Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
617.559 articles
1.230 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Potter at wheel.jpg
Article del dia
La terrissa és l'objecte o conjunt d'objectes, tals com olles, càntirs, gerres, cassoles o tests, fets de terra argilosa afaiçonada quan és molla i pastada, i després cuita. La manca d'esmalts i vernissos, el tipus de terra, la coloració rogenca que li donen després de la cocció els derivats del ferro i, sobretot, la destinació a l'ús domèstic, en fan una categoria especial dins de la ceràmica. La terrissa es distingeix, d'una banda, dels productes artístics com són les ceràmiques, terracotes, porcellanes, i rajoles de València, i de l'altra, de les peces de terra cuita sortides de la bòbila, o de productes com la vaixella fina coneguda amb el nom de pisa. La peça més antiga que es coneix és un atuell del període Jōmon de prehistòria del Japó, peça que actualment s'exposa al Museu Nacional de Tòquio. Existeixen trossos de terrissa trobats al sud de la Xina; amb el mètode del carboni 14 s'han datat, i es creu que és un material elaborat entre els 14000 anys aC i el 9000 anys aC. - Vegeu informació sobre la imatge

Terrissa

Potter at wheel.jpg

La terrissa és l'objecte o conjunt d'objectes, tals com olles, càntirs, gerres, cassoles o tests, fets de terra argilosa afaiçonada quan és molla i pastada, i després cuita. La manca d'esmalts i vernissos, el tipus de terra, la coloració rogenca que li donen després de la cocció els derivats del ferro i, sobretot, la destinació a l'ús domèstic, en fan una categoria especial dins de la ceràmica. La terrissa es distingeix, d'una banda, dels productes artístics com són les ceràmiques, terracotes, porcellanes, i rajoles de València, i de l'altra, de les peces de terra cuita sortides de la bòbila, o de productes com la vaixella fina coneguda amb el nom de pisa.

La peça més antiga que es coneix és un atuell del període Jōmon de prehistòria del Japó, peça que actualment s'exposa al Museu Nacional de Tòquio. Existeixen trossos de terrissa trobats al sud de la Xina; amb el mètode del carboni 14 s'han datat, i es creu que és un material elaborat entre els 14000 anys aC i el 9000 anys aC.Jetboot Jetski DM 2007 Krautsand 2.jpg
Imatge del dia

Imatge del dia

Jetboot Jetski DM 2007 Krautsand 2.jpg

Cursa de motos d'aigua

Cartell Viquiestirada.jpg
Projecte destacat
El concurs per millorar la qualitat dels articles més breus! Cada mes, ampliarem els esborranys d'una temàtica de la Viquipèdia, que ara mateix suposen el 26,30% del total d'entrades de l'enciclopèdia. Hi participes?

Projecte destacat: Viquiestirada

Cartell Viquiestirada.jpg

El concurs per millorar la qualitat dels articles més breus! Cada mes, ampliarem els esborranys d'una temàtica de la Viquipèdia, que ara mateix suposen el 26,30% del total d'entrades de l'enciclopèdia. Hi participes?


16 de juliol

L'Eurocambra avala per la mínima Ursula von der Leyen com a presidenta de la Comissió Europea. Prendrà possessió del càrrec l'1 de novembre.


16 de juliol

La Mesa del Parlament de Catalunya acorda atorgar la Medalla d'Honor del Parlament en la categoria d'or a Carola Rackete, capitana del vaixell Sea Watch 3, i a Òscar Camps, fundador i director de l'ONG Proactiva Open Arms.

8 de juliol

Kiriakos Mitsotakis jura el càrrec de primer ministre de Grècia l'endemà que el seu partit, Nova Democràcia, obtingués la majoria absoluta a les eleccions legislatives.


7 de juliol

Els bombers donen per extingit l'Incendi de la Ribera d'Ebre que ha cremat 5.046 hectàrees en onze dies.

Ursula von der Leyen MSC 2019 (cropped).jpg

Ursula von der Leyen    Arbcom ru editing.svg


Tendències
Avui fa 2 anys
Mor Max Gallo, historiador, periodista i escriptor
Avui fa 15 anys
Perpinyà (el Rosselló): Joan Laporta i representants de la Bressola signen un conveni de col·laboració amb el Barça.
Avui fa 15 anys
2004 - Bolívia: s'hi celebra el referèndum promès per Carlos Mesa Gisbert, en fer-se càrrec de la presidència del país el 17 d'octubre del 2003, amb un aclaparador suport a la seva proposta de restituir a l'estat la propietat del gas natural mantenint, però, les concessions a les multinacionals estrangeres.
Avui fa 95 anys