Portada

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Benvinguts a la Viquipèdia, l'enciclopèdia de contingut lliure que tothom pot millorar.

Aquesta edició va començar el 16 de març del 2001 i ja tenim 514.248 articles.

Encara no hi heu col·laborat? Llanceu-vos-hi!

Article del dia
Wikibar.png

DES

El Data Encryption Standard (DES, Estàndard de Xifratge de Dades) és un mètode de xifratge de dades. El 1976, la Federal Information Processing Standard el va seleccionar com a mètode oficial als Estats Units, i més tard el seu ús s'ha estès arreu del món. L'algorisme va ser motiu de controvèrsia per tres motius: perquè en el seu disseny hi havia elements classificats com a informació confidencial, perquè tenia una clau relativament curta, i perquè se sospitava que l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels Estats Units tenia una porta falsa per desxifrar-lo. En conseqüència, el DES va ser sotmès a un estudi i una anàlisi acadèmica molt intensos que van impulsar el coneixement modern del xifratge per blocs i la seva criptoanàlisi.

Alguna documentació distingeix entre el DES com a estàndard i l'algorisme DES, que es coneix com DEA (Data Encryption Algorithm, Algorisme de Xifratge de Dades). Quan se'n parla, les sigles DES es poden pronunciar o bé llegint les lletres de l'abreviatura o bé pronunciant l'acrònim com una única síl·laba (des).

Actualitat
Wikibar.png
Artur Mas
Dissabte 23 de juliol
Divendres 22 de juliol
Dimarts 19 de juliol
Dilluns 18 de juliol
Defuncions recents: Dominique Arnaud, Garry Marshall, Goran Hadžić, Emma Cohen, Paco Camarasa Pina, Michael Cimino, Elie Wiesel

Visiteu Viquinotícies - modifica

Curiositats
Wikibar.png
Curiositats

En sabeu la resposta?


Efemèrides
Wikibar.png

25 de juliol: Sant Jaume

Mapa de Constantinoble

Dies recents: 24 de juliol23 de juliol22 de juliol

Imatge del dia
Wikibar.png
Altres projectes
Wikibar.png