Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
689.168 articles
1.351 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Halobacteria.jpg
Article del dia
Els arqueobacteris (Archaea) són un grup de microorganismes unicel·lulars. El terme arxibacteri n'és una denominació desestimada. Els arqueobacteris, com els eubacteris, són procariotes que manquen de nucli cel·lular o qualsevol altre orgànul dins les cèl·lules. En el passat, se'ls considerà un grup inusual de bacteris, però com que tenen una història evolutiva independent i presenten moltes diferències en la seva bioquímica respecte de la resta de formes de vida, actualment se'ls classifica com un domini distint en el sistema de tres dominis. En aquest sistema, les tres branques evolutives principals són els arqueobacteris, els bacteris i els eucariotes. Els arqueobacteris estan subdividits en quatre fílums, dels quals dos, els crenarqueots i els euriarqueots, són estudiats més intensivament. La classificació dels arqueobacteris roman dificultosa, car la immensa majoria d'aquests organismes no ha estat mai estudiada al laboratori i només se'ls ha detectat per mitjà de l'anàlisi dels seus àcids nucleics. - Vegeu informació sobre la imatge

Arqueobacteri

Halobacteria.jpg

Els arqueobacteris (Archaea) són un grup de microorganismes unicel·lulars. El terme arxibacteri n'és una denominació desestimada. Els arqueobacteris, com els eubacteris, són procariotes que manquen de nucli cel·lular o qualsevol altre orgànul dins les cèl·lules. En el passat, se'ls considerà un grup inusual de bacteris, però com que tenen una història evolutiva independent i presenten moltes diferències en la seva bioquímica respecte de la resta de formes de vida, actualment se'ls classifica com un domini distint en el sistema de tres dominis. En aquest sistema, les tres branques evolutives principals són els arqueobacteris, els bacteris i els eucariotes. Els arqueobacteris estan subdividits en quatre fílums, dels quals dos, els crenarqueots i els euriarqueots, són estudiats més intensivament. La classificació dels arqueobacteris roman dificultosa, car la immensa majoria d'aquests organismes no ha estat mai estudiada al laboratori i només se'ls ha detectat per mitjà de l'anàlisi dels seus àcids nucleics.Pavo Real Venezolano.jpg
Imatge del dia
Detall del cap i del coll d'un paó blau (Pavo cristatus) - Vegeu informació sobre la imatge

Imatge del dia

Pavo Real Venezolano.jpg

Detall del cap i del coll d'un paó blau (Pavo cristatus)

Logo repte 10000.jpg
Projecte destacat
Amb motiu del 20è aniversari de la Viquipèdia, ens proposem escalar posicions en la llista de qualitat interlingüística, basada en els 10.000 articles essencials. Hi ha articles que marquen la diferència i cada mes us n'oferim una selecció que cal millorar. Ajudeu-nos-hi!
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Els 10.000

Logo repte 10000.jpg

Amb motiu del 20è aniversari de la Viquipèdia, ens proposem escalar posicions en la llista de qualitat interlingüística, basada en els 10.000 articles essencials. Hi ha articles que marquen la diferència i cada mes us n'oferim una selecció que cal millorar. Ajudeu-nos-hi!
(Informació de la imatge)


16 d'octubre

La jutgessa argentina María Servini ordena de processar l'ex-ministre d’Interior espanyol Rodolfo Martín Villa per les matances de Vitòria i Pamplona.


15 d'octubre

Carmen Mola, pseudònim dels guionistes Antonio Mercero, Agustín Martínez i Jorge Díaz, guanya el Planeta, dotat amb un milió d'euros.

15 d'octubre

L'aerolínia Alitalia tanca després de 74 anys d'activitat, és substituïda per la companyia ITA a càrrec de l'estat italià i deixa 8.000 treballadors a l'atur.


12 d'octubre

Se celebra una consulta ciutadana a Sant Carles de la Ràpita per decidir-ne el nom oficial. El resultat, favorable al canvi, queda per sota del cens requerit per ser vinculant.

Juez María Servini de Cubría instruye la única causa abierta al franquismo en el mundo 02.jpg

La jutgessa argentina Maria Servini (2015)    Arbcom ru editing.svg


Tendències


Avui fa 50 anys
A causa dels trets de la policia, mor el treballador Antonio Ruiz Villalba durant la repressió de la vaga a la factoria SEAT de la Zona Franca de Barcelona.
Avui fa 85 anys
Neix Joan Monleon, actor, cantant i presentador de ràdio i televisió valencià (m. 2009).
Avui fa 150 anys
Mor Charles Babbage, matemàtic i precursor de la informàtica anglès (n. 1791).

Charles Babbage by Samuel Laurence.jpg

Charles Babbage retratat per Samuel Laurence el 1845