Narrador (A la recerca del temps perdut)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeNarrador
Tipuspersonatge humà de ficció
personatge literari
personatge cinematogràfic Modifica el valor a Wikidata
Creat perMarcel Proust Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraA la recerca del temps perdut i The Pianist (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades
Espèciefrancesos Modifica el valor a Wikidata
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
ResidènciaCombray (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
NaixementFrança Modifica el valor a Wikidata, 1880 Modifica el valor a Wikidata

El narrador és el personatge principal de la novel·la de Marcel Proust A la recerca del temps perdut. No se l'anomena, no se li dona nom, i a tal fi l'autor recorre a perífrasis quan és necessari («elle m'appelait par mon petit nom», "em deia pel meu nom de pila"). Una ocurrència del nom « Marcel » designant el narrador va, no obstant això, escapar a l'autor.

Al volum  la Prisonièrie, no obstant, es poden llegir aquestes línies:« Dès qu’elle retrouvait la parole elle disait : « Mon » ou « Mon chéri » suivis l'un ou l'autre de mon nom de baptême, ce qui, en donnant au narrateur le même nom qu’à l'auteur de ce livre, eût fait : « Mon Marcel », « Mon chéri Marcel».

El nom queda doncs emmascarat però, un centenar de pàgines més abans del mateix volum, Albertine, a una paraula que li adreça, escrit en encapçalament «Mon chéri et cher Marcel » i acaba amb « Quel Marcel ! Quel Marcel ! Toute à vous, ton Albertine.» 

Proust ha tingut tanta cura per amagar el nom del narrador d'un extrem a l'altre de l'obra que és versemblant que hi hauria corregit aquesta distracció si hagués pogut revisar les proves del llibre, aparegut a títol pòstum.

Intèrprets en adaptacions cinematogràfiques[modifica]