Vés al contingut

Portada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
755.685 articles
942 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Article del dia
El cor de la catedral de Toledo està situat en la nau central de la catedral, enfront del presbiteri i separat d'aquest per la nau del creuer. Longitudinalment, abasta l'espai de dos trams. El més important dintre d'aquest espai són els seus cadirats, l'alt i el baix. El cadirat baix va ser realitzat entre 1495 i 1498 per Rodrigo Alemán seguint l'estil gòtic. El cadirat alt té més mèrit artístic i va ser elaborat per dos grans escultors, Felipe Bigarny —anomenat també Felipe de Borgonya— i Alonso Berruguete, i va ser realitzat entre 1539 i 1543. Segons la historiadora d'art, Isabel del Río de la Hoz, és «el conjunt d'escultura més important del renaixement espanyol». Dins del cor es troba una imatge de l'anomenada Verge Blanca del segle XIV, uns faristols de bronze del segle xvi i dos orgues del segle xviii. Està tancat per una reixa realitzada per Domingo de Céspedes el 1548. - Vegeu informació sobre la imatge

El cor de la catedral de Toledo està situat en la nau central de la catedral, enfront del presbiteri i separat d'aquest per la nau del creuer. Longitudinalment, abasta l'espai de dos trams. El més important dintre d'aquest espai són els seus cadirats, l'alt i el baix. El cadirat baix va ser realitzat entre 1495 i 1498 per Rodrigo Alemán seguint l'estil gòtic. El cadirat alt té més mèrit artístic i va ser elaborat per dos grans escultors, Felipe Bigarny —anomenat també Felipe de Borgonya— i Alonso Berruguete, i va ser realitzat entre 1539 i 1543. Segons la historiadora d'art, Isabel del Río de la Hoz, és «el conjunt d'escultura més important del renaixement espanyol». Dins del cor es troba una imatge de l'anomenada Verge Blanca del segle XIV, uns faristols de bronze del segle xvi i dos orgues del segle xviii. Està tancat per una reixa realitzada per Domingo de Céspedes el 1548.Imatge del dia

Imatge del dia

Blanc-i-negre, granissat de café i llet merengada típicament valencià. Imatge de L'Etno.

Projecte destacat
Prosseguim amb l'esforç col·lectiu en el Viquiprojecte dels 10 000, el repte per a posicionar la nostra llengua el més amunt possible al rànquing interlingüístic dels deu mil articles fonamentals!
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Els 10 000

Prosseguim amb l'esforç col·lectiu en el Viquiprojecte dels 10 000, el repte per a posicionar la nostra llengua el més amunt possible al rànquing interlingüístic dels deu mil articles fonamentals!
(Informació de la imatge)13 de juliol

Donald Trump és ferit lleu en un intent d'assassinat amb arma de foc, suposadament perpetrat per Thomas Matthew Crooks.


13 de juliol

Barbora Krejčíková s'imposa al Torneig de Wimbledon davant Jasmine Paolini i guanya el seu segon Grand Slam després del Torneig de Roland Garros 2021.


12 de juliol

El Tribunal Suprem dels Països Baixos dicta fer efectiu el matrimoni homosexual a Aruba i Curaçao, legal des del 2012 a Bonaire, Sint Eustatius i Saba.


11 de juliol

Les Corts Valencianes aproven la Llei de concòrdia, que deroga l'anterior Llei de Memòria Democràtica, amb el suport del PP i Vox.
Tendències


Avui fa 15 anys
Un grup de bombers que treballava en l'extinció de l'Incendi d'Horta de Sant Joan queda atrapat pel foc. Cinc d'ells moren, i un queda greument ferit.
Avui fa 30 anys
Avui fa 40 anys
Mor Xesco Boix, músic, animador i cantant català de folk i de cançó infantil (n. 1946).
Avui fa 50 anys
Avui fa 80 anys
Mor afusellat Claus von Stauffenberg, aristòcrata alemany i membre de la Wehrmacht que va dirigir el complot del 20 de juliol (n. 1907).
Avui fa 250 anys
Acaba la Guerra russoturca de 1768-1774 amb la signatura del Tractat de Küçük Kaynarca, pel qual els otomans derrotats atorguen molts territoris a Rússia com el Kanat de Crimea, entre d'altres.