Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
693.706 articles
1.331 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

PereSerra-Retaule del Sant Esperit-collage.jpg
Article del dia
El Retaule del Sant Esperit és una obra del pintor gòtic català Pere Serra ubicada a la Seu de Manresa i realitzada vers 1394. Es tracta d'un retaule de grans dimensions i de gran riquesa iconogràfica amb 22 escenes diferents (sense comptar les 36 figures de sants pintades als sis entrecarrers), i es considera l'obra mestra de l'autor. Va ser encarregat per la Confraria dels Cuiraters de Manresa que tenien el Sant Esperit com a patró. Es tracta d'una narració al voltant de la figura del Sant Esperit i la seva intercessió als principals passatges bíblics. El relat comença per la Creació del Món, la infantesa i maduresa de Jesús, la seva Passió fins l'Ascensió, la Pentecosta i els relatius a la creació de l'Església i l'inici de l'apostolat cristià. - Vegeu informació sobre la imatge

Retaule del Sant Esperit

PereSerra-Retaule del Sant Esperit-collage.jpg

El Retaule del Sant Esperit és una obra del pintor gòtic català Pere Serra ubicada a la Seu de Manresa i realitzada vers 1394. Es tracta d'un retaule de grans dimensions i de gran riquesa iconogràfica amb 22 escenes diferents (sense comptar les 36 figures de sants pintades als sis entrecarrers), i es considera l'obra mestra de l'autor. Va ser encarregat per la Confraria dels Cuiraters de Manresa que tenien el Sant Esperit com a patró. Es tracta d'una narració al voltant de la figura del Sant Esperit i la seva intercessió als principals passatges bíblics. El relat comença per la Creació del Món, la infantesa i maduresa de Jesús, la seva Passió fins l'Ascensió, la Pentecosta i els relatius a la creació de l'Església i l'inici de l'apostolat cristià.Montezumas castle arizona.jpg
Imatge del dia
Habitatges troglodites a Arizona usats pels sinagua fins al segle XV - Vegeu informació sobre la imatge

Imatge del dia

Montezumas castle arizona.jpg

Habitatges troglodites a Arizona usats pels sinagua fins al segle XV

Timeless 1Lib1Ref.jpg
Projecte destacat
Un any més, torna la iniciativa per a que cada bibliotecari contribueixi amb una font bibliogràfica per millorar la qualitat de l'enciclopèdia. Un repte extraordinari i un objectiu ben ambiciós, batre el nostre propi rècord. Tothom a referenciar articles!
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: 1 bibliotecari, 1 referència

Timeless 1Lib1Ref.jpg

Un any més, torna la iniciativa per a que cada bibliotecari contribueixi amb una font bibliogràfica per millorar la qualitat de l'enciclopèdia. Un repte extraordinari i un objectiu ben ambiciós, batre el nostre propi rècord. Tothom a referenciar articles!
(Informació de la imatge)


21 de gener

El vessament de petroli en una refineria de Repsol, causat quan un petrolier que hi estava operant va rebre l'impacte del tsunami provocat per l'erupció volcànica de l'Hunga Tonga, esdevé el pitjor desastre ecològic de la història recent del Perú.


21 de gener

Els titulars d’Exteriors dels Estats Units i Rússia, Blinken i Lavrov, acorden a Ginebra seguir negociant per rebaixar les tensions arran de la crisi russo-ucraïnesa.

18 de gener

Roberta Metsola, maltesa dirigent del PPE, és escollida nova presidenta del Parlament Europeu, en substitució del difunt David Sassoli. És la tercera dona en el càrrec.


18 de gener

La ruandesa Salima Mukansanga fa l'esperat debut a la Copa d'Àfrica de Nacions 2021 que la converteix en la primera dona que arbitra un partit en la Copa d'Àfrica de Futbol des de la seva creació el 1957.


Sinclair Refinery (Sinclair, Wyoming, USA) 5 (48916532038).jpg

Refineria de petroli similar a l'afectada al Perú    Arbcom ru editing.svg


Tendències


Avui fa 15 anys
Mor l'Abat Pierre, fundador del moviment Emaús (n. 1912).
Avui fa 55 anys
Neix Ecaterina Szabo, gimnasta artística romanesa guanyadora de cinc medalles olímpiques.
Avui fa 65 anys
Neixen Vicenç Villatoro, escriptor, periodista i polític català, i Ana Santos Aramburo, bibliotecària espanyola, directora de la Biblioteca Nacional d'Espanya des de febrer de 2013.
Avui fa 80 anys
Neix Narcís Comadira, poeta, pintor, dramaturg, traductor, periodista i crític literari català, el mateix dia que mor Xiao Hong, escriptora xinesa (n. 1911).