Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
681.623 articles
1.374 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Catedral de Barcelona - Interior2.JPG
Article del dia
La Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia és la catedral gòtica de Barcelona, seu de l'arquebisbat de Barcelona. La catedral es va construir durant els segles xiii al xv al mateix lloc on hi havia hagut una catedral romànica, i encara abans una de paleocristiana. La façana d'estil neogòtic, no obstant això, és molt més moderna (segle XIX). La catedral està dedicada a la Santa Creu i a Santa Eulàlia, patrona de Barcelona, una jove verge que, d'acord amb la tradició catòlica, va sofrir el martiri durant l'època romana. La dedicació del temple a la Santa Creu és una de les rares i més antigues del món cristià i probablement es remunta a mitjan segle VII. La dedicació a Santa Eulàlia es coneix des del 877, quan el bisbe Frodoí va localitzar les restes de la santa i les va traslladar solemnement a la catedral. - Vegeu informació sobre la imatge

Catedral de Barcelona

Catedral de Barcelona - Interior2.JPG

La Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia és la catedral gòtica de Barcelona, seu de l'arquebisbat de Barcelona. La catedral es va construir durant els segles xiii al xv al mateix lloc on hi havia hagut una catedral romànica, i encara abans una de paleocristiana. La façana d'estil neogòtic, no obstant això, és molt més moderna (segle XIX).

La catedral està dedicada a la Santa Creu i a Santa Eulàlia, patrona de Barcelona, una jove verge que, d'acord amb la tradició catòlica, va sofrir el martiri durant l'època romana. La dedicació del temple a la Santa Creu és una de les rares i més antigues del món cristià i probablement es remunta a mitjan segle VII. La dedicació a Santa Eulàlia es coneix des del 877, quan el bisbe Frodoí va localitzar les restes de la santa i les va traslladar solemnement a la catedral.Fisht Olympic Stadium.jpg
Imatge del dia

Imatge del dia

Fisht Olympic Stadium.jpg

Estadi Olímpic de Sotxi, una de les seus de la Copa del Món de Futbol de 2018.

Ebola virus virion.jpg
Projecte destacat
Aquest juny millorem els articles dedicats a la biologia dels 10.000 articles vitals. Participa-hi!

Projecte destacat: Repte dels 10.000

Ebola virus virion.jpg

Aquest juny millorem els articles dedicats a la biologia dels 10.000 articles vitals. Participa-hi!


13 de juny

Naftali Bennett és elegit primer ministre d'Israel i liderarà durant dos anys un executiu molt divers que ha posat fi a 12 anys de govern de Netanyahu. Al cap de dos anys, Yair Lapid li agafarà el relleu.


10 de juny

Es produeix un eclipsi anular visible des de Thunder Bay (Canadà) fins a Seimtxan (Rússia).

8 de juny

El Tribunal Internacional de Justícia confirma la condemna l'excomandant serbi Ratko Mladic a cadena perpètua per genocidi i crims contra la humanitat per la massacre de Srebrenica i el setge de Sarajevo.


4 de juny

El Parlament de Dinamarca aprova un pla per construir Lynetteholm, una illa artificial a Copenhaguen on viuran 35.000 persones.


SE2021Jun10A.png

Gràfic elaborat per la NASA sobre l'eclipsi del 10 de juny    Arbcom ru editing.svg


Tendències


Avui fa 25 anys
Mor Ella Fitzgerald, cantant nord-americana de jazz (n. 1917).
Avui fa 45 anys
Neix Tina Vallès López, escriptora, correctora, traductora i bloguera catalana, el mateix dia que mor Miquel Llompart Roig, ciclista de pista mallorquí (n. 1916).
Avui fa 75 anys
Neix Demis Roussos, cantant i baixista grec (m. 2015), el mateix dia que mor Jovita Idar, periodista, activista, educadora i treballadora pels drets civils mexicanoamericana (n. 1885).
Avui fa 125 anys
Neix Inez Clare Verdoorn, botànica sud-africana, que va treballar extensament en el gènere Cycas (m. 1989).