Sistema de classificació APG II

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: APG II)
Classificació APG II (en anglès)

APG II és un sistema modern de classificació de les plantes angiospermes publicat el 2003 per l'Angiosperm Phylogeny Group a

Angiosperm Phylogeny Group (2003). An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the ordres and families of flowering plants: APG II. Botanical Journal of the Linnean Society 141: 399-436. (Consultable en línia: https://plantnetwork.org/wordpress/wp-content/uploads/2746/apg2fulltext.pdf)

El sistema de classificació APG II és el successor de l'anterior sistema APG de 1998. El desenvolupament i avenços del sistema APG II es pot seguir al web de l' APG .

Aquest sistema de classificació es basa a l'anàlisi de la morfologia i de les seqüències d'ARN ribosòmic i d'alguns gens dels cloroplasts i trasllada al domini de les angiospermes els esforços que s'han fet en botànica sistemàtica per tal que el sistema de classificació dels éssers vius reflecteixi la realitat històrica dels lligams de parentiu o filogènesi entre les espècies actuals o extintes.

A la delimitació dels ordres i famílies només es tenen en consideració els grups naturals estrictament monofilètics, aquests grups reben el nom de clade. Els clades són formats per famílies i ordres. Els ordres contenen famílies, alguns són molt petits, fins i tot amb una única família, mentre d'altres contenen una gran munió.

Aquesta classificació ha canviat de manera important, fins i tot pel que fa a les famílies, les classificacions clàssiques. Per exemple, l'antiga família de les liliàcies s'ha disgregat i les espècies que en formaven part són ara a deu famílies diferents.

Grups principals (clades):


Nota: "+ ..." = família separada opcional, pot separar-se de la família precedent.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sistema de classificació APG II