
Heys16.14.9
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Estructura cristal·linaa = 12,46Å;
Grup espacialgrup d'espai Ia-3d Modifica el valor a Wikidata
Colormarró fosc
Duresa7
Lluïssorvítria
Color de la ratllamarró clar
Propietats òptiquesisotròpica
Impureses comunesNb, Mg, Ti, Fe3+
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1967 s.p. Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació1961
SímbolKmz Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La kimzeyita és un mineral de la classe dels silicats, que pertany al grup de la schorlomita. Va ser descoberta l'any 1961 a la pedrera de calcita Kimzey, Arkansas, als Estats Units; de la qual en rep el nom.

Característiques[modifica]

La kimzeyita és un nesosilicat de fórmula química Ca₃Zr₂(SiAl₂)O₁₂ segons l'IMA.[2] Cristal·litza en el sistema isomètric en dodecaedres modificats per trapezoedres de fins a 5 mm; també en grans arrodonits.[3] És de color marró obscur i la seva duresa a l'escala de Mohs és 7.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la kimzeyita pertany a «9.AD - Nesosilicats sense anions addicionals; cations en [6] i/o major coordinació» juntament amb els següents minerals: larnita, calcio-olivina, merwinita, bredigita, andradita, almandina, calderita, grossulària, henritermierita, hibschita, hidroandradita, katoïta, goldmanita, knorringita, majorita, morimotoïta, vogesita, schorlomita, spessartina, uvarovita, wadalita, holtstamita, kerimasita, toturita, momoiïta, eltyubyuïta, coffinita, hafnó, torita, thorogummita, zircó, stetindita, tombarthita-(Y), huttonita, eulitina i reidita.

Jaciments[modifica]

La kimzeyita ha estat trobada a la vall del Radau, Baixa Saxònia, Alemanya; Barreiro, Minas Gerais, Brasil; badia Ailik, Terranova i Labrador, i Ablovia fjord i Oka, Quebec, Canadà; diferents lloc del Comtat de Hot Spring, Arkansas, Estats Units; a Stromboli, Sicília i al llac Bracciano, Laci, Itàlia; Flekkeren, Telemark, Noruega; caldera volcànica Chegem, Caucas Nord i vall del riu Vilyui, Sibèria de l'Est, Rússia; Timrå i Sundsvall, Medelpad, Suècia; i al volcà Kerimasi, Arusha, Tanzània.

Les mostres trobades a la cova Magnet estaven associades amb altres minerals com: apatita, calcita, monticel·lita, magnetita, perovskita, anhidrita, vesuvianita, biotita i pirita.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Kimzeyita
  1. «Kimzeyite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].
  2. «The New IMA List of Minerals – A Work in Progress – Updated: July 2016» (en anglès). IMA-CNMNC. Arxivat de l'original el 9 de setembre 2016. [Consulta: 17 octubre 2016].
  3. 3,0 3,1 «Kimzeyita» (en anglès). Handbook of Mineralogy. Arxivat de l'original el 3 de març 2016. [Consulta: 17 octubre 2016].