Portada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
716.371 articles
1.696 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Las Meninas, by Diego Velázquez, from Prado in Google Earth.jpg
Article del dia
Las Meninas (també anomenat La familia de Felipe IV) és un quadre del pintor espanyol Diego Velázquez pintat l'any 1656, i exposat actualment al Museu del Prado, a Madrid. És una de les obres pictòriques més analitzades i comentades. Com a tema central, mostra la infanta Margarida, tot i que la pintura presenta altres personatges, inclòs un autoretrat del propi Velázquez. L'artista va resoldre amb gran habilitat tots els problemes de composició de l'espai, la perspectiva i la llum, gràcies al domini que tenia del tractament dels colors i els tons, i la gran facilitat per caracteritzar els personatges. Un mirall col·locat a la part del fons de la pintura reflecteix les imatges del rei Felip IV de Castella i la seva dona, segons uns historiadors, entrant a la sessió de pintura i segons d'altres posant per ser retratats per Velázquez, i són la infanta Margarida i els seus acompanyants els qui venen de visita per veure la pintura dels reis. - Vegeu informació sobre la imatge

Las Meninas

Las Meninas, by Diego Velázquez, from Prado in Google Earth.jpg

Las Meninas (també anomenat La familia de Felipe IV) és un quadre del pintor espanyol Diego Velázquez pintat l'any 1656, i exposat actualment al Museu del Prado, a Madrid.

És una de les obres pictòriques més analitzades i comentades. Com a tema central, mostra la infanta Margarida, tot i que la pintura presenta altres personatges, inclòs un autoretrat del propi Velázquez. L'artista va resoldre amb gran habilitat tots els problemes de composició de l'espai, la perspectiva i la llum, gràcies al domini que tenia del tractament dels colors i els tons, i la gran facilitat per caracteritzar els personatges. Un mirall col·locat a la part del fons de la pintura reflecteix les imatges del rei Felip IV de Castella i la seva dona, segons uns historiadors, entrant a la sessió de pintura i segons d'altres posant per ser retratats per Velázquez, i són la infanta Margarida i els seus acompanyants els qui venen de visita per veure la pintura dels reis.Common Kingfisher Alcedo atthis.jpg
Imatge del dia
Un blauet, blavet, arner o botiguer (Alcedo atthis) - Vegeu informació sobre la imatge

Imatge del dia

Common Kingfisher Alcedo atthis.jpg

Un blauet, blavet, arner o botiguer (Alcedo atthis)

Cartell Viquiprojecte Asian Month 2019.jpg
Projecte destacat
Concurs en línia amb la intenció de millorar el coneixement de la cultura asiàtica a la Viquipèdia.
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Viquiprojecte Mes de l'Àsia

Cartell Viquiprojecte Asian Month 2019.jpg

Concurs en línia amb la intenció de millorar el coneixement de la cultura asiàtica a la Viquipèdia.
(Informació de la imatge)


30 de novembre

El toc manual de campanes ha estat catalogat Patrimoni Immaterial per la UNESCO per ser un llenguatge universal i una part de la identitat col·lectiva dels pobles.


29 de novembre

El Parlament de Singapur aboleix la llei antihomosexual Secció 337A i, al mateix temps, aprova una esmena constitucional per blindar el matrimoni heterosexual.

29 de novembre

El Govern de l'Iran amenaça d'empresonar i torturar les famílies dels futbolistes de la selecció nacional que protestin contra la situació al país al Mundial de Futbol.


27 de novembre

El Mauna Loa, el volcà actiu més gran del món, entra en erupció per primera vegada des de 1984, provocant un avís de cendres a l'Illa Gran de Hawaii.


Arbcom ru editing.svg


Campana església Abella.jpg

Campana de l'església d'Abella


Tendències


Avui fa 25 anys
Mor Stéphane Grappelli, violinista i jazzman francès (n. 1908).
Avui fa 50 anys
Avui fa 175 anys
Neix Christine Ladd-Franklin, matemàtica i lògica, pionera de la teoria de la visió del color.
Avui fa 300 anys
Neix Anna Louisa Karsch, poeta alemanya, la primera que visqué de la seva obra literària (m. 1791).