Benvinguts a la Viquipèdia

De Viquipèdia

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
702.989 articles
1.087 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

TheEnduranceInFullSail.jpg
Article del dia
L'Expedició Imperial Transantàrtica (1914–1917), més coneguda com a Expedició Endurance, va ser l'última expedició important de l'edat heroica de l'exploració de l'Antàrtida. Dissenyada per Sir Ernest Shackleton, aspirava a ser la primera a travessar per terra el continent antàrtic. Després que el 1911 Roald Amundsen arribés al Pol Sud, Shackleton va dir que la travessia del continent era l'"únic gran objectiu principal dels viatges antàrtics". L'expedició no va aconseguir complir aquest propòsit, però és recordada com una història èpica d'heroisme i supervivència. L'Endurance va quedar atrapat al gel i, malgrat els esforços per alliberar el vaixell, se'n va anar a la deriva cap al nord en un bloc de gel. Finalment, el gel va esclafar i enfonsar el vaixell, i va deixar sobre el gel els 28 homes de la tripulació, que es van veure sotmesos a una sèrie de dures proves: mesos d'espera en campaments improvisats sobre el gel, un viatge en bots salvavides a l'illa Elephant, una segona travessia de 1.300 km en un bot obert i haver de travessar les muntanyes de Geòrgia del Sud, per, finalment, ser tots rescatats sense ni una sola baixa. Mentrestant, l'equip del mar de Ross va haver de vèncer grans dificultats per acomplir la seva missió. - Vegeu informació sobre la imatge

Expedició Endurance

TheEnduranceInFullSail.jpg

L'Expedició Imperial Transantàrtica (1914–1917), més coneguda com a Expedició Endurance, va ser l'última expedició important de l'edat heroica de l'exploració de l'Antàrtida. Dissenyada per Sir Ernest Shackleton, aspirava a ser la primera a travessar per terra el continent antàrtic. Després que el 1911 Roald Amundsen arribés al Pol Sud, Shackleton va dir que la travessia del continent era l'"únic gran objectiu principal dels viatges antàrtics". L'expedició no va aconseguir complir aquest propòsit, però és recordada com una història èpica d'heroisme i supervivència.

L'Endurance va quedar atrapat al gel i, malgrat els esforços per alliberar el vaixell, se'n va anar a la deriva cap al nord en un bloc de gel. Finalment, el gel va esclafar i enfonsar el vaixell, i va deixar sobre el gel els 28 homes de la tripulació, que es van veure sotmesos a una sèrie de dures proves: mesos d'espera en campaments improvisats sobre el gel, un viatge en bots salvavides a l'illa Elephant, una segona travessia de 1.300 km en un bot obert i haver de travessar les muntanyes de Geòrgia del Sud, per, finalment, ser tots rescatats sense ni una sola baixa. Mentrestant, l'equip del mar de Ross va haver de vèncer grans dificultats per acomplir la seva missió.Pelagia noctiluca (Sardinia).jpg
Imatge del dia

Imatge del dia

Pelagia noctiluca (Sardinia).jpg

Una medusa Pelagia noctiluca a Sardenya

Football féminin icon-fr.svg
Projecte destacat
Celebrem la tretzena edició de l'Eurocopa millorant els continguts sobre el futbol femení a Europa.
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Eurocopa 2022

Football féminin icon-fr.svg

Celebrem la tretzena edició de l'Eurocopa millorant els continguts sobre el futbol femení a Europa.
(Informació de la imatge)30 de juny

La Xina anuncia que la seva nau espacial robòtica Tianwen-1 ha completat amb èxit totes les tasques assignades i ha aconseguit de fotografiar tota la superfície planetària de Mart.


29 de juny

Segons el Servei de Seguretat d'Ucraïna, l'impacte d'un míssil de creuer rus contra un centre comercial de Krementxuk (Ucraïna) ha causat 20 morts. Fonts russes, per la seva banda, afirmen no haver atacat cap centre comercial i sí un magatzem amb armes i municions estatunidenques i de països europeus.

24 de juny

La massacre de Melilla, en un intent multitudinari per creuar la tanca de Melilla, resulta en una matança de diverses desenes de migrants i gran nombre de ferits per la violència policial coordinada entre el Marroc i Espanya.


24 de juny

El Tribunal Suprem dels Estats Units anul·la el veredicte del cas Roe contra Wade i es preveu que diversos estats prohibeixin l'avortament properament.


Arbcom ru editing.svg


EU - Afrika.jpg

Tanca de Melilla, que separa la Unió Europea de l'Àfrica.


Tendències


Avui fa 10 anys
S'anuncia des de la seu del CERN el descobriment d'una nova partícula, de massa al voltant dels 125 GeV, i compatible amb el bosó de Higgs.
Avui fa 30 anys
Mor Ástor Piazzolla, bandoneonista i compositor argentí (n. 1921).
Avui fa 95 anys
Neix Gina Lollobrigida, actriu italiana.
Avui fa 400 anys
Mor assassinat Luarsab II de Kartli, rei i sant de Geòrgia (n. 1595).

CMS Higgs-event.jpg

Simulació de la generació d'un bosó de Higgs.