Portada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
744.323 articles
1.345 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Article del dia
El dragó de Komodo (Varanus komodoensis) és una espècie de llangardaix que viu a les illes de Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang i Gili Dasami, a la Indonèsia central. És un membre de la família dels varans (varànids), i és l'espècie més gran vivent de llangardaix; assoleix una mida mitjana de dos a tres metres i pesa aproximadament setanta quilograms. La seva mida inusual s'atribueix al gegantisme insular, car no hi ha altres animals carnívors que puguin omplir el nínxol de les illes on viuen, i també al ritme metabòlic baix del dragó de Komodo. Com a resultat de la seva mida, aquests llangardaixos són depredadors alfa, i dominen els ecosistemes on habiten. Tot i que els dragons de Komodo s'alimenten principalment de carronya, també embosquen i cacen preses. - Vegeu informació sobre la imatge

Dragó de Komodo

El dragó de Komodo (Varanus komodoensis) és una espècie de llangardaix que viu a les illes de Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang i Gili Dasami, a la Indonèsia central. És un membre de la família dels varans (varànids), i és l'espècie més gran vivent de llangardaix; assoleix una mida mitjana de dos a tres metres i pesa aproximadament setanta quilograms. La seva mida inusual s'atribueix al gegantisme insular, car no hi ha altres animals carnívors que puguin omplir el nínxol de les illes on viuen, i també al ritme metabòlic baix del dragó de Komodo. Com a resultat de la seva mida, aquests llangardaixos són depredadors alfa, i dominen els ecosistemes on habiten. Tot i que els dragons de Komodo s'alimenten principalment de carronya, també embosquen i cacen preses.Imatge del dia

Imatge del dia

Els Invàlids de París

Projecte destacat
Amb el canvi de nom simbòlic de 70 estacions del ferrocarril català per a homenatjar dones històriques i referents catalanes de l'enginyeria informàtica, volem que totes les seves biografies siguin a la Viquipèdia. Participeu-hi fins a l'11 de març!
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: 11-F Enginyeres informàtiques

Amb el canvi de nom simbòlic de 70 estacions del ferrocarril català per a homenatjar dones històriques i referents catalanes de l'enginyeria informàtica, volem que totes les seves biografies siguin a la Viquipèdia. Participeu-hi fins a l'11 de març!
(Informació de la imatge)


24 de febrer

La Comunitat Econòmica dels Estats de l'Àfrica Occidental anuncia la supressió de les sancions imposades al Níger a causa del cop d'estat del juliol passat.


22 de febrer

Un incendi crema dos edificis d'un complex d'habitatges al barri de Campanar de València i causa diverses morts, així que constitueix el pitjor incendi de la ciutat des de la Guerra Civil espanyola.


20 de febrer

Es detecten tres llúdries a la capçalera del riu Anoia, d'on es creia que l'espècie havia estat extirpada feia dècades.


17 de febrer

Centenars de detinguts a Rússia en protestes per la mort de l'opositor Aleksei Navalni en una colònia penal de l'Àrtic.Memorial d'Aleksei Navalni a la Rambla de Barcelona


Tendències


Avui fa 50 anys
Mor Ignasi Agustí i Peypoch, novel·lista, periodista i poeta català (n. 1913).
Avui fa 80 anys
Avui fa 100 anys
Neix Jordi Alumà i Masvidal, pintor català (m. 2021), el mateix dia que mor Luisa Cervera Royo, escriptora i lliurepensadora valenciana (n. 1843).
Avui fa 175 anys
Neixen Geneviève Halévy, influent salonnière francesa (m. 1926), i Leonid Pozen, escultor, itinerant i polític rus (m. 1921).