Jupien

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeJupien
Tipuspersonatge literari Modifica el valor a Wikidata
Creat perMarcel Proust Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraA la recerca del temps perdut Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciósastre Modifica el valor a Wikidata
NacionalitatFrança Modifica el valor a Wikidata

Jupien és un personatge de l'obra A la recerca del temps perdut de Marcel Proust. És sastre, i el seu taller és dins l'hotel de Guermantes.

Descrit com un «home a qui només li agrtaden els vells (homme qui n'aime que les vieux messieurs», el narrador el sorprèn al començament de Sodoma i Gomorra fent l'amor amb Charlus, del qual esdevé a partir d'aleshores el «secretari», i més endavant compra i dirigeix un bordell pel seu propi compte. Aquesta escena és l'ocasió, en l'obra, per a una comparació entre la sexualitat humana i la sexualitat vegetal. Barthes deixa entendre que la inversió que es descriu podria ser un imatge teòrica de la creació proustiana.[1] Deleuze concedeix també un gran paper a aquestes pàgines al seu estudi sobre els nivells de la Recerca, apareguda a Proust et les Signes.[2]

A El temps retrobat, s'ocupa maternalment de Charlus esdevingut senil. La seva neboda, Marie-Antoinette (tot i que l'àvia del narrador, i Proust li-mateix, la descriguin de vegades com la seva filla), modista, està enamorada de Morel, qui l'ha seduïda.

Intèrprets en adaptacions cinematogràfiques[modifica]

Notes i referències[modifica]

  1. Una idea de Recerca, apareguda a Investigació de Proust, labor col·lectiva
  2. Proust et les signes, Acuites Universitaris de França, París, 1964. - rééd. 2010