Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
691.235 articles
1.826 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Dorudon atrox.jpg
Article del dia
Dorudon ('dent de llança') és un gènere de cetacis extints que compartí els mars de l'Eocè amb altres basilosàurids com els basilosaures o Zygorhiza. Era un descendent proper dels primers artiodàctils de vida amfíbia, com Ambulocetus, però a diferència d'ells, el seu estil de vida era totalment aquàtic. Aparegué a l'Eocè superior, fa aproximadament 40 milions d'anys. Se n'han trobat fòssils a llocs molt distants geogràficament, com Egipte, Tunísia i Carolina del Sud (Estats Units), i habitava les aigües somes i càlides dels oceans de l'Eocè. S'extingí fa aproximadament 36 milions d'anys, poc abans de l'inici de l'Oligocè, a causa d'un gran episodi de canvi climàtic conegut com a Grande Coupure. L'espècie D. atrox és l'arqueocet més ben conegut. - Vegeu informació sobre la imatge

Dorudon

Dorudon atrox.jpg

Dorudon ('dent de llança') és un gènere de cetacis extints que compartí els mars de l'Eocè amb altres basilosàurids com els basilosaures o Zygorhiza. Era un descendent proper dels primers artiodàctils de vida amfíbia, com Ambulocetus, però a diferència d'ells, el seu estil de vida era totalment aquàtic. Aparegué a l'Eocè superior, fa aproximadament 40 milions d'anys. Se n'han trobat fòssils a llocs molt distants geogràficament, com Egipte, Tunísia i Carolina del Sud (Estats Units), i habitava les aigües somes i càlides dels oceans de l'Eocè. S'extingí fa aproximadament 36 milions d'anys, poc abans de l'inici de l'Oligocè, a causa d'un gran episodi de canvi climàtic conegut com a Grande Coupure. L'espècie D. atrox és l'arqueocet més ben conegut.Lido de Thau, Sète, Hérault 14.jpg
Imatge del dia

Imatge del dia

Lido de Thau, Sète, Hérault 14.jpg

Ribera de l'estany de Thau a Seta

Logo repte 10000 sol.png
Projecte destacat
Enguany ens plantegem completar la llista dels 10.000 articles considerats fonamentals i que no poden faltar a cap enciclopèdia. Ajudeu-nos-hi!
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Els 10.000 articles vitals

Logo repte 10000 sol.png

Enguany ens plantegem completar la llista dels 10.000 articles considerats fonamentals i que no poden faltar a cap enciclopèdia. Ajudeu-nos-hi!
(Informació de la imatge)


3 de desembre

Entra en vigor l'obligatorietat de presentar el «certificat covid» per accedir a establiments de restauració, gimnasos i residències de gent gran a Catalunya i l'endemà ho fa al País Valencià amb major durada i diferències d'aplicació.


1 de desembre

Nova Zelanda envia 65 policies i militars a les Illes Salomó per ajudar a fer-hi front als disturbis antigovernamentals. S'uneix així a les tropes ja enviades per Austràlia, Papua Nova Guinea i Fiji.

30 de novembre

L'illa caribenya de Barbados retira el reconeixement com a cap d'estat a la reina d'Anglaterra, Elisabet II, i es converteix formalment en una república.


29 de novembre

La justícia de Botswana confirma, per unanimitat, el veredicte de despenalització de les relacions sexuals homosexuals del 2019.


Sandra of Barbados.jpg

Sandra Mason, primera presidenta de Barbados    Arbcom ru editing.svg


Tendències


Avui fa 5 anys
Mor Llorenç Planes, escriptor i polític nord-català (n. 1945).
Avui fa 45 anys
Moren Benjamin Britten, compositor anglès (n. 1913), i Tommy Bolin, guitarrista americà (n. 1956).
Avui fa 75 anys
Neixen Maria Antònia Oliver, escriptora mallorquina Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, i Karina, cantant i actriu espanyola.
Avui fa 180 anys
Neix Maria del Pilar Maspons i Labrós, Maria de Bell-lloc, escriptora catalana (m. 1907).