Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
684.713 articles
1.093 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Tuberculosis-x-ray-1.jpg
Article del dia
La tuberculosi és una malaltia infecciosa comuna i sovint mortal causada per micobacteris, principalment Mycobacterium tuberculosis. Sol atacar els pulmons però també pot afectar el sistema nerviós central, el sistema limfàtic, el sistema circulatori, el sistema genitourinari, el sistema gastrointestinal, els ossos, les articulacions i fins i tot la pell. La distribució de la tuberculosi no és uniforme arreu del món; aproximadament el 80% de la població de molts països asiàtics i africans donen positiu en les proves de la tuberculina, mentre que només 5-10% de la població dels Estats Units dona positiu. L'any 2014 es detectaren 1.147 casos de tuberculosi a Catalunya, cosa que en aquell temps significava una incidència de 15,1 casos per cada 100.000 habitants. El mateix any, n'hi hagué 133 a les Balears, i 424 al País Valencià. - Vegeu informació sobre la imatge

Tuberculosi

Tuberculosis-x-ray-1.jpg

La tuberculosi és una malaltia infecciosa comuna i sovint mortal causada per micobacteris, principalment Mycobacterium tuberculosis. Sol atacar els pulmons però també pot afectar el sistema nerviós central, el sistema limfàtic, el sistema circulatori, el sistema genitourinari, el sistema gastrointestinal, els ossos, les articulacions i fins i tot la pell.

La distribució de la tuberculosi no és uniforme arreu del món; aproximadament el 80% de la població de molts països asiàtics i africans donen positiu en les proves de la tuberculina, mentre que només 5-10% de la població dels Estats Units dona positiu. L'any 2014 es detectaren 1.147 casos de tuberculosi a Catalunya, cosa que en aquell temps significava una incidència de 15,1 casos per cada 100.000 habitants. El mateix any, n'hi hagué 133 a les Balears, i 424 al País Valencià.Mumbai 03-2016 52 Dharavi near Mahim Junction.jpg
Imatge del dia

Imatge del dia

Mumbai 03-2016 52 Dharavi near Mahim Junction.jpg

Infrahabitatges a Bombai (Índia)

Logotip - IVAM.jpg
Projecte destacat
Fins el 28 d'agost millorem els articles dedicats a l'Art Modern en col·laboració amb el Museu. Participa!

Projecte destacat: Viquirepte IVAM

Logotip - IVAM.jpg

Fins el 28 d'agost millorem els articles dedicats a l'Art Modern en col·laboració amb el Museu. Participa!


29 de juliol

El Dia de l'Excés de la Terra, en què s'han esgotat tots els recursos que el món pot regenerar al llarg del 2021, torna a situar-se com el 2019 i es perd el progrés del 2020 associat a la COVID-19.


21 de juliol

El COI designa Brisbane com a seu dels Jocs Olímpics d'estiu de 2032. Serà la tercera seu australiana després de Melbourne i Sydney.

20 de juliol

El Jurat Nacional d'Eleccions (JNE) del Perú declara oficialment Pedro Castillo nou President de la República del Perú davant les impugnacions de Keiko Fujimori. Prendrà possessió el dia 28.


20 de juliol

El Govern Espanyol aprova l'avantprojecte de llei de memòria democràtica que ha de substituir l'actual Llei de Memòria Històrica del 2007.


Brisbane skyline.jpg

Silueta urbana nocturna de Brisbane (juliol del 2021)    Arbcom ru editing.svg


Tendències


Avui fa 15 anys
Mor Max Havart, compositor de sardanes català (n. 1924).
Avui fa 45 anys
Neix Kati Wilhelm, esquiadora de fons i biatleta alemanya cinc cops campiona del món, el mateix dia que moren Fritz Lang, director de cinema nord-americà d'origen austríac (n. 1890), i Cecilia, cantautora espanyola (n. 1948).
Avui fa 90 anys
S'aprova en referèndum l'Estatut de la Generalitat provisional de Catalunya, conegut com l'Estatut de Núria.
Avui fa 100 anys
Neix Ruth Barcan Marcus, filòsofa i lògica estatunidenca, especialista en lògica modal (m. 2012), el mateix dia que mor Enrico Caruso, cantant italià d'òpera (n. 1873).