Zincaluminita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralZincaluminita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaZn₆Al₆(SO₄)₂(OH)16·5H₂O
Epònimzinc i aluminita Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriasulfats
Nickel-Strunz 10a ed.7.DD.35
Nickel-Strunz 9a ed.7.DD.35 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VI/D.08 Modifica el valor a Wikidata
Dana31.2.3.1
Heys25.5.9
Propietats
Colorblanc, blanc blavós, blau clar; incolor en llum transmesa
Duresa2,5 a 3
Diafanitattranslúcida
Densitat2,26 g/cm³ (mesurada);
Propietats òptiquesuniaxial (-)
Índex de refracciónω = 1,534 nε = 1,514
Birefringènciaδ = 0,020
Més informació
Estatus IMAqüestionable (Q) Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació1881
SímbolZna Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La zincaluminita és un mineral de la classe dels sulfats, que pertany al grup de la glaucocerinita. Anomenada així en al·lusió a la seva semblança amb l'aluminita i el seu contingut de zinc i alum (sulfat d'alumini). Es tracta d'un mineral qüestionable, ja que la seva cristal·lografia és desconeguda i el patró de raigs X encara s'ha de determinar. En una reevaluació de la nomenclatura del supergrup de l'hidrotalcita es va determinar que l'espècie havia de ser investigada més detalladament.

Classificació[modifica]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la zincaluminita pertany a «07.D - Sulfats (selenats, etc.) amb anions addicionals, amb H₂O, amb cations de mida mitjana només; plans d'octaedres que comparteixen vores» juntament amb els següents minerals: felsőbanyaïta, langita, posnjakita, wroewolfeïta, spangolita, ktenasita, christelita, campigliaïta, devil·lina, ortoserpierita, serpierita, niedermayrita, edwardsita, carrboydita, glaucocerinita, honessita, hidrohonessita, motukoreaïta, mountkeithita, wermlandita, woodwardita, shigaïta, hidrowoodwardita, zincowoodwardita, natroglaucocerinita, nikischerita, lawsonbauerita, torreyita, mooreïta, namuwita, bechererita, ramsbeckita, vonbezingita, redgillita, calcoalumita, nickelalumita, kyrgyzstanita, guarinoïta, schulenbergita, theresemagnanita, UM1992-30-SO:CCuHZn i montetrisaïta.

Característiques[modifica]

La zincaluminita és un sulfat de fórmula química Zn₆Al₆(SO₄)₂(OH)16·5H₂O. La seva duresa a l'escala de Mohs és 2,5 a 3. Forma plaquetes hexagonals primes i crostes.[1]

Formació i jaciments[modifica]

A la seva localitat tipus s'ha trobat associada a smithsonita i a serpierita; en altres contextos també ha estat trobada amb adamita, atzurita, rosasita i auricalcita. S'ha descrit a Alemanya, Grècia i els EUA.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Zincaluminita
  1. 1,0 1,1 «Zincaluminite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].