Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Sobre aquest tauler

Ajuda

Si teniu alguna pregunta sobre la Viquipèdia, vegeu primer les preguntes més freqüents.

Aquí atenem les demandes o preguntes sobre temes d'edició. Si voleu fer una consulta enciclopèdica aneu al Taulell de consultes. Per a obtenir suport tècnic pregunteu a Tecnicismes. Sigueu pacients, però, que tard o prompte algun usuari vos n'atendrà.

Quan una petició d'ajuda ja ha estat atesa, podeu posar la plantilla {{respost}} en el resum del tema.

(Vegeu els arxius anteriors i l'arxiu de l'historial)

La taverna:
Novetats | Propostes | Ajuda | Multimèdia | Tecnicismes
Amadalvarez (discussiócontribucions)

He deixat una petició a Viquipèdia:Taller_gràfic/Peticions#Posar_fons_sòlid.

Si algú dels que sabeu fer-ho amb els ulls tancats em pot ajudar, estaré molt agraït.

Pensant a mig termini, voldria saber si hi ha alguna forma "semi-industrialitzada" per convertir a SVG imatges de signatures, habitualment en PNG. He vist que alguns editors fan servir gadgets propis com c:User:Rillke/SVGedit.js

Gràcies !

Resposta a «Petició al Taller gràfic»
Socialdilema (discussiócontribucions)

Bones! La plantilla Plantilla:ARE porta fins a la bandera d'Emirats Àrabs Units, però no sé massa d'on ve el nom d'aquesta plantilla, perquè sinó, crec que el millor seria posar-li un altre nom, com UAE o EAU, que són noms més intuïtius.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Diria que el nom ve del nom en alamànic als:Vereinigti Arabischi Emirat perquè la plantilla es va copiar de als:Vorlage:ARE, tot i que no sé si aquesta es va copiar de de:Vorlage:ARE amb el mateix nom i per tant el nom podria ser una abreviació de de:Vereinigte Arabische Emirate, perquè en això l'alamànic i l'alemany donarien el mateix resultat.

Dit això, d'acord a reanomenar deixant la redirecció per tal de no trencar res que ara funcioni.

Ara bé crec que la manera moderna de posar la bandera és fer servir {{bandera|Emirats Àrabs Units}} o {{bandera|EAU}}.

Vilellalleopartalbert (discussiócontribucions)

Hola, vull canviar una imatge que apareix a una infotaula, però no sé com indicar que els drets de la imatge són meus.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

La imatge que vols fer servir, l'has carregada a Wikimedia Commons? És imprescindible.

Cataleirxs (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

La resposta a la pregunta que has fet seria que primer has de pujar la imatge a Commons i el formulari ja et preguntarà si els drets són teus. El formulari és a c:Special:UploadWizard, si la imatge es una fotografia que has fet tu mateix i no l'has publicat abans enlloc més, no hi hauria d'haver problema.

Ara bé, si com dius a la teva pàgina de discussió "les imatges que he pujat són propietat de La Manchester, productora que dirigeix Ricard Ustrell. Ell mateix m'ha demanat que posi aquesta imatge que heu esborrat", el primer que hauries és deixar immediatament d'editar l'article de Ricard Ustrell i articles relacionats amb la seva productora. Pots veure Viquipèdia:Conflicte d'interessos.

Si tot i així vols pujar la imatge amb una llicència lliure per si algú altre la vol fer servir a l'article (o a qualsevol altre lloc per qualsevol finalitat, que per això la llicència és lliure), les instruccions les tens a c:Commons:Volunteer Response Team. Bàsicament, la productora ha d'enviar un correu on digui que té els drets de la imatge i que la vol publicar amb una llicència lliure (i quina).

Docosong (discussiócontribucions)

Si no s'indica el contrari, la imatge en qüestió té drets de copyright del 3cat (commons:File:Ricard Ustrell presenta i dirigeix Col·lapse.png). Si els drets són vostres, heu de facilitar una autorització per permetre publicar-la Wikimedia Commons, mitjançant el procediment de Viquipèdia:Autoritzacions

Per altra banda, si tal com dieu a Usuari Discussió:Vilellalleopartalbert teniu relació amb el biografiat, no sou la persona més adequada per editar l'article enciclopèdic, vegeu Viquipèdia:Conflicte d'interessos. Gràcies per la vostra comprensió!

Vilellalleopartalbert (discussiócontribucions)

Però l'última que he pujat ja estava pujada a Wikimedia Commons, amb tot en regla, i així i tot s'ha tornat a esborrar. La imatge que hi ha actualment està desactualitzada. Ja no treballa en aquest programa...

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Per tancar el tema, es recomana evitar el retoc digital en les imatges publicades a Commons. És el cas de les dues imatges que hi ha de la productora.

Vilellalleopartalbert (discussiócontribucions)

Gràcies per l'edició, de veritat que ho agreixo, però, no es pot posar una altra de les imatges que tenim a Commons. Alguna de "Col·lapse"?

Vilellalleopartalbert (discussiócontribucions)

I per fer altres canvis (descripcions, biografia, enllaços...). A on m'he d'adreçar si no els puc fer jo mateix?

Vilellalleopartalbert (discussiócontribucions)

I ha quedat un 2019 allà penjat.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Ja t'ho han explicat els companys. Les fotos que intentes fes servir no són vàlides. Si el teu cap vol una foto actual, que carregui una que no hagi publicat mai (xarxes socials, web d'empresa, promoció...), o se la fas tu mateix. És la manera de no incomplir la normativa sobre drets d'autor.

Ara bé, com també t'han dit, la Viquipèdia no és un bloc personal on pots triar el contingut (text o imatge) que hi hagi sobre tu.

Vilellalleopartalbert (discussiócontribucions)

Això és el que surt a la bio:

"El mes de setembre de 2019 va estrenar Planta baixa, un magazín diari sobre temes d'actualitat, d'11 h del matí a 2 del migdia. Va presentar el programa fins al juliol de 2022 i el 17 de setembre del mateix any es va posar al capdavant del programa Col·lapse"

I a dalt de tot, surt una imatge del programa que ja no presenta.

No ho sé, no insistiré més perquè veig que em posaré en problemes i que no aconseguiré res.

Docosong (discussiócontribucions)

Revisant la categoria commons:Category:Ricard Ustrell moltes imatges s'han carregat de forma lliure sense una llicència adequada, sigui per desconeixement o per fer promoció. El problema que moltes d'aquestes imatges s'utilitzen per il·lustrar notícies del 3cat: https://www.ccma.cat/3cat/planta-baixa-arrenca-el-curs-amb-noves-seccions-i-collaboradors/noticia/3045029/ o https://www.ccma.cat/3cat/aixi-sera-el-nou-programa-de-ricard-ustrell-collapse/noticia/3182082/, on si no s'indica el contrari les imatges són en copyright. Coneixent wikimedia commons, tiraran per la part conservadora...

Vilellalleopartalbert (discussiócontribucions)

Gràcies per tot, Docosong. Soc nou, tinc aquest encàrrec i no sé com solucionar-ho...

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Em temo que l'encàrrec que t'ha fet algú és editar l'article sobre si mateix o sobre un col·laborador, aleshores no té solució, perquè no es pot fer.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Les aniràs etiquetant totes, @Docosong? Hi haurà en parell de vàlides, només.

Docosong (discussiócontribucions)

@Cataleirxs Em sona haver vist aquesta situació fa temps. El problema no és que l'etiqueti sinó que vingui un altre editor i vegi clarament que hi ha una contradicció de llicències. Si la imatge és en copyright i no hi ha cap autorització expressa d'alliberament de drets, l'esborraran a llarg termini.

Vilellalleopartalbert (discussiócontribucions)

Es podria treure el 2019 que queda sota la imatge que hi ha ara?

I per editar enllaços i textos també he de passar per filtres?

Ho he de demanar a algun lloc?

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Ja t'hem dit que si tens relació laboral amb en Ricard Ustrell, no has d'editar el seu article.

Vilellalleopartalbert (discussiócontribucions)

Ho sé, disculpa. Ho demano per entendre-ho bé. No faré més canvis, però, per tant, si la informació queda desactualitzada, jo no hi puc fer res, oi?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si hi ha dades actualitzades o vols aportar informació, pots deixar un missatge a la discussió de l'article.

Si vols carregar imatges a Commons que ja hagin estat publicades o que no siguin fotos que hagis fet tu, com et deia abans tens les instruccions a c:Commons:VRT que bàsicament diuen que qui en tingui els drets d'autor ha d'enviar un correu alliberant-les.

I les imatges dels programes que ja no presenta no són equivocades, sinó que són històriques. L'article no és per fer promoció del que està fent el biografiat sinó per donar context al que ha fet fins ara.

Vilellalleopartalbert (discussiócontribucions)

Gràcies a tothom!

Doncs ja miraré com fer-ho. Pujaré imatges a Commons i deixaré comentaris a la discussió de l'article.

Merci!

Resposta a «Canvi d'una imatge»
Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

Algú em podria dir com es fa per indicar que l'enllaç a una referència no funciona? Gràcies per endavant.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Amb la plantilla {{Enllaç no actiu}}.

El que ja no et sé dir és si hi ha una manera fàcil de posar-la amb l'editor visual.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

Gràcies @Pere prlpz, conec la plantilla, però no sé com posar-la a un a referència. Malauradament, només sé treballar amb l'editor visual.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Mercè: en l'editor visual selecciona la referència. Poden passar dues coses:

  • Si la referència s'ha creat amb un format "estàndard" (llibre, publicació, tesi, web):
  1. directament t'obre la finestra amb els camps (cognoms, nom, títol, url...) Aquesta finestra té, a sota a l'esquerra, un botó que diu "Replace citation". Clica-la.
  2. Això tancarà la finestra i n'obrirà una de nova, com si haguessis de crear una ref desde 0. Bé, en la pestanya central (Manual), tria la darrera opció, "Bàsic".
  3. Llavors et sortirà la referència que hi havia dintre d'una caixa de text. Situa el cursor al final.
  4. A la part de dalt de la caixa, tens una petita barra d'eïnes. Selecciona Insereix / Plantilla / Enllaç no actiu. Ja ho tindràs.
  • Si la referència s'ha creat d'alguna altra manera, hauria de bastar amb seguir els punts 3 i 4.

Prova-ho i ens dius.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

Gràcies, @Cataleirxs, ho provaré. Ara ja no recordo quin article era, però m'hi trobo sovint, espero no trigar molt a poder provar-ho.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Sempre pots fer la prova en qualsevol ref de qualsevol article, i després revertir els canvis. O a la teva pàgina de proves. Qualsevol cosa, avisa'ns.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Cataleirxs, ja ho fet en un article. Gràcies a les instruccions tan clares ho he pogut fer a la primera en dues ref.s i en els dos tipus, perquè una era format estàndard i l'altre de format bàsic.

Resposta a «Enllaços trencats»
Anidae (discussiócontribucions)

Hola, sóc una usuaria de eswiki principalment, aixina que no estic familiaritzada amb els processos de cawiki, voldria saber on puc demanar el permís de usuari confirmat. Abans vaig intentar afegir una foto a un article però estava protegit. Gràcies!

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Benvinguda.

El flag d'usuari autoconfirmat és automàtic amb uns dies d'antiguitat i un nombre mínim d'edicions.

Quina foto volies posar a quin article?

Anidae (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Com que suposo que la idea és afegir la foto a la infotaula, l'he enllaçada a l'element de Wikidata perquè hi surti automàticament. Això ho pots fer tu mateixa perquè per editar Wikidata no cal cap antiguitat.

Ara bé, compte que fins i tot si aquestes fotos les has fet tu mateixa (anant a la gala de Múrcia) pot ser que a Commons hi trobin problemes de drets d'autor i les esborrin.

I si el que vols és editar l'article pots demanar als administradors si poden aixecar-ne la protecció, anant a VP:PA. Al mes de març quan en @Brunnaiz el va protegir indefinidament hi havia molt de vandalisme però potser ara ja no està tant d'actualitat.

Anidae (discussiócontribucions)

Gràcies per revisar-ho, sí, potser les imatges tinguen problemes amb els drets d'autor, el tindré en compte. Salutacions!

Brunnaiz (discussiócontribucions)

He desprotegit l'article perquè, com s'ha adduït, ja no és un article tan d'actualitat com quan va rebre vandalisme (a febrer i març, cf. ). Igualment, tenint en compte els precedents, si torna a produir-se-n'hi valoraré si cal tornar a protegir-lo, encara que sigui per un temps limitat (esperem que no sigui el cas). Gràcies per haver afegit la foto a Wikidata i per la notificació, @Pere prlpz:

Resposta a «Permís usuari confirmat»
Walden69 (discussiócontribucions)

Bona nit. De la mateixa que hi ha la base de dades esadir.cat per pel·lícules doblades al català, algú sap si n'hi ha alguna similar per sèries de televisió doblade al català. Tinc pensat fer alguns episodis de La Dimensió Desconeguda (i potser de Star Trek i Doctor Who) i m'agradari saber quins han estat doblats al català.

Resposta a «Sèries doblades al català»

Francesc d'Assís Altamira... o Altimira

2
Jmrebes (discussiócontribucions)

En referència a l'article Francisco de Asís Altamira Motia, voldria comentar que a la pàgina d'autoritat de la BNE es pot veure que totes les partitures porten el cognom ALTIMIRA, no pas Altamira. La BNE ho indica com a "altres noms utilitzats". El cognom Altimira és freqüent a Catalunya i cal pensar que el cognom real era Altimira. Al registre de l'Ajuntament de Barcelona consta la seva defunció com a Altimira, tot i que normalment no es considera una font fiable donat que els registradors escrivien els noms i cognoms sense cap mena de verificació. L'esquela de defunció apareguda al diari La Imprenta torna a indicar ALTIMIRA i com a segon cognom MOTIÑÓ, que també es pot veure al registre de defunció de l'Ajuntament de Barcelona. Hi ha articles consultables a l'ARCA que indiquen com a cognom ALTIMIRA.

A més, em semblaria més correcte indicar el nom en català, no pas en castellà com avui en dia, havent-hi nascut a Barcelona ca. 1827.

Per tot això, demano si us sembla bé canviar el títol de l'article i el seu corresponent a Wikidata, pel de Francesc d'Assís Altimira i Motiño.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Veient que sembla que hi ha més fonts amb Altimira que Altamira, d'acord. Només cal indicar a l'article que hi ha fonts per les dues formes.

Resposta a «Francesc d'Assís Altamira... o Altimira»

Guerra d'edicions a l'article gènere no binari

4
Sjoel (discussiócontribucions)
Sjoel (discussiócontribucions)

Maqroll va canviar una part de la introducció perquè li semblava adoctrinant, sense aportar referències. Llavors, jo vaig recuperar l'edició anterior, canviant alguna cosa perquè el text quedés més clar i per evitar confusions. Ell ho va tornar a canviar. @Socialdilema va revertir el canvi, i ara ell ha tornat a canviar-ho. Li he donat explicacions a la discussió, però no les respon i segueix amb lo seu...

Cataleirxs (discussiócontribucions)
Sjoel (discussiócontribucions)

D'acord, gràcies.

Resposta a «Guerra d'edicions a l'article gènere no binari»

Complementar referències amb enllaços a Wayback Machine

12
Cataleirxs (discussiócontribucions)

Estic provant una cosa i, abans de continuar, m'agradaria saber si estic trencant cap norma o consens vigent. Als articles, es poden afegir tants enllaços a Internet Archive / Wayback Machine com es vulgui o s'han de limitar a casos concrets? Gràcies.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

No veig perquè ha d'haver un límit. Són enllaços a còpies de webs que havien existit.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

El que em preocupa saber és si hi ha cap veto a enllaçar pàgines que avui dia segueixin actives.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si hi ha una bona raó per enllaçar la versió arxivada en comptes de l'activa, es pot fer.

La pregunta és perquè en edicions com aquesta estàs enllaçant sistemàticament la versió arxivada de les referències en la data que es va fer servir, tant si la pàgina encara és activa com si no?

Si és així se'm fa estrany, però he de reconèixer que els enllaços que canvien o que desapareixen són un dels problemes de les referències i que té el seu sentit deixar sistemàticament un enllaç permanent.

Socialdilema (discussiócontribucions)

Jo porto temps que faig això de posar referències i posar-ne un enllaç guardat a Wayback Machine ja que trobo que, en el cas que la web deixi d'estar activa, és millor tenir ja l'url guardat. Per altra banda, al fer articles sobre ciclisme, moltes vegades, les pàgines dels resultats, per alguna raó, són esborrades més freqüentment, i guardant els enllaços permanents m'estalvio feina en buscar més referències en un futur.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

@Pere prlpz

Estava cercant la manera de copiar a Wayback Machine totes les refs emprades en un article, de cop. L'edició que mostres -i una trentena més que he fet entre ahir i avui- estàn fetes mitjançant un bot que he trobat.

El bot, a més de fer la còpia, publica l'enllaç a Wayback de totes les refs, continuïn vives o no.

Abans de continuar, vull saber si hi ha cap norma en contra d'afegir l'enllaç a Wayback quan el web original encara és accesible.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Estem assumint que aquestes versions arxivades es guardaran per sempre, no? A priori (no sé qui les porta) poden ser tan susceptibles a perdre's com les pàgines web 'originals'.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per sempre és molt de temps, però de moment l'Internet Archive porta molts més anys funcionant que moltes de les pàgines que arxiva, amb l'avantatge afegit que guarda versions com eren quan es van fer servir de referència.

Amadalvarez (discussiócontribucions)

@Pau Colominas, en tot cas, tal com he vist que s'està fent servir, a la citació surten els dos enllaços, el directe a l'original de la referència i el de l'archive, per si no existeix. És a dir, està fent de "pla B", sense perdre l'original.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Correcte, com tot el que hi ha als servidors de Wikimedia Foundation.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Vist l'exemple de COVID-19, diria que endavant.

De fet em temia que fos molt intrusiu però quan he anat a mirar quanta nosa feien els enllaços, a primer cop d'ull m'ha costat trobar-los.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Gràcies a tothom pels comentaris. He creat una conversa nova a la Taverna, per informar a la comunitat.

Resposta a «Complementar referències amb enllaços a Wayback Machine»
Jonyber (discussiócontribucions)

Bon dia!! He detectat que la pagina amb el titol "Tarragona Ràdio" ha de ser realment "Radio Tarragona" Ho dic `perque es barrejen informacions de les dues emisores, com si fos una de sola, quan realment Tarragona Ràdio va neixer com Emisora municipal l'any 1986, surt que va neixer l'any 1933 (Radio Tarragona) que formava part de Radio Nacional

El resultat es que alfgú ha anat introduint informacions de l'emisora municipal relacionant-les amb l'emisora de RNE i el resultat dona a entendre que Tarragona Ràdio es la continuació de Radio Tarragona, cosa que es totalment falsa

https://www.tarragonaradio.cat/tarragona-radio-compleix-37-anys-dhistoria/

Hem podeu donar un cop de ma? Moltes gràcies!

Cataleirxs (discussiócontribucions)

He dividit el contingut en dos articles: Radio Tarragona per a l'emissora creada el 1933, actualment a RNE; i Tarragona Ràdio per a l'entitat actual. Si us plau, revisa-les, que tot estigui bé.

Jonyber (discussiócontribucions)

Exactament era la sol.lució! Despres miro el que fa referencia a la meva Ràdio (Tarragona Ràdio) que es la que domino... estic treballant des de 1989

Moltes gracies!!!!

Cataleirxs (discussiócontribucions)
Resposta a «Com es pot canviar el nom de la Pagina?»