Portada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
752.132 articles
1.288 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Article del dia
El sistema immunitari és el conjunt de mecanismes d'un organisme que el protegeixen contra les malalties per mitjà de la identificació i l'eliminació de patògens i cèl·lules tumorals. Detecta una gran varietat d'agents, des de virus a cucs parasitaris, i cal que els distingeixi de les cèl·lules i els teixits saludables propis de l'organisme per tal de funcionar correctament. La detecció és complicada, car els patògens evolucionen ràpidament, creant adaptacions que els oculten del sistema immunitari i els permeten infectar amb èxit els seus hostes. Per sobreviure a aquest repte, han evolucionat nombrosos mecanismes dedicats a reconèixer i neutralitzar els patògens. Fins i tot organismes unicel·lulars senzills com ara els bacteris posseeixen sistemes enzimàtics que els protegeixen contra infeccions víriques. Altres sistemes immunitaris bàsics evolucionaren en els eucariotes ancestrals i encara existeixen en els seus descendents moderns, com ara les plantes, els peixos, els rèptils i els insectes. - Vegeu informació sobre la imatge

Sistema immunitari

El sistema immunitari és el conjunt de mecanismes d'un organisme que el protegeixen contra les malalties per mitjà de la identificació i l'eliminació de patògens i cèl·lules tumorals. Detecta una gran varietat d'agents, des de virus a cucs parasitaris, i cal que els distingeixi de les cèl·lules i els teixits saludables propis de l'organisme per tal de funcionar correctament. La detecció és complicada, car els patògens evolucionen ràpidament, creant adaptacions que els oculten del sistema immunitari i els permeten infectar amb èxit els seus hostes.

Per sobreviure a aquest repte, han evolucionat nombrosos mecanismes dedicats a reconèixer i neutralitzar els patògens. Fins i tot organismes unicel·lulars senzills com ara els bacteris posseeixen sistemes enzimàtics que els protegeixen contra infeccions víriques. Altres sistemes immunitaris bàsics evolucionaren en els eucariotes ancestrals i encara existeixen en els seus descendents moderns, com ara les plantes, els peixos, els rèptils i els insectes.Imatge del dia
Un tàntal de l'Índia (Mycteria leucocephala) en un parc de Tailàndia - Vegeu informació sobre la imatge

Imatge del dia

Un tàntal de l'Índia (Mycteria leucocephala) en un parc de Tailàndia

Projecte destacat
Enguany celebrem la primera edició del Mes de l'Àfrica, un concurs per a fer créixer el contingut en català sobre aquest continent i tota la seva cultura i diversitat!
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Mes de l'Àfrica 2024

Enguany celebrem la primera edició del Mes de l'Àfrica, un concurs per a fer créixer el contingut en català sobre aquest continent i tota la seva cultura i diversitat!
(Informació de la imatge)

|range=2}}


20 de maig

El fiscal del Tribunal Penal Internacional demana emetre una ordre de detenció contra Binyamín Netanyahu, Yoav Gallant i tres líders de Hamàs, d'entre els quals Yahya Sinwar, per crims de guerra i de lesa humanitat a Gaza.


18 de maig

Les forces armades de la República Democràtica del Congo impedeixen un intent de cop d'estat a Kinshasa el dia que s'havia d'elegir el president del parlament nacional.


17 de maig

Amb una victòria 3-1 a la Ciutat Esportiva Dani Jarque, l'Espanyol femení supera l'Osasuna i torna a Primera Divisió.


15 de maig

El president francès Emmanuel Macron declara estat d'emergència a la regió extracontinental de Nova Caledònia pels aldarulls per l'aprovació de l'ampliació del cens electoral, que inclouria els residents francesos de més d'una dècada.Soldada congolesa (2012)


Tendències


Avui fa 50 anys
Mor Leontine Sagan, actriu i directora austríaca (n. 1889)
Avui fa 80 anys
Neix Joe Cocker, cantant anglès (m. 2014).
Avui fa 100 anys
Avui fa 225 anys