Portada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
724.144 articles
1.273 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Article del dia
Jaume I el Conqueridor (Montpeller, 2 de febrer del 1208Alzira, 27 de juliol del 1276) fou rei d'Aragó, de Mallorca i de València, comte de Barcelona i d'Urgell, i senyor de Montpeller (1213-1276). Començà a regnar a l'edat de 10 anys assistit pel Consell Reial, regnà 58 anys i morí a l'edat de 68 anys. És enterrat al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet. Fill i successor del rei Pere II d'Aragó "el Catòlic" al tron de la corona d'Aragó i de Maria de Montpeller. Quedà totalment orfe de pare i mare el 1213, quan tan sols comptava 5 anys. Fou pare dels reis Pere III d'Aragó "el Gran" i Jaume II de Mallorca "el Prudent". Durant el seu llarg regnat la corona d'Aragó va expandir-se territorialment. Va escriure la crònica del Llibre dels fets. - Vegeu informació sobre la imatge

Jaume el Conqueridor

Jaume I el Conqueridor (Montpeller, 2 de febrer del 1208Alzira, 27 de juliol del 1276) fou rei d'Aragó, de Mallorca i de València, comte de Barcelona i d'Urgell, i senyor de Montpeller (1213-1276). Començà a regnar a l'edat de 10 anys assistit pel Consell Reial, regnà 58 anys i morí a l'edat de 68 anys. És enterrat al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet.

Fill i successor del rei Pere II d'Aragó "el Catòlic" al tron de la corona d'Aragó i de Maria de Montpeller. Quedà totalment orfe de pare i mare el 1213, quan tan sols comptava 5 anys. Fou pare dels reis Pere III d'Aragó "el Gran" i Jaume II de Mallorca "el Prudent". Durant el seu llarg regnat la corona d'Aragó va expandir-se territorialment. Va escriure la crònica del Llibre dels fets.Imatge del dia
L'aviadora Hélène Dutrieu en el seu aeroplà (1911) - Vegeu informació sobre la imatge

Imatge del dia

L'aviadora Hélène Dutrieu en el seu aeroplà (1911)

Projecte destacat
Viquiprojecte amb l'objectiu d'actualitzar els articles relacionats amb el cinema. També és una bona oportunitat per a reduir el biaix de gènere i crear articles de dones en aquest àmbit artístic.
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Viquiprojecte Cinema 2023

Viquiprojecte amb l'objectiu d'actualitzar els articles relacionats amb el cinema. També és una bona oportunitat per a reduir el biaix de gènere i crear articles de dones en aquest àmbit artístic.
(Informació de la imatge)


24 de març

Un incendi forestal a l'Alt Millars calcina vora 3.000 hectàrees i obliga a desallotjar més de 1.500 persones.


17 de març

El Tribunal Penal Internacional emet una ordre de detenció contra Vladímir Putin per crims de guerra.


15 de març

Després de mil anys d'història, hi haurà veus de dones a l'Escolania de Montserrat amb la creació d'un cor mixt format per una vintena de joves de 17 a 24 anys.


13 de març

A causa de la sequera extrema, el Departament d'Acció Climàtica pesca i sacrifica els peixos del pantà de Sau per a preservar la qualitat de l'aigua.Sant Romà de Sau i l'embassament al 13 % de capacitat


Tendències


Avui fa 50 anys
Mor Noël Coward, autor dramàtic, guionista, compositor, productor i realitzador britànic (n. 1899).
Avui fa 60 anys
Neixen Irène Frachon, metgessa pneumòloga francesa que va destapar l'afer Mediator, i Amparo Larrañaga, actriu espanyola.
Avui fa 100 anys
Avui fa 110 anys
Neixen Paul Erdős, matemàtic jueu hongarès immensament prolífic, l'únic que té un nombre d'Erdős igual a 0 (m. 1996), i Jacqueline de Romilly, hel·lenista, escriptora i professora francesa i grega (m. 2010).