Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
617.461 articles
1.254 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Raspall.gif
Article del dia
Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 24 de maig de 1877la Garriga, 15 de setembre de 1937) fou un arquitecte modernista i noucentista català. Arquitecte d'un modernisme tardà, no arribà a tenir la fama dels seus predecessors i mestres Domènech i Montaner o Puig i Cadafalch que havien gaudit de l'interès de les grans fortunes i els mecenes entre els seus clients. Tanmateix, Raspall va saber adaptar-se a un temps canviant i la seva obra va del modernisme al noucentisme per acabar en un déco incipient. La major part de les seves obres es concentren entre Barcelona i el Vallès Oriental. Les obres principals a la Garriga i Cardedeu, avui considerades Bé Cultural d'Interès Nacional, van estar a punt de caure sota les excavadores als anys 70. De fet, quasi un 60% dels més de 760 projectes signats han desaparegut. Raspall, a més, actuà com urbanista, ja que fou arquitecte municipal de l'Ametlla del Vallès, la Garriga, Caldes de Montbui i Granollers en un període de creixement que forçà aquests municipis a desenvolupar un planejament urbanístic vigent fins als anys 80. - Vegeu informació sobre la imatge

Manuel Joaquim Raspall i Mayol

Raspall.gif

Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 24 de maig de 1877la Garriga, 15 de setembre de 1937) fou un arquitecte modernista i noucentista català.

Arquitecte d'un modernisme tardà, no arribà a tenir la fama dels seus predecessors i mestres Domènech i Montaner o Puig i Cadafalch que havien gaudit de l'interès de les grans fortunes i els mecenes entre els seus clients. Tanmateix, Raspall va saber adaptar-se a un temps canviant i la seva obra va del modernisme al noucentisme per acabar en un déco incipient. La major part de les seves obres es concentren entre Barcelona i el Vallès Oriental. Les obres principals a la Garriga i Cardedeu, avui considerades Bé Cultural d'Interès Nacional, van estar a punt de caure sota les excavadores als anys 70. De fet, quasi un 60% dels més de 760 projectes signats han desaparegut. Raspall, a més, actuà com urbanista, ja que fou arquitecte municipal de l'Ametlla del Vallès, la Garriga, Caldes de Montbui i Granollers en un període de creixement que forçà aquests municipis a desenvolupar un planejament urbanístic vigent fins als anys 80.Leitz Prado BW 1.JPG
Imatge del dia

Imatge del dia

Leitz Prado BW 1.JPG

Projector de diapositives manual

Cartell Viquiestirada.jpg
Projecte destacat
El concurs per millorar la qualitat dels articles més breus! Cada mes, ampliarem els esborranys d'una temàtica de la Viquipèdia, que ara mateix suposen el 26,30% del total d'entrades de l'enciclopèdia. Hi participes?

Projecte destacat: Viquiestirada

Cartell Viquiestirada.jpg

El concurs per millorar la qualitat dels articles més breus! Cada mes, ampliarem els esborranys d'una temàtica de la Viquipèdia, que ara mateix suposen el 26,30% del total d'entrades de l'enciclopèdia. Hi participes?


8 de juliol

Kiriakos Mitsotakis jura el càrrec de primer ministre de Grècia l'endemà que el seu partit, Nova Democràcia, obtingués la majoria absoluta a les eleccions legislatives.


7 de juliol

Els bombers donen per extingit l'Incendi de la Ribera d'Ebre que ha cremat 5.046 hectàrees en onze dies.

6 de juliol

Comença el Tour de França a Brussel·les.


3 de juliol

El volcà Stromboli entra en erupció i causa un mort i dos ferits.

Incendiflixbovera2.jpg

Zona afectada per l'incendi de la Ribera d'Ebre, entre Flix i Bovera.    Arbcom ru editing.svg


Tendències
Avui fa 5 anys
Mor Johnny Winter, guitarrista americà de blues i de rock (n. 1944).
Avui fa 25 anys
El planeta Júpiter és colpejat per fragments del cometa Shoemaker-Levy 9.
Avui fa 50 anys
Cap Canaveral, Florida, L'Apollo 11 s'enlaira amb els astronautes Neil Armstrong, Edwin "Buzz" Aldrin, i Michael Collins. La missió té per objectiu arribar a la Lluna.
Avui fa 250 anys
Virregnat de Nova Espanya: Fra Juníper Serra funda la Missió de San Diego de Alcalá, la primera missió de Califòrnia. La missió serà l'embrió de la futura ciutat de San Diego.