Viquiprojecte Discussió:Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.

Sobre aquest tauler

Núria Florensa Adell (discussiócontribucions)

Hem de tenir present que al mapa topogràfic de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya hi ha topònims incorrectes, o bé que no són el més comú i tradicional. Per exemple, li diuen "cova del tinet"??? al Quarto de Reixa dels Castellots de Tanca, quan la balma del Racó Gran també és coneix com a cova del Tinet (ambdues balmes tenen relació amb un tal Tinet i la seva colla, que les van obrar). O Turó de l'Esquirol a la Roca de l'Esquirol (sabem què és un turó?).

Sovint, són correctes però situats amb poca precisió: situen el forn de calç de la Canal de l'Abella, molt més amunt de l'avenc de la Canal de l'Abella (que anomenen "l'Avenc" (sic)), quant queda per sota i a tocar de l'avenc.

Jo sempre comparo amb altres fonts:

- https://www.caudelguille.net Toponímia de coves, balmes, avencs, forats (has de saber què busques, per verificar)

- http://santllorencdelmunt.com Imatges de pràcticament tots el indrets (estaria bé si les alliberés!) Topònim més estès, altres noms en parèntesi. Hi ha aquest visor per COMPARAR DE MAPES amb tots els indrets!

- Sant Llorenç pam a pam (operació entre rius), Josep Barberà i Suqué: Sobre escalada al parc. Toponímia d'agulles, puntes i roques...

- Camins i fonts del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, llibre de la diba

- BALLBÉ I BOADA, M. (2000). Topònims de Sant Llorenç del Munt i rodalia. 1a ed. Centre Excursionista de Terrassa.

- Nomenclàtors de les poblacions veïnes, els carrers tenen el topònim correcte: el de Matadeperaté fitxes amb cada nom elaborades pel Centre d'Estudis Històrics de Terrassa, que va revisar els noms

Estaria bé, al determinar quin és el topònim més adequat, corregir-lo si cal a openstreetmap.org, on hi ha alguns errors literalment copiats del ICGC.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

L'ICC té un botó al mapa per notificar errors, i segurament altres mitjans de contacte. La meva experiència és que responen, tot i que triguen molt a actualitzar el mapa (responen que s'ho apunten per la propera revisió). Si hi ha errors al mapa de l'ICC el primer que caldria fer és notificar-los l'error (amb referències).

Per altra banda, compte que molts topònims de l'ICC venen del Nomenclàtor, que està força cuidat i és una font de pes.

Núria Florensa Adell (discussiócontribucions)

Abans ja he vist com reportar-los i ho he fet amb un parell. He estat mirant el nomenclàtor i apareixen pocs topònims, els més coneguts/importants, 99% segur que estan bé, la resta es deuen poder reportar bé. Topònims de matadepera

Resposta a «Topònims»
Núria Florensa Adell (discussiócontribucions)

Estic treballant amb les fotos ja existents a Wikimedia Commons. Estic categoritzant les fotos de https://wikishootme.toolforge.org que no estant a Category:Sant_Llorenç_del_Munt_i_l'Obac_Natural_Park. També estic afegint llegendes a fotos amb descripcions tant precises com "sant llorenç del munt i l'obac" perquè sigui més fàcil trobar-les i usar-les, per exemple: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Curioses_roques.JPG, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Serra_de_l%27Obac_2.JPG, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Monolitol%27Obac.jpg

M'agradaria afegir, a més de les coordenades si són disponibles, el municipi on es troba l'element. On afegirieu aquesta informació? Emprant Property:P131? Ho dic per fer-ho estandarditzat. Quines altres dades o propietats creieu que es important afegir?

Potser és millor afegir els "elements representats en aquest fitxer" (https://www.wikidata.org/wiki/Property:P180) creant a wikidata els elements i afegint totes les dades allà i no fer-ho a cada imatge de l'element, oi?

Sóc totalment nova a wikimedia i wikidata... Moltes gràcies.

Docosong (discussiócontribucions)

Sense ser gaire expert crec que pots afegir les propietats que creguis necessàries, totes les propietats de wikidata ajuden a la seva recuperació posterior:

Més aviat convindria aconseguir-ne més fotos recents que tinguin llicència lliure i, si s'escau, crear noves categories a Commons, com per exemple, la Font de la Pola o la Font del Foradot.

Núria Florensa Adell (discussiócontribucions)

Tinc pensat anar-hi a fer fotos (quan no hi hagi restriccions).

He intentat afegir notes (com les d'aquí Cap de Mort) i no puc fer-ho en fotos ja pujades. Saps com es fa? Sense notes és impossible descriure fotos panoràmiques, acabo fent llegendes com aquesta:LLorenç.jpg LOL Qui no s'ho coneix no pot entendre quina és la Roca Salvatge. O com descric això Serra_de_l'Obac_P1090311.jpg? Impossible.

Docosong (discussiócontribucions)

A què et refereixes que no pots afegir notes? En el cas de Cap de mort la llegenda, el resum i les dades estructurades es poden modificar. Fins i tot, pots ampliar el resum si vols fer-ho més explicatiu. Qualsevol modificació que millori la descripció de la fotografia serà benvinguda.

Núria Florensa Adell (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per afegir notes tens un botó a sota de la imatge que diu "Afegeix una nota" per posar notes, i un interrogant al costat que et porta a la pàgina d'ajuda commons:Help:Image-Annotator.

Si vas a fer fotos recorda que al Wikishootme tens els llocs dels que fan falta fotos (i si hi has d'anar aviat podem pujar uns quants llocs més per que surtin a les llistes i hi puguis posar fotos).

Núria Florensa Adell (discussiócontribucions)

Sí, és que el problema és que no hem surt el botó sota totes les fotos. A tu et surt a totes? Gràcies

Resposta a «Imatges Wikimedia Commons»

Col·laboració amb la Institució Catalana d'Història Natural

5
Catalaalatac (discussiócontribucions)

Fa uns dies vaig demanar a la Institució Catalana d'Història Natural (a títol individual i des del meu correu personal) col·laboració amb la Viquipèdia. A una web seva (https://elmedinaturaldelbages.cat/) hi ha l'apartat "La història geològica" (https://elmedinaturaldelbages.cat/geologia/hist-geologica/), on hi ha uns gràfics molt il·lustratius sobre la formació del Bages i dels massissos de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i de Montserrat i que servirien per il·lustrar articles del viquiprojecte com la Mola, el Montcau, Sant Llorenç del Munt o serra de l'Obac (o fins i tot els articles del Bages o Montserrat). Els hi vaig demanar si voldrien col·laborar alliberant les imatges que hi surten i em van respondre que ho autoritzen. La resposta que em van donar és aquesta:

_____
Benvolgut Martí Salvador,

Hem consultat milions de vegades, per múltiples raons, preguntes i recerques, Viquipèdia. No podem més que estar-hi íntimament molt agraïts. Per tant, sí, autoritzem i estem d’acord en l’ús dels gràfics de la història geològica del Bages, originals d’Oriol Oms, en pàgines de Viquipèdia.

Ben cordialment.

Jordi Badia / ICHN-Bages
_____

I us pregunto (invoco @Amadalvarez i @Docosong): què es fa en aquests casos? Com puc penjar la imatge sense que tingui problemes un cop a Commons? Com es reflecteix que hi ha una permís explícit per fer ús dels seus gràfics? Moltes gràcies.

Docosong (discussiócontribucions)
Pere prlpz (discussiócontribucions)

A banda de si tenen els drets per poden donar permís, t'han respost que no et donen permís per publicar les imatges amb una llicència lliure, només per l'ús a la Viquipèdia.

Aleshores, no es poden penjar a Commons. Penjar-les localment estaria en contra de les nostres polítiques.

Si vols demanar permís, pots veure Viquipèdia:Autoritzacions però tu i ells heu de ser conscient que donar permís per publicar les imatges amb una llicència lliure és pràcticament donar permís per que qualsevol en faci gairebé qualsevol cosa amb molt poques restriccions.

Catalaalatac (discussiócontribucions)

Crec que el que faré serà demanar-los que la pugin ells directament i serà més fàcil. Gràcies, Pere.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Si la pugen ells, igualment han d'enviar un correu dient que són ells. A la pràctica acaba essent el mateix.

Resposta a «Col·laboració amb la Institució Catalana d'Història Natural»
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Pel que pugui servir, la consulta amb els elements situats al Parc segons Wikidata. De moment n'hi falten moltíssims perquè en tenim molts que no tenen la propietat Localitzat en l'àrea protegida (P3018) de Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac (Q3329589).

# coses localitzades al Parc de Sant Llorenç de Munt
SELECT ?lloc ?llocLabel ?coordinate ?layer
WHERE {
  ?lloc wdt:P3018 wd:Q3329589.
           ?lloc wdt:P625 ?coordinate .
  OPTIONAL{?lloc wdt:P31 ?layer.}
SERVICE wikibase:label {bd:serviceParam wikibase:language "[AUTO_LANGUAGE],ca,en,es".}   
}
#defaultView:Map

Prova-ho !

Resposta a «Elements situats al Parc»
Catalaalatac (discussiócontribucions)
Resposta a «Nous articles»
Catalaalatac (discussiócontribucions)
Resposta a «Nou article: Necròpolis de Can Robert»
Catalaalatac (discussiócontribucions)
Resposta a «Nous articles»
Pere prlpz (discussiócontribucions)

Quin objectiu té plantificar la plantilla del viquiprojecte a desenes o algun centenar de pàgines de discussió?

No és una cosa que fem a la Viquipèdia si no és amb algun objectiu concret, tot i que hi ha hagut precedents d'spam d'aquest tipus que ja s'han esborrat.

Catalaalatac (discussiócontribucions)

L'objectiu és visibilitzar el viquiprojecte. És una eina perquè la poca gent que entri en aquestes pàgines de discussió pugui saber que hi ha un projecte de millora d'aquests articles. Si no, com sabran que existeix? No crec que molesti, sinó el contrari. I demostra la feina que hi ha darrere. De fet, no sé si tenim alguna política on s'estableixi això però crec que seria molt necessari per tal de donar una empenta als viquiprojectes. Realment, creus que fa algun mal?

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Això s'ha plantejat anteriorment en altres viquiprojectes, i la conclusió fins ara ha estat que no es podia fer perquè no és més que spam.

Resposta a «Plantilla»
Cap més tema anterior