Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
625.508 articles
1.424 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Basílica de Santiago de Compostela.JPG
Article del dia
La Catedral de Santiago de Compostel·la està situada a la ciutat del mateix nom, al centre de la província de la Corunya, a Galícia. Acull el que, segons la tradició, és el sepulcre de l'apòstol sant Jaume, i això va convertir el temple en un dels principals destins de pelegrinatge d'Europa durant l'Edat mitjana, mitjançant l'anomenat Camí de Sant Jaume, una ruta iniciàtica en què se seguia l'estela de la Via Làctia comunicant la Península Ibèrica amb la resta del continent. Això va ser determinant perquè els regnes hispànics medievals participessin en els moviments culturals de l'època. Actualment continua sent un important destí de pelegrinatge. Un privilegi concedit el 1122 pel papa Calixt II va declarar que serien «Any Sant Jubilar» a Compostel·la, tots els anys en què el dia 25 de juliol, dia de sant Jaume, coincidís amb diumenge. Va ser confirmat pel papa Alexandre III a la seva butlla "Regis aeterni" datada el 1179. - Vegeu informació sobre la imatge

Catedral de Santiago de Compostel·la

Basílica de Santiago de Compostela.JPG

La Catedral de Santiago de Compostel·la està situada a la ciutat del mateix nom, al centre de la província de la Corunya, a Galícia. Acull el que, segons la tradició, és el sepulcre de l'apòstol sant Jaume, i això va convertir el temple en un dels principals destins de pelegrinatge d'Europa durant l'Edat mitjana, mitjançant l'anomenat Camí de Sant Jaume, una ruta iniciàtica en què se seguia l'estela de la Via Làctia comunicant la Península Ibèrica amb la resta del continent. Això va ser determinant perquè els regnes hispànics medievals participessin en els moviments culturals de l'època. Actualment continua sent un important destí de pelegrinatge. Un privilegi concedit el 1122 pel papa Calixt II va declarar que serien «Any Sant Jubilar» a Compostel·la, tots els anys en què el dia 25 de juliol, dia de sant Jaume, coincidís amb diumenge. Va ser confirmat pel papa Alexandre III a la seva butlla "Regis aeterni" datada el 1179.Lake MacKay Australia.jpg
Imatge del dia
Vista des de satèl·lit del llac Mackay (Austràlia) - Vegeu informació sobre la imatge

Imatge del dia

Lake MacKay Australia.jpg

Vista des de satèl·lit del llac Mackay (Austràlia)

Cartell viquiprojecte 25k dones.jpg
Projecte destacat
Hem assolit les 25.000 biografies de dones, però no en tenim pas prou! Podrem arribar a fer-ne 500 addicionals en un sol mes i que com a mínim 1/6 de les biografies de la Viquipèdia siguin de dones?! Ajuda'ns-hi!

Projecte destacat: Objectiu: 25.500 Viquidones

Cartell viquiprojecte 25k dones.jpg

Hem assolit les 25.000 biografies de dones, però no en tenim pas prou! Podrem arribar a fer-ne 500 addicionals en un sol mes i que com a mínim 1/6 de les biografies de la Viquipèdia siguin de dones?! Ajuda'ns-hi!


14 d'octubre

El Tribunal Suprem d'Espanya condemna a penes d'entre 9 i 13 anys de presó per sedició i altres càrrecs els presos del judici al procés independentista català.10 d'octubre

La polonesa Olga Tokarczuk i l'austríac Peter Handke guanyen el Premi Nobel de Literatura 2018 i 2019, respectivament.

9 d'octubre

Turquia continua i reforça la invasió turca de Rojava (Síria), en el context del conflicte turcokurd i després de la retirada de tropes dels Estats Units.


7 d'octubre

S'anuncia el descobriment d'En Esur, el poble de l'edat de bronze més gran del Llevant Meridional.


Tribunal Supremo, Madrid.jpg

Tribunal Suprem d'Espanya a Madrid    Arbcom ru editing.svg


 • TragicWeekroundup.jpg
  Es coneix com a Setmana Tràgica les revoltes populars que succeïren a Barcelona, i altres ciutats industrials catalanes, entre el 26 de juliol i el 2 d'agost de 1909. El detonant d'aquests fets va ser la mobilització de reservistes per ser enviats al Marroc, on el dia 9 de juliol havia començat la Guerra de Melilla.
 • Johnny-automatic-scales-of-justice.svg
  Sedició és un delicte que consisteix a alçar-se públicament i de forma tumultuosa per obtenir o impedir per la força o fora de les vies legals la promulgació o execució d'una llei, la celebració d'eleccions, el lliure exercici de les funcions d'una autoritat, una corporació o un funcionari, per atacar la persona o els béns d'una autoritat, o les persones o els béns d'una col·lectivitat. És un terme que pel fet de considerar-se com un acte subversiu, la possibilitat que pugui considerar-se un delicte, varia d'acord amb el codi penal de cada país. La diferència entre sedició i traïció consisteix principalment en un acte final i subjectiu de violació de la pau pública. La sedició no consisteix enterament en actes que suporten la guerra en contra del govern ni per adhesió a l'oposició política, brindant ajuda als enemics. Tampoc consisteix en el cas de les democràcies en protestes pacífiques en contra del govern.
 • President Companys.jpg
  Lluís Companys i Jover (21 de juny de 1882 - 15 d'octubre de 1940) fou un polític català d'ideologia catalanista i republicana. Primer president del Parlament de Catalunya (1932-1933), ministre del Govern Espanyol (segon semestre del 1933), president de la Generalitat de Catalunya republicana (1934 i 1936-1940) durant la Segona República Espanyola i president d'ERC (1933-1934). És l'únic president de govern elegit democràticament que va morir executat a l'estat espanyol.
 • Semana Trágica en Barcelona.jpg
  La Rosa de Foc és el sobrenom que rebé la ciutat de Barcelona arran dels fets de la Setmana Tràgica.
Tendències


Avui fa 2 anys
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez són empresonats a Soto del Real de forma preventiva per l'Audiencia Nacional Espanyola a petició del fiscal general de l'Estat Espanyol.
Avui fa 70 anys
Avui fa 165 anys
Avui fa 330 anys
Elecció del Cardenal italià Pietro Vitto Ottoboni com a Papa, que es va nomenar Alexandre VIII.

88 Pancarta reivindicativa a la plaça de la Vila (Sant Celoni).jpg

Pancarta a favor de la llibertat dels presos polítics i exiliats catalans.