Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
678.234 articles
1.450 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Starr 040318-0066 Artocarpus altilis.jpg
Article del dia
L'arbre del pa (Artocarpus altilis) és una espècie que pertany al gènere Artocarpus, dins la tribu de les artocàrpies, de la família de les moràcies, amb centenars de varietats d'arbres distribuïdes del sud-est asiàtic (Filipines i Indonèsia) a la Polinèsia, passant per totes les terres d'Oceania. L'acció de l'home ha distribuït l'espècie per totes les àrees tropicals del planeta, especialment la zona antillana. L'espècie més coneguda és Artocarpus altilis o arbre del pa pròpiament dit. Aquesta espècie, juntament amb el kathal (Artocarpus heterophyllus), és la més cultivada del gènere arreu del món. L'arbre del pa pot arribar a alçades tan considerables com 21 m en plena maduresa, encara que és més comú que oscil·li entre els dotze i quinze metres. El tronc pot tenir un diàmetre màxim de dos metres. Un làtex lletós i blanc és present arreu de l'arbre. - Vegeu informació sobre la imatge

Arbre del pa

Starr 040318-0066 Artocarpus altilis.jpg

L'arbre del pa (Artocarpus altilis) és una espècie que pertany al gènere Artocarpus, dins la tribu de les artocàrpies, de la família de les moràcies, amb centenars de varietats d'arbres distribuïdes del sud-est asiàtic (Filipines i Indonèsia) a la Polinèsia, passant per totes les terres d'Oceania. L'acció de l'home ha distribuït l'espècie per totes les àrees tropicals del planeta, especialment la zona antillana. L'espècie més coneguda és Artocarpus altilis o arbre del pa pròpiament dit. Aquesta espècie, juntament amb el kathal (Artocarpus heterophyllus), és la més cultivada del gènere arreu del món.

L'arbre del pa pot arribar a alçades tan considerables com 21 m en plena maduresa, encara que és més comú que oscil·li entre els dotze i quinze metres. El tronc pot tenir un diàmetre màxim de dos metres. Un làtex lletós i blanc és present arreu de l'arbre.Mustoja.jpg
Imatge del dia
Parc natural Mustoja al comtat de Põlva (Estònia) - Vegeu informació sobre la imatge

Imatge del dia

Mustoja.jpg

Parc natural Mustoja al comtat de Põlva (Estònia)

Cartell concurs viquiPAU 2020.jpg
Projecte destacat
El mes de maig millorem els continguts avaluables a les proves PAU d'arreu del territori catalanoparlant al Viquiprojecte:ViquiPAU 2021. Convertim la Viquipèdia en recurs docent públic, participatiu, de qualitat i en català! Posa-hi el teu gra de sorra!

Projecte destacat: Les #viquiPAU 2021

Cartell concurs viquiPAU 2020.jpg

El mes de maig millorem els continguts avaluables a les proves PAU d'arreu del territori catalanoparlant al Viquiprojecte:ViquiPAU 2021. Convertim la Viquipèdia en recurs docent públic, participatiu, de qualitat i en català! Posa-hi el teu gra de sorra!


5 de maig

Es continua degradant l'òrbita del coet Llarga Marxa 5 fora de control, que podria caure en territoris habitats, incloent-hi els Països Catalans, el proper cap de setmana.


1 de maig

Quatre dies d'escaramusses a la frontera entre el Kirguizistan i el Tadjikistan deixen almenys 46 morts i entre 10.000 i 33.000 civils han estat evacuats.

1 de maig

El president somali Farmajo renuncia a la polèmica extensió del seu mandat presidencial per rebaixar les tensions.


30 d'abril

El waterpolista Nemanja Ubovic esdevé el primer esportista professional sancionat per homofòbia a l'estat espanyol.

Launch of Tianhe Core Module 2 (Cropped).jpg

Llançament del coet Llarga Marxa 5, actualment en una òrbita descontrolada, el 29 d'abril del 2021    Arbcom ru editing.svg


Tendències


Avui fa 60 anys
Neixen Bill de Blasio, alcalde de Nova York, i Andrea Pollack, nedadora alemanya guanyadora de sis medalles olímpiques (m. 2019).
Avui fa 65 anys
Neix Cristina Comencini, directora, guionista i escriptora italiana, el mateix dia que mor Isabel Güell i López, compositora catalana (n. 1872).
Avui fa 120 anys
Mor Lluís Góngora i Joanicó, metge, forense, acadèmic i ateneista català (n. 1834).
Avui fa 350 anys
Neix Pere Serra i Postius, historiador barceloní (m. 1748).