Portada

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Benvinguts a la Viquipèdia, l'enciclopèdia de contingut lliure que tothom pot millorar.

Aquesta edició va començar el 16 de març del 2001 i ja tenim 585.486 articles.

Encara no hi heu col·laborat? Llanceu-vos-hi!

Article del dia
Wikibar.png

Manuel Joaquim Raspall i Mayol

Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 24 de maig de 1877la Garriga, 15 de setembre de 1937) fou un arquitecte modernista i noucentista català.

Arquitecte d'un modernisme tardà, no arribà a tenir la fama dels seus predecessors i mestres Domènech i Montaner o Puig i Cadafalch que havien gaudit de l'interès de les grans fortunes i els mecenes entre els seus clients. Tanmateix, Raspall va saber adaptar-se a un temps canviant i la seva obra va del modernisme al noucentisme per acabar en un déco incipient. La major part de les seves obres es concentren entre Barcelona i el Vallès Oriental. Les obres principals a la Garriga i Cardedeu, avui considerades Bé Cultural d'Interès Nacional, van estar a punt de caure sota les excavadores als anys 70. De fet, quasi un 60% dels més de 760 projectes signats han desaparegut. Raspall, a més, actuà com urbanista, ja que fou arquitecte municipal de l'Ametlla del Vallès, la Garriga, Caldes de Montbui i Granollers en un període de creixement que forçà aquests municipis a desenvolupar un planejament urbanístic vigent fins als anys 80.

Actualitat
Wikibar.png
Curiositats
Wikibar.png
Curiositats
 Sabíeu que...
 En sabeu la resposta?


Sabíeu que...

...Damasc, la capital de Síria, és la ciutat més antiga del món, és a dir la que porta més temps habitada sense interrupcions?
Efemèrides
Wikibar.png

16 de juliol:

Fra Juníper Serra, originari de Petra (Mallorca), evangelitzador i fundador de Califòrnia.

Dies recents: 15 de juliol14 de juliol13 de juliol

Imatge del dia

Wikibar.png
Altres projectes
Wikibar.png
 Altres llengües
 Projectes germans

Llista completa