Motukoreaïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralMotukoreaïta

Motukoreaïta i fil·lipsita
Fórmula químicaMg₆Al₃(OH)18[Na(H₂O)₆][SO₄]₂·6H₂O
EpònimBrowns Island (oc) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusBrowns Island, Auckland, Nova Zelanda
Classificació
Categoriasulfats
Nickel-Strunz 10a ed.7.DD.35
Nickel-Strunz 9a ed.7.DD.35 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VI/D.14 Modifica el valor a Wikidata
Dana17.1.7.1
Heys12.2.4
Propietats
Sistema cristal·lítrigonal
Estructura cristal·linaa = 9,172(2) Å; c = 33,51(1) Å;
Grup puntual3m (3 2/m) - hexagonal escalenoedral
Color de la ratllablanc Modifica el valor a Wikidata
Propietats òptiquesuniaxial
Índex de refracciónα = 1,510 nβ = 1,510
Birefringènciaδ = 1,510
Més informació
Estatus IMAqüestionable (Q) Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1976-033
SímbolMtu Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La motukoreaïta és un mineral de la classe dels sulfats, que pertany al grup de la wermlandita. Anomenada així per K.A. Rodgers, J.E. Chisholm, R.J. Davis, i C.S. Nelson l'any 1977 pel nom maorí de la localitat tipus, Motukorea, que vol dir l'illa dels corbs marins. Després de la reavaluació de la nomenclatura del grup de la hidrotalcita, la motukoreaïta va ser identificada com a mineral qüestionable que hauria de ser investigat més a fons. El rang actual de composicions adscrites a la motukoreaïta pot representar a més d'una espècie.

Classificació[modifica]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la motukoreaïta pertany a «07.D - Sulfats (selenats, etc.) amb anions addicionals, amb H₂O, amb cations de mida mitjana només; plans d'octaedres que comparteixen vores» juntament amb els següents minerals: felsőbanyaïta, langita, posnjakita, wroewolfeïta, spangolita, ktenasita, christelita, campigliaïta, devil·lina, ortoserpierita, serpierita, niedermayrita, edwardsita, carrboydita, glaucocerinita, honessita, hidrohonessita, ramsbeckita, mountkeithita, shigaïta, wermlandita, woodwardita, zincaluminita, hidrowoodwardita, zincowoodwardita, natroglaucocerinita, nikischerita, lawsonbauerita, torreyita, mooreïta, namuwita, bechererita, vonbezingita, redgillita, calcoalumita, nickelalumita, kyrgyzstanita, guarinoïta, schulenbergita, theresemagnanita, UM1992-30-SO:CCuHZn i montetrisaïta.

Característiques[modifica]

La motukoreaïta és un sulfat de fórmula química Mg₆Al₃(OH)18[Na(H₂O)₆][SO₄]₂·6H₂O. Cristal·litza en el sistema trigonal. Pot deshidratar-se parcialment.

Formació i jaciments[modifica]

Es troba en ciment a la vora de bretxes volcàniques meteoritzades en ambients submarins. Ha estat descrita a Àustria, Austràlia, Itàlia, Polònia i Nova Zelanda.

Referències[modifica]

  1. «Motukoreaite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].