Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
663.341 articles
1.818 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Tree of life by Haeckel.jpg
Article del dia
El pensament evolucionista, la idea que les espècies canvien al llarg del temps, té els orígens en l'antiguitat, en les idees dels grecs, romans, xinesos i musulmans. Tanmateix, fins al segle XVIII, el pensament biològic occidental estava dominat per l'essencialisme, la idea que les formes de vida romanen immutables. Això començà a canviar quan, durant la Il·lustració, la cosmologia evolutiva i la filosofia mecànica s'estengueren de les ciències físiques a la història natural. Els naturalistes començaren a concentrar-se en la variabilitat de les espècies; l'emergència de la paleontologia, amb el concepte d'extinció, minà encara més la concepció estàtica de la natura. A principis del segle XIX, Jean-Baptiste Lamarck postulà la seva teoria de la transmutació de les espècies, que fou la primera teoria científica de l'evolució completament formada. - Vegeu informació sobre la imatge

Història del pensament evolucionista

Tree of life by Haeckel.jpg

El pensament evolucionista, la idea que les espècies canvien al llarg del temps, té els orígens en l'antiguitat, en les idees dels grecs, romans, xinesos i musulmans. Tanmateix, fins al segle XVIII, el pensament biològic occidental estava dominat per l'essencialisme, la idea que les formes de vida romanen immutables. Això començà a canviar quan, durant la Il·lustració, la cosmologia evolutiva i la filosofia mecànica s'estengueren de les ciències físiques a la història natural. Els naturalistes començaren a concentrar-se en la variabilitat de les espècies; l'emergència de la paleontologia, amb el concepte d'extinció, minà encara més la concepció estàtica de la natura. A principis del segle XIX, Jean-Baptiste Lamarck postulà la seva teoria de la transmutació de les espècies, que fou la primera teoria científica de l'evolució completament formada.LEI0060 186 Leica I Sn.5193 1927 Originalzustand Front top view-FS 5644-Bearbeitet.jpg
Imatge del dia
Càmera fotogràfica Leica model I de 1927 - Vegeu informació sobre la imatge

Imatge del dia

LEI0060 186 Leica I Sn.5193 1927 Originalzustand Front top view-FS 5644-Bearbeitet.jpg

Càmera fotogràfica Leica model I de 1927

WAM logo without text.svg
Projecte destacat
Crea nous articles relacionats amb el continent asiàtics a l'edició d'enguany del viquiprojecte global dels viquipedistes asiàtics. Participa ara i durant tot el mes de novembre!

Projecte destacat: Asian Month

WAM logo without text.svg

Crea nous articles relacionats amb el continent asiàtics a l'edició d'enguany del viquiprojecte global dels viquipedistes asiàtics. Participa ara i durant tot el mes de novembre!


19 de novembre

Detenen un agent de Medi Ambient del Consell General d'Aran com a presumpte autor de la mort d'un dels óssos bruns dels Pirineus el passat abril.


18 de novembre

L'Administració Federal d'Aviació (FAA) aixeca la suspensió de vol del Boeing 737 MAX després de més d'un any i mig.

13 de novembre

El Marroc intervé militarment contra el bloqueig de tres setmanes del pas fronterer de Guerguerat per part del Front Polisario que exigia que es fes el referèndum d'autodeterminació.


12 de novembre

Josep Lluís Trapero, que havia estat cessat en 2017 pel govern espanyol en aplicació de l'Article 155 de la Constitució, és restituït al capdavant dels Mossos d’Esquadra.

Tendències


Avui fa 30 anys
Neix Rita Ora, cantant, compositora i actriu kosovar.
Avui fa 40 anys
Avui fa 80 anys
Neix Carles Hac Mor, escriptor català (m. 2016).
Avui fa 200 anys
Neix Teodora Lamadrid, important actriu espanyola dins del corrent del romanticisme teatral (m. 1896).