Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
660.222 articles
1.335 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Callisto.jpg
Article del dia
Cal·listo és un satèl·lit de Júpiter descobert el 1610 per Galileo Galilei. És el tercer satèl·lit més gran del sistema solar i el segon més gran del sistema jovià, després de Ganimedes. Cal·listo té aproximadament el 99% del diàmetre del planeta Mercuri, però només un terç de la seva massa. És el quart satèl·lit galileà quant a distància a Júpiter, amb un radi d'uns 2410,3 quilòmetres. No és influït per la ressonància orbital que afecta els tres satèl·lits galileans interiors: , Europa i Ganimedes; per tant, manca de la majoria de forces de marea que sí que influeixen els tres altres satèl·lits galileans. Cal·listo té una rotació síncrona, és a dir, el seu període de rotació concorda amb el seu període orbital, de manera igual que la Lluna amb la Terra, sempre "mostra" la mateixa cara cap a Júpiter. - Vegeu informació sobre la imatge

Cal·listo (satèl·lit)

Callisto.jpg

Cal·listo és un satèl·lit de Júpiter descobert el 1610 per Galileo Galilei. És el tercer satèl·lit més gran del sistema solar i el segon més gran del sistema jovià, després de Ganimedes. Cal·listo té aproximadament el 99% del diàmetre del planeta Mercuri, però només un terç de la seva massa. És el quart satèl·lit galileà quant a distància a Júpiter, amb un radi d'uns 2410,3 quilòmetres. No és influït per la ressonància orbital que afecta els tres satèl·lits galileans interiors: , Europa i Ganimedes; per tant, manca de la majoria de forces de marea que sí que influeixen els tres altres satèl·lits galileans. Cal·listo té una rotació síncrona, és a dir, el seu període de rotació concorda amb el seu període orbital, de manera igual que la Lluna amb la Terra, sempre "mostra" la mateixa cara cap a Júpiter.Gours des grottes de Saint Marcel d'Ardèche, France.jpg
Imatge del dia

Imatge del dia

Gours des grottes de Saint Marcel d'Ardèche, France.jpg

Formació de gours en les coves de Sant Marcèu de la Cauna (Ardecha)

Cartell concurs La Càpsula del Temps 2020.jpg
Projecte destacat
Afegeix noves efemèrides culturals i referenciades a la cronologia de la Viquipèdia, Viquidites, Viquitexts i Wikidata per ajudar-nos a refer la càpsula del temps. Participa ara del concurs anual gamificat dels projectes Wikimedia en català!

Projecte destacat: La càpsula del temps

Cartell concurs La Càpsula del Temps 2020.jpg

Afegeix noves efemèrides culturals i referenciades a la cronologia de la Viquipèdia, Viquidites, Viquitexts i Wikidata per ajudar-nos a refer la càpsula del temps. Participa ara del concurs anual gamificat dels projectes Wikimedia en català!


23 d'octubre

Trump anuncia la normalització de les relacions entre Israel i el Sudan, que és el tercer país de la Lliga Àrab que ho fa en menys de tres mesos.


21 d'octubre

El papa Francesc defensa, per primer cop com a papa, les unions civils entre les persones del mateix sexe.

17 d'octubre

La laborista Jacinda Ardern guanya les eleccions generals neozelandeses fregant la majoria absoluta dels vots.


16 d'octubre

Andorra esdevé el 190è membre del Fons Monetari Internacional (FMI), nou mesos i una setmana després d'haver-ne sol·licitat formalment l'ingrés.


NZ PM Ardern in 2019.jpg

Jacinda Ardern, primera ministra de Nova Zelanda    Arbcom ru editing.svg

Tendències


Avui fa 15 anys
Barcelona: hi detenen l'exsenador Lluís Maria Xirinacs acusat d'apologia del terrorisme per haver-se declarat "amic d'ETA"; l'alliberaran al cap de dos dies (27 d'octubre) per causa de la seva avançada edat.
Avui fa 100 anys
Mor Terence MacSwiney, patriota irlandès, després de 73 dies de vaga de fam en protesta pel seu empresonament per les autoritats britàniques (n. 1879).
Avui fa 120 anys
Neix Funmilayo Ransome-Kuti, feminista nigeriana (m. 1978).
Avui fa 195 anys
Neix Johann Strauss II, compositor austríac (m. 1899).