Léontine Lippmann

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLéontine Lippmann

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(fr) Léontine Charlotte Lippmann Modifica el valor a Wikidata
14 juny 1844 Modifica el valor a Wikidata
antic 2n districte de París (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort12 gener 1910 Modifica el valor a Wikidata (65 anys)
8è districte de París (França) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsPhilippe Lautrey Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballSaló literari i col·lecció Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciósalonnière Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeAlbert Arman (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParellaAnatole France Modifica el valor a Wikidata
FillsGaston Arman de Caillavet
 ( Albert Arman (en) Tradueix) Modifica el valor a Wikidata
GermansMaurice Lippmann (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Léontine Lippmann, anomenada Madame Arman de Caillavet pel seu casament (1844 - París, 12 de gener de 1910), fou una salonnière francesa.

Va ser l'amant i la musa d'Anatole France. El seu saló literari parisenc estaba molt en voga durant la Tercera República Francesa. Fou un dels models de Madame Verdurin, personatge d'A la recerca del temps perdut de Proust, el qual fou introduït al seu saló l'any 1889.

Biografia[modifica]

Nascuda en una família de confessió jueva, filla de banquer, Léontine Lippmann es casà l'any 1868, a la capella del palau dels Tulleries, en presència de Napoleó III i de l'emperadriu, amb Albert Arman de Caillavet; el pare d'Albert Arman de Caillavet, Lucien Arman, era un armador de Bordeus, diputat de Liborna, pròxim a la parella imperial. El germà de Mme Arman de Caillavet, Maurice Lippmann, es casà l'any 1880 amb Colette Dumas, filla dAlexandre Dumas fill.

Mme de Caillavet va obrir el seu propi saló al seu hotel particular situat al número 12 de l'avinguda Hoche[1] a prop de la plaça de l'Étoile.

Asseguda en una poltrona a la dreta de la llar de foc, davant de la qual s'hi està Anatole France, els diumenges rep l'elit intel·lectual, mundana i política. Com Madame Verdurin, no temia més que els avorrits. Hom hi troba escriptors, diputats, advocats i actors; si bé no hi ha gairebé membres de l'aristocràcia, perquè madame de Caillavet desitja sobretot un saló literari i polític, d'on sols en són exclosos els músics, perquè ni a ella ni a France no els agrada la música. Hi assisteixen, per tant, el comte Joseph Primoli, Jean-Élie, duc de Decazes; el príncep i la princesa Bibesco, el baró i la baronessa de Rothschild, Robert de Montesquiou (per a qui passaran molts anys abans d'ésser rebut i de rebre-la), Anna de Noailles, Louis Barthou, Marie i Pierre Curie, Marcel Proust, Leconte de Lisle, Gabriel Hanotaux, Paul Bourget, Marcel Prévost, Pierre Loti, Maurice Barrès, Marcelle Tinayre, Sarah Bernhardt, l'actriu Réjane, Fernand Gregh, l'abat Mugnier, l'actor Lucien Guitry i el seu fill Sacha Guitry, l'escultor Antoine Bourdelle, el pintor Munkaczy, Hugo Ogetti, manant-ho Rivière, Georg Brandes, Jules Lemaître, Gugliemo Ferrero, l'abat astrònom Théophile Moreux, Colette i el seu primer marit Henry Gauthier-Villars anomenat Willy, Marcel Schwob, Robert de Flers, Paul de Grunebaum, Charles Rappoport, François Crucy, Michel Corday, Joseph Reinach, Tristany Bernard, la ballarina Loïe Fuller, Georges Clemenceau, el professor Samuel Pozzi, el doctor Paul-Louis Couchoud, Aristide Briand, Léon Blum, Jean Jaurès, Léopold Kaher, Pere Mil, Charles Maurras i Raymond Poincaré.

Els dimecres, Mme de Caillavet ofereix sopars per a la conversa, seguint el model d'aquells de Mme Aubernon, on hom hi troba Alexandre Dumas fill, l'hel·lenista Brochard, el professor Pozzi, Leconte de Lisle, José María de Heredia, Ernest Renan i, és clar, Anatole France.

Notes i referències[modifica]

  1. Comprat el 1878 a Arsène Houssaye, l'adreça era avenue de la Reine-Hortense', nom de l'avinguda en aquella època, cf. Jeanne Maurice Pouquet, Plantilla:Opcit, p. 3.

Bibliografia[modifica]

  • André Becq de Fouquières, Mon Paris et mes Parisiens. II. Le quartier Monceau, Paris, Pierre Horay, 1954
  • Jeanne Maurice Pouquet, Le Salon de Madame Arman de Caillavet : ses amis, Anatole France, comdt. Rivière, Jules Lemaître, Pierre Loti, Marcel Proust, etc., Librairie Hachette, 1926, 268 p.
  • George Painter, Marcel Proust, Paris, Mercure de France, 1966