Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
689.449 articles
1.444 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Callisto.jpg
Article del dia
Cal·listo és un satèl·lit de Júpiter descobert el 1610 per Galileo Galilei. És el tercer satèl·lit més gran del sistema solar i el segon més gran del sistema jovià, després de Ganimedes. Cal·listo té aproximadament el 99% del diàmetre del planeta Mercuri, però només un terç de la seva massa. És el quart satèl·lit galileà quant a distància a Júpiter, amb un radi d'uns 2410,3 quilòmetres. No és influït per la ressonància orbital que afecta els tres satèl·lits galileans interiors: , Europa i Ganimedes; per tant, manca de la majoria de forces de marea que sí que influeixen els tres altres satèl·lits galileans. Cal·listo té una rotació síncrona, és a dir, el seu període de rotació concorda amb el seu període orbital, de manera igual que la Lluna amb la Terra, sempre "mostra" la mateixa cara cap a Júpiter. - Vegeu informació sobre la imatge

Cal·listo (satèl·lit)

Callisto.jpg

Cal·listo és un satèl·lit de Júpiter descobert el 1610 per Galileo Galilei. És el tercer satèl·lit més gran del sistema solar i el segon més gran del sistema jovià, després de Ganimedes. Cal·listo té aproximadament el 99% del diàmetre del planeta Mercuri, però només un terç de la seva massa. És el quart satèl·lit galileà quant a distància a Júpiter, amb un radi d'uns 2410,3 quilòmetres. No és influït per la ressonància orbital que afecta els tres satèl·lits galileans interiors: , Europa i Ganimedes; per tant, manca de la majoria de forces de marea que sí que influeixen els tres altres satèl·lits galileans. Cal·listo té una rotació síncrona, és a dir, el seu període de rotació concorda amb el seu període orbital, de manera igual que la Lluna amb la Terra, sempre "mostra" la mateixa cara cap a Júpiter.Rathaus Palma de Mallorca abends.jpg
Imatge del dia

Imatge del dia

Rathaus Palma de Mallorca abends.jpg

Cort, l'edifici de l'Ajuntament de Palma.

Logo repte 10000.jpg
Projecte destacat
Amb motiu del 20è aniversari de la Viquipèdia, ens proposem escalar posicions en la llista de qualitat interlingüística, basada en els 10.000 articles essencials. Hi ha articles que marquen la diferència i cada mes us n'oferim una selecció que cal millorar. Ajudeu-nos-hi!
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Els 10.000

Logo repte 10000.jpg

Amb motiu del 20è aniversari de la Viquipèdia, ens proposem escalar posicions en la llista de qualitat interlingüística, basada en els 10.000 articles essencials. Hi ha articles que marquen la diferència i cada mes us n'oferim una selecció que cal millorar. Ajudeu-nos-hi!
(Informació de la imatge)


25 d'octubre

L'Organització Meteorològica Mundial confirma un nou rècord en la concentració de CO2 a l'atmosfera el 2020 arribant a les 413 parts per milió, malgrat la reducció d'emissions per la Covid-19.


22 d'octubre

La fotògrafa barcelonina Pilar Aymerich es reconeguda amb el Premi Nacional de Fotografia que atorga el Ministeri de Cultura i Esport d'Espanya.

21 d'octubre

El Parlament de Catalunya reconeix com a subjecte polític l'Administració Autònoma del Nord i Est de Síria.


16 d'octubre

La jutgessa argentina María Servini ordena de processar l'ex-ministre d’Interior espanyol Rodolfo Martín Villa per les matances de Vitòria i Pamplona.


Pilar Aymerich2.jpg

Pilar Aymerich (2014)    Arbcom ru editing.svg


Tendències


Avui fa 60 anys
Neix Chimo Bayo, discjòquei i productor musical valencià.
Avui fa 90 anys
Neix Annie Girardot, actriu cinematogràfica i teatral francesa (m. 2011).
Avui fa 140 anys
Neix Pablo Picasso, pintor espanyol (m. 1973).
Avui fa 500 anys
Mallorca: la Germania proclama Joanot Colom instador del poble, és a dir, cap dels agermanats, com a successor de Joan Crespí, que havia sigut assassinat per son germà Francesc Colom.