Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
691.178 articles
1.804 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Retaule de sant Vicenç (mestre de Estopanyà).jpg
Article del dia
El Retaule de Sant Vicenç, realitzat per l'anomenat mestre d'Estopanyà, és un conjunt de taules pintades al tremp i daurades amb pa d'or. Està datat cap als anys 1350-1370 i procedeix de la població d'Estopanyà, a la Baixa Ribagorça (província d'Osca). Es troba conservat al Museu Nacional d'Art de Catalunya des de l'any 1932, quan fou adquirit a la col·lecció Lluís Plandiura. És una obra de les més representatives de l'estil italianitzant derivat de la influència del gran mestre italià Giotto di Bondone a les terres de la Corona d'Aragó, i és difícil de contextualitzar ja que es tracta de l'única obra coneguda de l'autor. Els comitents, encara que apareixen representats a la pintura, no s'han pogut identificar, excepte un que possiblement pertanyia als qui la van encarregar i que estava relacionat amb l'orde dels Dominics. - Vegeu informació sobre la imatge

Retaule de Sant Vicenç

Retaule de sant Vicenç (mestre de Estopanyà).jpg

El Retaule de Sant Vicenç, realitzat per l'anomenat mestre d'Estopanyà, és un conjunt de taules pintades al tremp i daurades amb pa d'or. Està datat cap als anys 1350-1370 i procedeix de la població d'Estopanyà, a la Baixa Ribagorça (província d'Osca). Es troba conservat al Museu Nacional d'Art de Catalunya des de l'any 1932, quan fou adquirit a la col·lecció Lluís Plandiura. És una obra de les més representatives de l'estil italianitzant derivat de la influència del gran mestre italià Giotto di Bondone a les terres de la Corona d'Aragó, i és difícil de contextualitzar ja que es tracta de l'única obra coneguda de l'autor. Els comitents, encara que apareixen representats a la pintura, no s'han pogut identificar, excepte un que possiblement pertanyia als qui la van encarregar i que estava relacionat amb l'orde dels Dominics.Jose Carreras - World Economic Forum Annual Meeting 2011.jpg
Imatge del dia

Imatge del dia

Jose Carreras - World Economic Forum Annual Meeting 2011.jpg

El tenor Josep Carreras, nascut a Barcelona el 5 de desembre de 1946

Logo repte 10000 sol.png
Projecte destacat
Enguany ens plantegem completar la llista dels 10.000 articles considerats fonamentals i que no poden faltar a cap enciclopèdia. Ajudeu-nos-hi!
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Els 10.000 articles vitals

Logo repte 10000 sol.png

Enguany ens plantegem completar la llista dels 10.000 articles considerats fonamentals i que no poden faltar a cap enciclopèdia. Ajudeu-nos-hi!
(Informació de la imatge)


3 de desembre

Entra en vigor l'obligatorietat de presentar el «certificat covid» per accedir a establiments de restauració, gimnasos i residències de gent gran a Catalunya i l'endemà ho fa al País Valencià amb major durada i diferències d'aplicació.


1 de desembre

Nova Zelanda envia 65 policies i militars a les Illes Salomó per ajudar a fer-hi front als disturbis antigovernamentals. S'uneix així a les tropes ja enviades per Austràlia, Papua Nova Guinea i Fiji.

30 de novembre

L'illa caribenya de Barbados retira el reconeixement com a cap d'estat a la reina d'Anglaterra, Elisabet II, i es converteix formalment en una república.


29 de novembre

La justícia de Botswana confirma, per unanimitat, el veredicte de despenalització de les relacions sexuals homosexuals del 2019.


Sandra of Barbados.jpg

Sandra Mason, primera presidenta de Barbados    Arbcom ru editing.svg


Tendències


Avui fa 10 anys
Mor Violetta Villas, cantant, compositora, lletrista, actriu de teatre i cinema polonesa (n.1938).
Avui fa 75 anys
Avui fa 120 anys
Neixen Walt Disney, director, animador i productor de cinema (m. 1966), i Werner Heisenberg, físic alemany, Premi Nobel de Física de 1932 (m. 1976).
Avui fa 230 anys
Mor Wolfgang Amadeus Mozart, compositor de música clàssica austríac (n. 1756).