Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
691.355 articles
1.771 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Christus carthusian.jpg
Article del dia
Petrus Christus (Baarle-Hertog, ca. 1410/1415 – Bruges, 1472/1473) fou un pintor de l'escola dels primitius flamencs, actiu a Bruges des de 1444. Els temes de la seva obra se situen dins de les obres religioses i profanes. Tot i ser considerat un seguidor de l'estil de Jan van Eyck, no va coincidir amb ell a Bruges, on va arribar després de 1441, data de la mort del mestre. L'obra de Christus pren com a fonts, entre d'altres, Robert Campin i Roger van der Weyden, si bé el seu gran inspirador va ser Jan van Eyck, de qui va mantenir l'espai i el volum mentre restava importància a la continuïtat rítmica i la precisió lineal. Va fer servir un llenguatge més planer i casolà, assequible per a aquells que, com ell, provenien del nord menys desenvolupat. - Vegeu informació sobre la imatge

Petrus Christus

Christus carthusian.jpg

Petrus Christus (Baarle-Hertog, ca. 1410/1415 – Bruges, 1472/1473) fou un pintor de l'escola dels primitius flamencs, actiu a Bruges des de 1444. Els temes de la seva obra se situen dins de les obres religioses i profanes. Tot i ser considerat un seguidor de l'estil de Jan van Eyck, no va coincidir amb ell a Bruges, on va arribar després de 1441, data de la mort del mestre.

L'obra de Christus pren com a fonts, entre d'altres, Robert Campin i Roger van der Weyden, si bé el seu gran inspirador va ser Jan van Eyck, de qui va mantenir l'espai i el volum mentre restava importància a la continuïtat rítmica i la precisió lineal. Va fer servir un llenguatge més planer i casolà, assequible per a aquells que, com ell, provenien del nord menys desenvolupat.Composer Rossini G 1865 by Carjat - Restoration.jpg
Imatge del dia
Gioachino Rossini, compositor italià d'òpera, fotografiat per Étienne Carjat (1865). - Vegeu informació sobre la imatge

Imatge del dia

Composer Rossini G 1865 by Carjat - Restoration.jpg

Gioachino Rossini, compositor italià d'òpera, fotografiat per Étienne Carjat (1865).

Logo repte 10000 sol.png
Projecte destacat
Enguany ens plantegem completar la llista dels 10.000 articles considerats fonamentals i que no poden faltar a cap enciclopèdia. Ajudeu-nos-hi!
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Els 10.000 articles vitals

Logo repte 10000 sol.png

Enguany ens plantegem completar la llista dels 10.000 articles considerats fonamentals i que no poden faltar a cap enciclopèdia. Ajudeu-nos-hi!
(Informació de la imatge)


3 de desembre

Entra en vigor l'obligatorietat de presentar el «certificat covid» per accedir a establiments de restauració, gimnasos i residències de gent gran a Catalunya i l'endemà ho fa al País Valencià amb major durada i diferències d'aplicació.


1 de desembre

Nova Zelanda envia 65 policies i militars a les Illes Salomó per ajudar a fer-hi front als disturbis antigovernamentals. S'uneix així a les tropes ja enviades per Austràlia, Papua Nova Guinea i Fiji.

30 de novembre

L'illa caribenya de Barbados retira el reconeixement com a cap d'estat a la reina d'Anglaterra, Elisabet II, i es converteix formalment en una república.


29 de novembre

La justícia de Botswana confirma, per unanimitat, el veredicte de despenalització de les relacions sexuals homosexuals del 2019.


Sandra of Barbados.jpg

Sandra Mason, primera presidenta de Barbados    Arbcom ru editing.svg


Tendències


Avui fa 65 anys
Avui fa 80 anys
Mor Lluís Millet i Pagès, fundador de l'Orfeó Català (n. 1867).
Avui fa 80 anys
L'aviació i la flota japoneses bombardegen la base naval de Pearl Harbor, acció que provoca l'entrada dels Estats Units a la Segona Guerra Mundial.
Avui fa 125 anys
Neixen Ramon Sastre i Juan, arquitecte, poeta i escriptor català (m. 1988), i Yu Dafu, escriptor xinès (m. 1945).

Ramon Casas - MNAC- Lluís Millet- 027618-D 006607.jpg

Retrat de Lluís Millet per Ramon Casas.