Portada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
752.245 articles
1.295 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Article del dia
Saturn és el sisè planeta en ordre de proximitat al Sol i el segon més gran del sistema solar, després de Júpiter. Es classifica com un gegant gasós. De vegades, aquests quatre planetes s'anomenen jovians, que significa "semblants a Júpiter". S'anomena així en honor del déu romà Saturnus (que en alguns idiomes va esdevenir l'homònim de dissabte), equivalent al deu grec Kronos (el pare tità de Zeus), al babiloni Ninurta i a l'hindú Shani. El símbol de Saturn representa la falç del déu romà (). Saturn té un sistema d'anells prominent, que consisteix principalment en partícules de gel amb una menor quantitat de roques petites i pols. Es coneixen seixanta-un satèl·lits que orbiten el planeta, sense comptar els centenars de "llunetes" dels anells. Tità, la lluna més gran de Saturn i la segona més gran del sistema solar (després de Ganimedes, una de Júpiter), és més gran que el planeta Mercuri i és l'única lluna del sistema solar que posseeix una atmosfera significativa. - Vegeu informació sobre la imatge

Saturn

Saturn és el sisè planeta en ordre de proximitat al Sol i el segon més gran del sistema solar, després de Júpiter. Es classifica com un gegant gasós. De vegades, aquests quatre planetes s'anomenen jovians, que significa "semblants a Júpiter". S'anomena així en honor del déu romà Saturnus (que en alguns idiomes va esdevenir l'homònim de dissabte), equivalent al deu grec Kronos (el pare tità de Zeus), al babiloni Ninurta i a l'hindú Shani. El símbol de Saturn representa la falç del déu romà ().

Saturn té un sistema d'anells prominent, que consisteix principalment en partícules de gel amb una menor quantitat de roques petites i pols. Es coneixen seixanta-un satèl·lits que orbiten el planeta, sense comptar els centenars de "llunetes" dels anells. Tità, la lluna més gran de Saturn i la segona més gran del sistema solar (després de Ganimedes, una de Júpiter), és més gran que el planeta Mercuri i és l'única lluna del sistema solar que posseeix una atmosfera significativa.Imatge del dia

Imatge del dia

Manifestació valencianista a Alzira a favor de l'Estatut d'Autonomia del País Valencià de 1931.

Projecte destacat
Enguany celebrem la primera edició del Mes de l'Àfrica, un concurs per a fer créixer el contingut en català sobre aquest continent i tota la seva cultura i diversitat!
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Mes de l'Àfrica 2024

Enguany celebrem la primera edició del Mes de l'Àfrica, un concurs per a fer créixer el contingut en català sobre aquest continent i tota la seva cultura i diversitat!
(Informació de la imatge)

|range=2}}


22 de maig

Noruega reconeix l'estat de Palestina, i Irlanda i Espanya anuncien que ho faran properament.


20 de maig

El fiscal del Tribunal Penal Internacional demana emetre una ordre de detenció contra Binyamín Netanyahu, Yoav Gallant i tres líders de Hamàs, d'entre els quals Yahya Sinwar, per crims de guerra i de lesa humanitat a Gaza.


18 de maig

Les forces armades de la República Democràtica del Congo impedeixen un intent de cop d'estat a Kinshasa el dia que s'havia d'elegir el president del parlament nacional.


17 de maig

Amb una victòria 3-1 a la Ciutat Esportiva Dani Jarque, l'Espanyol femení supera l'Osasuna i torna a Primera Divisió.
Tendències


Avui fa 10 anys
Mor Walda Pla i Rosés, novel·lista catalana (n. 1913).
Avui fa 20 anys
Avui fa 100 anys
Neix Charles Aznavour, cantant, actor, compositor, guionista i ambaixador a perpetuïtat d'Armènia per la UNESCO (m. 2018).
Avui fa 150 anys
Neix Daniel Malan, primer ministre de Sud-àfrica. És considerat el màxim exponent del nacionalisme afrikaner racista (m. 1959).
Avui fa 180 anys
Neix Mary Cassatt, pintora americana del període impressionista, establerta a París (m.1926).