Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
681.898 articles
1.343 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Lion in masai mara.jpg
Article del dia
El lleó (Panthera leo) és un mamífer carnívor de la família dels fèlids i una de les quatre feres del gènere Panthera. Els mascles excepcionalment grans arriben a 250 kg de pes, de manera que és el segon fèlid vivent més gran, després del tigre. Els lleons salvatges viuen a l'Àfrica subsahariana i a Àsia, amb una població en perill greu al nord-oest de l'Índia; han desaparegut del nord d'Àfrica, el Pròxim Orient i l'oest d'Àsia en temps històrics. Fins a finals del Plistocè, el lleó fou el mamífer terrestre gran més estès després dels humans. La seva distribució cobria la majoria d'Àfrica, gran part d'Euràsia, des de l'oest d'Europa fins a l'Índia i a Amèrica, des del Yukon fins al Perú. - Vegeu informació sobre la imatge

Lleó

Lion in masai mara.jpg

El lleó (Panthera leo) és un mamífer carnívor de la família dels fèlids i una de les quatre feres del gènere Panthera. Els mascles excepcionalment grans arriben a 250 kg de pes, de manera que és el segon fèlid vivent més gran, després del tigre. Els lleons salvatges viuen a l'Àfrica subsahariana i a Àsia, amb una població en perill greu al nord-oest de l'Índia; han desaparegut del nord d'Àfrica, el Pròxim Orient i l'oest d'Àsia en temps històrics. Fins a finals del Plistocè, el lleó fou el mamífer terrestre gran més estès després dels humans. La seva distribució cobria la majoria d'Àfrica, gran part d'Euràsia, des de l'oest d'Europa fins a l'Índia i a Amèrica, des del Yukon fins al Perú.Petrol station in Bénin.jpg
Imatge del dia
Gasolina per a motocicletes venuda en botelles de licor a Cotonou (Benín) - Vegeu informació sobre la imatge

Imatge del dia

Petrol station in Bénin.jpg

Gasolina per a motocicletes venuda en botelles de licor a Cotonou (Benín)

Ebola virus virion.jpg
Projecte destacat
Aquest juny millorem els articles dedicats a la biologia dels 10.000 articles vitals. Participa-hi!

Projecte destacat: Repte dels 10.000

Ebola virus virion.jpg

Aquest juny millorem els articles dedicats a la biologia dels 10.000 articles vitals. Participa-hi!


16 de juny

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua es renova amb la incorporació de set noves acadèmiques garantint així la paritat entre dones i homes a la institució.


13 de juny

Naftali Bennett és elegit primer ministre d'Israel i liderarà durant dos anys un executiu molt divers que ha posat fi a 12 anys de govern de Netanyahu. Al cap de dos anys, Yair Lapid li agafarà el relleu.

10 de juny

Es produeix un eclipsi anular visible des de Thunder Bay (Canadà) fins a Seimtxan (Rússia).


8 de juny

El Tribunal Internacional de Justícia confirma la condemna l'excomandant serbi Ratko Mladic a cadena perpètua per genocidi i crims contra la humanitat per la massacre de Srebrenica i el setge de Sarajevo.


SE2021Jun10A.png

Gràfic elaborat per la NASA sobre l'eclipsi del 10 de juny    Arbcom ru editing.svg


Tendències


Avui fa 10 anys
Moren Clarence Clemons, saxofonista nord-americà, membre de la E Street Band (n. 1942), i Ielena Bónner, activista pels drets humans a la Unió Soviètica i Rússia, dona d'Andrei Sàkharov (n. 1923).
Avui fa 15 anys
S'aprova en referèndum la reforma de l'Estatut de Catalunya.
Avui fa 35 anys
Avui fa 75 anys
Neixen Fabio Capello, exjugador i entrenador de futbol italià, i Maria Bethânia, una de les més consagrades intèrprets de la música popular brasilera.