Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
664.291 articles
1.856 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Retaule de sant Vicenç (mestre de Estopanyà).jpg
Article del dia
El Retaule de Sant Vicenç, realitzat per l'anomenat mestre d'Estopanyà, és un conjunt de taules pintades al tremp i daurades amb pa d'or. Està datat cap als anys 1350-1370 i procedeix de la població d'Estopanyà, a la Baixa Ribagorça (província d'Osca). Es troba conservat al Museu Nacional d'Art de Catalunya des de l'any 1932, quan fou adquirit a la col·lecció Lluís Plandiura. És una obra de les més representatives de l'estil italianitzant derivat de la influència del gran mestre italià Giotto di Bondone a les terres de la Corona d'Aragó, i és difícil de contextualitzar ja que es tracta de l'única obra coneguda de l'autor. Els comitents, encara que apareixen representats a la pintura, no s'han pogut identificar, excepte un que possiblement pertanyia als qui la van encarregar i que estava relacionat amb l'orde dels Dominics. - Vegeu informació sobre la imatge

Retaule de Sant Vicenç

Retaule de sant Vicenç (mestre de Estopanyà).jpg

El Retaule de Sant Vicenç, realitzat per l'anomenat mestre d'Estopanyà, és un conjunt de taules pintades al tremp i daurades amb pa d'or. Està datat cap als anys 1350-1370 i procedeix de la població d'Estopanyà, a la Baixa Ribagorça (província d'Osca). Es troba conservat al Museu Nacional d'Art de Catalunya des de l'any 1932, quan fou adquirit a la col·lecció Lluís Plandiura. És una obra de les més representatives de l'estil italianitzant derivat de la influència del gran mestre italià Giotto di Bondone a les terres de la Corona d'Aragó, i és difícil de contextualitzar ja que es tracta de l'única obra coneguda de l'autor. Els comitents, encara que apareixen representats a la pintura, no s'han pogut identificar, excepte un que possiblement pertanyia als qui la van encarregar i que estava relacionat amb l'orde dels Dominics.Lido de Thau, Sète, Hérault 14.jpg
Imatge del dia

Imatge del dia

Lido de Thau, Sète, Hérault 14.jpg

Ribera de l'estany de Thau a Seta

Cartell Viquiprojecte 100 dones BBC 2020.jpg
Projecte destacat
Ens proposem que les més de 100 dones designades com a més influents i inspiradores de 2019 i 2020 tinguin la seva biografia en català. Participa-hi fins el 14 de desembre!

Projecte destacat: Les Dones de la BBC

Cartell Viquiprojecte 100 dones BBC 2020.jpg

Ens proposem que les més de 100 dones designades com a més influents i inspiradores de 2019 i 2020 tinguin la seva biografia en català. Participa-hi fins el 14 de desembre!


1 de desembre

La nau xinesa Chang'e 5 fa el seu allunatge amb l'objectiu de recollir fins a 2 quilograms de mostres de la superfície que posteriorment seran enviades a la Terra.


28 de novembre

Les pluges abundants provoquen assai i graves inundacions a l'ísola de Sardenya i la mort de diversos habitadors.

27 de novembre

El responsable del programa nuclear de l'Iran, el físic iranià Mohsen Fakhrizadeh, és assassinat en una emboscada. L'Iran ha acusat Israel de perpetrar els fets.


27 de novembre

El Banc Sabadell sol·licita al banc inversor Goldman Sachs que li trobi comprador per al seu banc subsidiari britànic TSB amb greus pèrdues econòmiques.

Launch of Chang'e 5 04.png

Enlairament de la missió xinesa a la Lluna "Chang'e 5".

   Arbcom ru editing.svg

Tendències


Avui fa 70 anys
Avui fa 75 anys
Mor Elena Jordi, actriu i empresària teatral de vodevil catalana, primera directora de cinema d'Espanya (n. 1882).
Avui fa 80 anys
Neix Maria del Carme Girau, cantant i compositora valenciana que formà part de la Nova Cançó, el mateix dia que mor Jan Kubelík, violinista i compositor txec (n. 1880).
Avui fa 150 anys
Mor Alexandre Dumas (pare), novel·lista i dramaturg francès, autor de Els tres mosqueters (n. 1802).

Alexander Dumas père par Nadar - Google Art Project.jpg

Fotografia d'Alexandre Dumas el 1855