Portada

De Viquipèdia

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
711.603 articles
1.038 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Retrato ecuestre del conde-duque de Olivares, by Diego Velázquez.jpg
Article del dia
L'edat moderna és la tercera de les etapes en què es divideix tradicionalment la història a Occident. Entre els anys 1453 (caiguda de Constantinoble) i 1789 (Revolució Francesa), va començar a néixer un nou sistema econòmic, el capitalisme, que es consolidarà de forma definitiva amb la Revolució Industrial. En aquesta perspectiva, l'edat moderna seria el període dels valors de la modernitat (el progrés, la comunicació, la raó) enfront del període anterior, l'edat mitjana, que el tòpic identifica amb un parèntesi històric dominat per l'endarreriment cultural i social, i l'obscurantisme. L'esperit de l'edat moderna buscà el seu referent en un passat anterior, l'edat antiga. L'edat moderna va marcar el moment de la integració de dos mons humans que havien romàs completament aïllats durant més de 20.000 anys: Amèrica, el Nou Món, i Euràsia i Àfrica, el Vell Món. - Vegeu informació sobre la imatge

Edat moderna

Retrato ecuestre del conde-duque de Olivares, by Diego Velázquez.jpg

L'edat moderna és la tercera de les etapes en què es divideix tradicionalment la història a Occident. Entre els anys 1453 (caiguda de Constantinoble) i 1789 (Revolució Francesa), va començar a néixer un nou sistema econòmic, el capitalisme, que es consolidarà de forma definitiva amb la Revolució Industrial. En aquesta perspectiva, l'edat moderna seria el període dels valors de la modernitat (el progrés, la comunicació, la raó) enfront del període anterior, l'edat mitjana, que el tòpic identifica amb un parèntesi històric dominat per l'endarreriment cultural i social, i l'obscurantisme. L'esperit de l'edat moderna buscà el seu referent en un passat anterior, l'edat antiga. L'edat moderna va marcar el moment de la integració de dos mons humans que havien romàs completament aïllats durant més de 20.000 anys: Amèrica, el Nou Món, i Euràsia i Àfrica, el Vell Món.Brombeerlaub.jpg
Imatge del dia

Imatge del dia

Brombeerlaub.jpg

Fulla de romegueró a la tardor


Viquiprojecte Persones no-binàries.jpg
Projecte destacat
El Viquiprojecte Persones no-binàries és un Viquiconcurs que pretén fer créixer el nombre de biografies de persones no-binàries a partir de la creació i la traducció d'articles que en parlin.
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Viquiprojecte Persones no-binàries

Viquiprojecte Persones no-binàries.jpg

El Viquiprojecte Persones no-binàries és un Viquiconcurs que pretén fer créixer el nombre de biografies de persones no-binàries a partir de la creació i la traducció d'articles que en parlin.
(Informació de la imatge)


27 de setembre

El SIOCCAT comunica que quinze municipis de la Catalunya Nord seguiran l'exemple d'Elna i inclouran el català als seus plens.


26 de setembre

Cuba aprova en un referèndum constitucional la legalització del matrimoni homosexual i l'adopció homoparental.

26 de setembre

La victòria de la coalició dretana en les eleccions italianes fa pensar que Giorgia Meloni esdevindrà la primera dona i la primera neofeixista a presidir el país.


23 de setembre

Se celebren, fins al dia 27, els referèndums d'adhesió a Rússia a les autoproclamades repúbliques de Donetsk i Luhansk i als territoris ocupats de Kherson i Zaporíjia.


Arbcom ru editing.svg


Giorgia Meloni 2022 (cropped).jpg

Giorgia Meloni a la Conservative Political Action Conference del 2022


Tendències


Avui fa 50 anys
Avui fa 100 anys
Avui fa 130 anys
Neix Maria Verger i Ventayol, poeta i bibliotecària mallorquina (m. 1983).
Avui fa 160 anys