Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
677.885 articles
1.444 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Samurai.jpg
Article del dia
Samurai (侍 o a vegades 士) és un terme generalment utilitzat per referir-se als guerrers del Japó abans que aquest país comencés el procés d'industrialització. El significat del mot Samurai és servir. Un nom més adient és bushi (武士), terme que data del Període Edo i que significa literalment home de guerra. Tot i això, ara és habitual que la paraula samurai es refereixi a l'aristocràcia militar i no als ashigaru (peus lleugers), els soldats d'infanteria reclutats entre els camperols que portaven una armadura lleugera i usaven com a arma principal el yari (llança). Es creu que els guerrers rasos japonesos del segle VI es podrien considerar presamurais. - Vegeu informació sobre la imatge

Samurai

Samurai.jpg

Samurai (侍 o a vegades 士) és un terme generalment utilitzat per referir-se als guerrers del Japó abans que aquest país comencés el procés d'industrialització.

El significat del mot Samurai és servir. Un nom més adient és bushi (武士), terme que data del Període Edo i que significa literalment home de guerra. Tot i això, ara és habitual que la paraula samurai es refereixi a l'aristocràcia militar i no als ashigaru (peus lleugers), els soldats d'infanteria reclutats entre els camperols que portaven una armadura lleugera i usaven com a arma principal el yari (llança). Es creu que els guerrers rasos japonesos del segle VI es podrien considerar presamurais.MC Siedleragame.jpg
Imatge del dia

Imatge del dia

MC Siedleragame.jpg

Un Agama en el Parc Nacional del Serengueti (Tanzània)

Cartell concurs viquiPAU 2020.jpg
Projecte destacat
El mes de maig millorem els continguts avaluables a les proves PAU d'arreu del territori catalanoparlant al Viquiprojecte:ViquiPAU 2021. Convertim la Viquipèdia en recurs docent públic, participatiu, de qualitat i en català! Posa-hi el teu gra de sorra!

Projecte destacat: Les #viquiPAU 2021

Cartell concurs viquiPAU 2020.jpg

El mes de maig millorem els continguts avaluables a les proves PAU d'arreu del territori catalanoparlant al Viquiprojecte:ViquiPAU 2021. Convertim la Viquipèdia en recurs docent públic, participatiu, de qualitat i en català! Posa-hi el teu gra de sorra!


1 de maig

Quatre dies d'escaramusses a la frontera entre el Kirguizistan i el Tadjikistan deixen almenys 46 morts i entre 10.000 i 33.000 civils han estat evacuats.


1 de maig

El president somali Farmajo renuncia a la polèmica extensió del seu mandat presidencial per rebaixar les tensions.

30 d'abril

El waterpolista Nemanja Ubovic esdevé el primer esportista professional sancionat per homofòbia a l'estat espanyol.


27 d'abril

Es reprenen les negociacions sobre el programa nuclear de l'Iran.

Iran NPP CIMG2451 m1.jpg

Maqueta de la Planta Nuclear de Buixehr en el pavelló iranià de la EXPO 2010 a Xangai.    Arbcom ru editing.svg


Tendències


Avui fa 40 anys
Mor Bobby Sands, membre de l'IRA Provisional i membre electe del Parlament britànic. Fou el primer a morir a la Vaga de fam del 1981 a Irlanda del Nord. Portava en vaga de fam 66 dies, des de l'1 de març (n. 1954).
Avui fa 100 anys
Neixen Paquita Ferràndiz, actriu teatral catalana (m. 1996), Mavis Batey, criptoanalista britànica a Bletchley Park durant la Segona Guerra mundial (m. 2013), i Arthur Leonard Schawlow, físic nord-americà, Premi Nobel de Física de l'any 1981 (m. 1999).
Avui fa 150 anys
Neix Vicent Castell i Domènech, pintor, dibuixant i decorador valencià (m. 1934).
Avui fa 200 anys
Mor Napoleó Bonaparte, estadista francès (n. 1769).

Napoleon I of France by Andrea Appiani.jpg

Retrat de Napoleó com a rei d'Itàlia.