Portada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
723.763 articles
1.263 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Article del dia
Fiódor Mikhàilovitx Dostoievski (Moscou, 11 de novembre de 1821Sant Petersburg, 9 de febrer de 1881) fou un dels escriptors més grans de la literatura russa. Màxim representant, segons el tòpic, de la «novel·la d'idees», a les seves obres apareixen evidents trets de modernitat, sobretot en el tractament del detall i de la quotidianitat, en el to vívid i real dels diàlegs i en el sentit irònic que esbossa a vegades, juntament amb la tragèdia moral dels seus personatges. Dostoievski fou un gran coneixedor de l'ànima humana i dels impulsos contradictoris que sorgeixen de l'inconscient. També comprengué, amb lucidesa genial, les contradiccions de la societat capitalista. La major part dels crítics coincideix a afirmar que Dostoievski, Dante Alighieri, William Shakespeare, Miguel de Cervantes, Victor Hugo i uns altres pocs elegits són els escriptors que han influït decisivament en la literatura del segle xx. - Vegeu informació sobre la imatge

Fiódor Dostoievski

Fiódor Mikhàilovitx Dostoievski (Moscou, 11 de novembre de 1821Sant Petersburg, 9 de febrer de 1881) fou un dels escriptors més grans de la literatura russa. Màxim representant, segons el tòpic, de la «novel·la d'idees», a les seves obres apareixen evidents trets de modernitat, sobretot en el tractament del detall i de la quotidianitat, en el to vívid i real dels diàlegs i en el sentit irònic que esbossa a vegades, juntament amb la tragèdia moral dels seus personatges. Dostoievski fou un gran coneixedor de l'ànima humana i dels impulsos contradictoris que sorgeixen de l'inconscient. També comprengué, amb lucidesa genial, les contradiccions de la societat capitalista.

La major part dels crítics coincideix a afirmar que Dostoievski, Dante Alighieri, William Shakespeare, Miguel de Cervantes, Victor Hugo i uns altres pocs elegits són els escriptors que han influït decisivament en la literatura del segle xx.Imatge del dia

Imatge del dia

Cérvols (Cervus elaphus)

Projecte destacat
Viquiprojecte amb l'objectiu d'actualitzar els articles relacionats amb el cinema. També és una bona oportunitat per a reduir el biaix de gènere i crear articles de dones en aquest àmbit artístic.
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Viquiprojecte Cinema 2023

Viquiprojecte amb l'objectiu d'actualitzar els articles relacionats amb el cinema. També és una bona oportunitat per a reduir el biaix de gènere i crear articles de dones en aquest àmbit artístic.
(Informació de la imatge)


17 de març

El Tribunal Penal Internacional emet una ordre de detenció contra Vladímir Putin per crims de guerra.


15 de març

Després de mil anys d'història, hi haurà veus de dones a l'Escolania de Montserrat amb la creació d'un cor mixt format per una vintena de joves de 17 a 24 anys.

13 de març

A causa de la sequera extrema, el Departament d'Acció Climàtica pesca i sacrifica els peixos del pantà de Sau per a preservar la qualitat de l'aigua.


11 de març

S'inaugura el Museu de les Cases Barates del Bon Pastor, un equipament del Museu d'Història de Barcelona que testimonia els primers habitatges socials de la ciutat.Sant Romà de Sau i l'embassament al 13 % de capacitat


Tendències


Avui fa 15 anys
Mor Patti Bown, pianista, compositora i cantant de jazz estatunidenca (n. 1931).
Avui fa 25 anys
Moren Francesc Gomà i Musté, filòsof català (n. 1915), i Galina Ulànova, llegendària ballarina russa (n. 1910).
Avui fa 60 anys
Neix Ronald Koeman, futbolista i entrenador holandès.
Avui fa 65 anys
Neix Gary Oldman, actor de cinema i teatre, productor i músic anglès.