Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
638.001 articles
1.670 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Rotavirus !.jpg
Article del dia
Un virus (del llatí virus, «toxina» o «verí») és un agent infecciós submicroscòpic que és incapaç de créixer o reproduir-se si no és dins una cèl·lula hoste. Els virus infecten tots els tipus de vida cel·lular. El primer virus conegut, el virus del mosaic del tabac, fou descobert per Martinus Beijerinck el 1899, i actualment se'n coneixen més de 5.000 tipus diferents. L'estudi dels virus rep el nom de virologia, i és una branca de la microbiologia. - Vegeu informació sobre la imatge

Virus

Rotavirus !.jpg

Un virus (del llatí virus, «toxina» o «verí») és un agent infecciós submicroscòpic que és incapaç de créixer o reproduir-se si no és dins una cèl·lula hoste. Els virus infecten tots els tipus de vida cel·lular. El primer virus conegut, el virus del mosaic del tabac, fou descobert per Martinus Beijerinck el 1899, i actualment se'n coneixen més de 5.000 tipus diferents. L'estudi dels virus rep el nom de virologia, i és una branca de la microbiologia.Iceberg in the Arctic with its underside exposed.jpg
Imatge del dia
Un iceberg mostrant, amb mar calmada, un primer tros de la part submergida - Vegeu informació sobre la imatge

Imatge del dia

Iceberg in the Arctic with its underside exposed.jpg

Un iceberg mostrant, amb mar calmada, un primer tros de la part submergida

Cartell concurs La Càpsula del Temps 2020.jpg
Projecte destacat
Afegeix noves efemèrides referenciades a les cronologies de la Viquipèdia, Viquidites, Viquitexts i Wikidata per ajudar-nos a refer la càpsula del temps. Estrenem el nou concurs anual gamificat dels projectes Wikimedia en català: apunta-t'hi!

Projecte destacat: La càpsula del temps

Cartell concurs La Càpsula del Temps 2020.jpg

Afegeix noves efemèrides referenciades a les cronologies de la Viquipèdia, Viquidites, Viquitexts i Wikidata per ajudar-nos a refer la càpsula del temps. Estrenem el nou concurs anual gamificat dels projectes Wikimedia en català: apunta-t'hi!


17 de febrer

Dos dibuixos representant l'església de la Colònia Güell de Gaudí acaben al MNAC després de tota una peripècia.


17 de febrer

La Llibreria Catalana de Perpinyà guanya el VII Premi Martí Gasull i Roig per la seva defensa de la llengua.

16 de febrer

Es difon que la CIA va utilitzar la principal empresa de fabricació d'aparells d'encriptació de comunicacions, Crypto AG, situada a Suïssa, per espiar un centenar de països.


14 de febrer

Troben a Blanes, a 600 metres de profunditat, una de les colònies de corall d'aigües fredes més grans del Mediterrani, refugi de la biodiversitat del fons marí i en perill d'extinció.

Proyecto original Colonia Güell.jpg

L'església de la Colònia Güell segons el projecte original de Gaudí.    Arbcom ru editing.svg


 • Botifarra d'ou.jpg
  Tradicionalment el dijous llarder o dijous gras és el primer dia del Carnaval o Carnestoltes, tot i que actualment en nombroses poblacions la festa s'ha ampliat en el nombre de dies de celebració. És tradició prendre la botifarra d'ou en aquest dia a més d'altres de semblants com la blanca o la negra. També és costum prendre truita de botifarra. A l'hora d'esmorzar, per postres o per berenar, en els carnavals més autòctons es menja la coca de llardons.
 • Hierarquia.jpg
  El grau militar o graduació militar indica el rang (la posició jeràrquica) que ocupa el militar a la jerarquia de comandament (l'escalafó) de l'exèrcit. Per exemple, el grau de capità té rang superior al grau de tinent i rang inferior al grau de major, també conegut com a comandant. Un altre exemple: el grau de capità de fragata (propi de l'Armada) té el mateix rang que el grau de tinent coronel (propi de l'Exèrcit i de la Força Aèria). El terme català grau militar o graduació militar equival a l'anglès military rank; a l'espanyol grado militar; al francès grade militaire; a l'italià grado militare; al portuguès grau militar; al romanès grad militar.
 • Jose Andres.jpg
  José Ramón Andrés Puerta, més conegut com a José Andrés, (Mieres 13 de juliol de 1969) és un cuiner i activista hispanoamericà. Nascut a Astúries, la seva família va traslladar-se a Barcelona quan ell tenia cinc anys. Va descobrir la seva vocació de molt jove i ben aviat va entrar a treballar a El Bulli mentre estudiava a l'Escola de Restauració i Hosteleria. Als 21 anys va anar a viure als Estats Units, on ha desenvolupat la seva carrera.
 • DIOSESANCESTRALES HUGOMONCAYO2007 4.jpg
  El carnaval (o carnestoltes, nom habitual als Països Catalans, també conegut a Mallorca i Menorca com a els darrers dies) és una celebració pertanyent al calendari lunar. Per aquest motiu, és una festa mòbil que se celebra set setmanes després de la primera lluna plena passat el solstici d’hivern. Però el carnaval s’ha d’emmarcar dins un cicle sencer amb sentit propi, el cicle que precedeix la quaresma.
Tendències


Avui fa 10 anys
Mor Odette Pinto, periodista radiofònica catalana (n. 1932).
Avui fa 15 anys
Mor Guillermo Cabrera Infante, novel·lista, guionista, traductor i crític cubà (n. 1929).
Avui fa 55 anys
Mor Malcolm X, orador, ministre religiós i activista nord-americà (n. 1925).
Avui fa 65 anys