Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
689.522 articles
1.479 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Capybara.jpg
Article del dia
El capibara (Hydrochoerus hydrochaeris), també conegut com a chigüiro, carpincho o majas en espanyol i capivara en portuguès és el rosegador vivent més gran del món. Està relacionat amb els agutins, les xinxilles, els coipús i els conills porquins. El seu nom comú, que prové del tupí ka'apiûara, significa 'menja-herba' (o, literalment, 'menja-fulles primes'), mentre que el seu nom específic, hydrochaeris, deriva dels ètims grecs ὕδωρ, 'aigua' i χοίρος, 'porc'. Els capibares tenen un cos pesant en forma de barril i un cap petit amb un pelatge marró vermellós a la part superior del cos que esdevé marró grogós a la part inferior. Poden créixer fins a 130 centímetres de llargada i pesar fins a 65 quilograms. - Vegeu informació sobre la imatge

Capibara

Capybara.jpg

El capibara (Hydrochoerus hydrochaeris), també conegut com a chigüiro, carpincho o majas en espanyol i capivara en portuguès és el rosegador vivent més gran del món. Està relacionat amb els agutins, les xinxilles, els coipús i els conills porquins. El seu nom comú, que prové del tupí ka'apiûara, significa 'menja-herba' (o, literalment, 'menja-fulles primes'), mentre que el seu nom específic, hydrochaeris, deriva dels ètims grecs ὕδωρ, 'aigua' i χοίρος, 'porc'.

Els capibares tenen un cos pesant en forma de barril i un cap petit amb un pelatge marró vermellós a la part superior del cos que esdevé marró grogós a la part inferior. Poden créixer fins a 130 centímetres de llargada i pesar fins a 65 quilograms.Empusa pennata redpit.jpg
Imatge del dia
Una empusa (Empusa pennata) caminant sobre la via del tren a Arcàdia (Grècia). - Vegeu informació sobre la imatge

Imatge del dia

Empusa pennata redpit.jpg

Una empusa (Empusa pennata) caminant sobre la via del tren a Arcàdia (Grècia).

Logo repte 10000.jpg
Projecte destacat
Amb motiu del 20è aniversari de la Viquipèdia, ens proposem escalar posicions en la llista de qualitat interlingüística, basada en els 10.000 articles essencials. Hi ha articles que marquen la diferència i cada mes us n'oferim una selecció que cal millorar. Ajudeu-nos-hi!
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Els 10.000

Logo repte 10000.jpg

Amb motiu del 20è aniversari de la Viquipèdia, ens proposem escalar posicions en la llista de qualitat interlingüística, basada en els 10.000 articles essencials. Hi ha articles que marquen la diferència i cada mes us n'oferim una selecció que cal millorar. Ajudeu-nos-hi!
(Informació de la imatge)


27 d'octubre

Una vaga general al Sudan segueix les massives protestes de la vigília contra el cop d'estat del general Abdel Fattah al-Burhan que intenta posar fi a la revolució democràtica iniciada el 2019.


25 d'octubre

L'Organització Meteorològica Mundial confirma un nou rècord en la concentració de CO2 a l'atmosfera el 2020 arribant a les 413 parts per milió, malgrat la reducció d'emissions per la Covid-19.

22 d'octubre

La fotògrafa barcelonina Pilar Aymerich és reconeguda amb el Premi Nacional de Fotografia que atorga el Ministeri de Cultura i Esport d'Espanya.21 d'octubre

El Parlament de Catalunya reconeix com a subjecte polític l'Administració Autònoma del Nord i Est de Síria.


Pilar Aymerich2.jpg

Pilar Aymerich (2014)    Arbcom ru editing.svg


Tendències


Avui fa 15 anys
S'inaugura oficialment a València l'Octubre Centre de Cultura Contemporània amb una jornada de portes obertes.
Avui fa 20 anys
Avui fa 25 anys
La policia es presenta de bon matí al Cinema Princesa de Barcelona per tal d'executar-ne l'ordre de desallotjament. Els aldarulls es prolonguen durant més de 24 hores.
Avui fa 65 anys
Mor Zenòbia Camprubí i Aymar, escriptora i traductora (n. 1887).
Avui fa 230 anys
París: la Declaració dels drets de la dona i de la ciutadana, redactada per Olympe de Gouges, es presenta a l'Assemblea Legislativa per a la seva adopció, que és rebutjada.