Portal:Catalunya del Nord/article del mes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Articles per temàtica: Alacant · Anarquisme · Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Azerbaidjan · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Ecologia · Economia · Entreteniment · Espai · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Lleida · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Sabadell · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · València · Videojocs


Articles seleccionats del portal de la Catalunya del Nord[modifica]

Plantilla:Juny article de la Catalunya del Nord
{{Juny article de la Catalunya del Nord}} - discussió - modifica - historial



Plantilla:Juliol article de la Catalunya del Nord
{{Juliol article de la Catalunya del Nord}} - discussió - modifica - historial



Plantilla:Agost article de la Catalunya del Nord
{{Agost article de la Catalunya del Nord}} - discussió - modifica - historial



Plantilla:Setembre article de la Catalunya del Nord
{{Setembre article de la Catalunya del Nord}} - discussió - modifica - historial



Plantilla:Octubre article de la Catalunya del Nord
{{Octubre article de la Catalunya del Nord}} - discussió - modifica - historial



Plantilla:Novembre article de la Catalunya del Nord
{{Novembre article de la Catalunya del Nord}} - discussió - modifica - historial



Plantilla:Desembre article de la Catalunya del Nord
{{Desembre article de la Catalunya del Nord}} - discussió - modifica - historial



Plantilla:Gener article de la Catalunya del Nord
{{Gener article de la Catalunya del Nord}} - discussió - modifica - historial



Façana occidental del Palau dels Reis de Mallorca, amb la torre mestra

El Palau dels Reis de Mallorca (o Castell Reial de Mallorca o Castell Major) és un dels monuments més importants de Perpinyà i de la Catalunya Nord. Se situa a la part alta, que domina la ciutat des del sud, i s'hi entra pel carrer dels Arquers. A partir del darrer terç del segle xiii, fou construït com a residència dels reis de Mallorca, en esdevenir Perpinyà la capital continental del regne de Mallorca.

Més...   Arxiu


{{Febrer article de la Catalunya del Nord}} - discussió - modifica - historial



La signatura del tractat amb Lluís XIV de França i Felip IV de Castella a l'Illa dels Faisans el 1659

El Tractat dels Pirineus fou signat el 7 de novembre del 1659, pels representants de Felip IV de Castella i els de Lluís XIV de França a l'illa dels Faisans (al riu Bidasoa), i posà fi a la Guerra dels Trenta Anys. Entre altres coses cedí a França el comtat del Rosselló i part del de la Cerdanya. Es va amagar aquest tractat i les negociaciones prèvies de les Corts Catalanes, i no els en va notificar fins al 1702. Els territoris afectats van conspirar durant anys per tornar a unir-se amb el Principat, i les autoritats catalanes també negaven acceptar la partició, que no va poder fer efectiva fins al 1720.

La divisió es feia en contra el Jurament per les Illes, pel qual les terres de l'antic Regne de Mallorca no podien separar-se de les de la Corona d'Aragó, per la voluntat de la monarquia hispànica de cedir els territoris del nord de Catalunya a canvi de mantenir Flandes. Fins ara, cap govern espanyol ha demanat la restitució dels territoris nord-catalans.

Més...   Arxiu


{{març article de la Catalunya del Nord}} - discussió - modifica - historial



El riu Bassa passa pel mig de la ciutat

Perpinyà és considerada la capital de la comarca històrica del Rosselló i de la Catalunya del Nord. La població és de 117.500 habitants a la ciutat, i més de 300.000 a l'àrea metropolitana. Darrerament l'ajuntament l'ha promogut amb l'eslògan Perpinyà la Catalana. L'any 2008 la ciutat fou Capital de la Cultura Catalana.

Sembla que la vila es va fundar en una explotació agrícola romana, anomenada villa perpiniani. És a partir de l'edat mitjana, al segle x, quan la vila comença el seu auge. Entre 1276 i 1344, Perpinyà arriba a la seva edat d'or; la vila esdevé capital de la Corona de Mallorca, la seva població i la seva superfície es quadrupliquen en menys d'un segle. Però des de 1346 va ser afectada fortament per la pesta negra i la ciutat no se'n va recuperar. Amb el Tractat dels Pirineus i la creació del departament de Pirineus Orientals, poc després de la Revolució Francesa (1790), Perpinyà se'n converteix en la capital. Les muralles s'enderroquen al principi del segle xx, i la vila s'estén sobre la plana del Rosselló.


Més...   Arxiu


{{abril article de la Catalunya del Nord}} - discussió - modifica - historial



Claustre i campanar de Sant Miquel de Cuixà

Sant Miquel de Cuixà és un monestir benedictí situat al peu del Canigó, a la ribera de Taurinyà, al terme municipal de Codalet, (Conflent). Va ser fundat l'any 879. Amb els abats Garí i Oliba es va convertir en un dels centres espirituals i culturals més importants de Catalunya en temps feudals.

És el monument més interessant de l'arquitectura preromànica o del romànic inicial. L'actual conjunt monàstic és el resultar de tres moments constructius: el temple consagrat el 974, les reformes i noves construccions de l'abat Oliba durant la primera meitat del segle XI, i el claustre correspon a l'època de l'abat Gregori.

L'Associació Cultural de Cuixà, organitza unes jornades anuals d'estudi sobre la història de l'art romànic als Països Catalans, com també concerts.

Més...   Arxiu


{{maig article de la Catalunya del Nord}} - discussió - modifica - historial