Portada

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Benvinguts a la Viquipèdia, l'enciclopèdia de contingut lliure que tothom pot millorar.

Aquesta edició va començar el 16 de març del 2001 i ja comptem amb 426.512 articles.

Encara no hi heu col·laborat? Llanceu-vos-hi!

Article del dia
Wikibar.png

Estació del Metro de Londres

El Metro de Londres (popularment conegut com the Tube) és un sistema de metro o ferrocarril metropolità de trànsit ràpid del Gran Londres (regió metropolitana de Londres) i algunes àrees properes com Essex, Hertfordshire i Buckinghamshire a Anglaterra (Regne Unit). El primer tram es va obrir el 1863, de manera que es va convertir en la primera xarxa de metro del món, i el 1890, en la primera a utilitzar trens elèctrics. Habitualment és anomenat el tub (the Tube) per la forma que tenen els túnels, tot i que el 55% de la xarxa no és subterrània.

El metro té 270 estacions i aproximadament 400 km de vies (250 milles). És la xarxa de metro més extensa del món pel que fa a quilómetres de vies i nombre d'estacions. El 2007 es van registrar mil milions de passatgers. El mapa del metro, amb el seu esquema de disseny no geogràfic i de codi de colors de línies, es considera un disseny clàssic, i molts altres mitjans de transport de tot el món han estat influenciats per aquest.

Actualitat
Wikibar.png
Dijous 24 d'abril
Dimecres 23 d'abril
Dimarts 22 d'abril
Curiositats
Wikibar.png
Curiositats

Sabíeu que...

  • ...un nus és una unitat de velocitat que, tot i no estar reconeguda pel Sistema Internacional d'Unitats, és acceptada i utilitzada arreu del món tant en la navegació marítima com aèria i que equival a 0,51444 m/s o 1,852 km/h?
  • ...tot i ser els mamífers terrestres més pesants els elefants poden nedar? Ho fan alçant la trompa per sobre de l'aigua mentre submergeixen la resta del cos.
Efemèrides
Wikibar.png

25 d'abril: Diada del País Valencià.

Cadena d'ADN

Dies recents: 24 d'abril23 d'abril22 d'abril

Imatge del mes
Wikibar.png

MITING CNT MONTJUÏC.jpg
Autor: Manel Armengol
Frederica Montseny parla a l'històric míting de la CNT del 1977 a Montjuïc.

Més imatges seleccionades - Imatges de l'any

Altres projectes
Wikibar.png

Llista completa · Coordinació multilingüe