Direcció teatral

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Director teatral)
Salta a la navegació Salta a la cerca
El director teatral, entre dos intèrprets, durant un assaig

Un director de teatre és la persona que estructura i coordina el muntatge d'una obra de teatre unificant diversos aspectes de producció. La funció del director és assegurar la qualitat i completesa d'un producte teatral. El director treballa amb els individus clau i la resta de l'equip, coordinant la recerca el joc escènic, els assajos, disseny de vestuari, disseny d'il·luminació, representació, disseny de conjunt i disseny sòlid per a la producció. A les arts escèniques en general, el director també pot treballar amb el dramaturg sobre obres en curs.

En teatre contemporani, el director és generalment el visionari principal, prenent decisions sobre el concepte artístic i la interpretació del text. Els directors ocupen llocs diferents d'autoritat i responsabilitat, depenent de l'estructura i la filosofia individual de les companyies teatrals. Els directors utilitzen una varietat àmplia de tècniques, filosofies, i nivells de col·laboració.

El director, és una posició en ell mateix, una innovació relativament nova en la història del teatre, els primers exemples apareixent a les darreries del segle xix i estenent-se i creixent al principi del segle xx. Abans d'aquesta innovació, sembla que els actors eren els responsables de representar i de coordinar els esforços. Tot i que algunes produccions i grups individuals encara funcionen sense un director especificat, ara el director és considerat una figura vital en la creació d'una actuació teatral.

Estils de direcció[modifica]

Pina Bausch la directora de la seva companyia de dansa-teatre, saludant amb els intèrprets
Placa en honor del director teatral Jerzy Grotowski

Dirigir és una forma d'art que ha crescut amb el desenvolupament de la teoria i la pràctica del teatre. Amb l'emergència de noves tendències els directors adoptaven metodologies i participaven en pràctiques noves. En general, els directors adopten un estil de dirigir que cau en una o més de les categories següents:

el dictador
En aquest estil de dirigir, el director té un paper fortament assertiu i és molt dominant en el procés de creació de l'obra teatral. Els assaigs són més o menys controlats i previsibles, amb els actors que tenen poc o res a dir.
els negociador
'El negociador ' és un estil de direcció en la qual el director se centra en una forma més improvisada i aconseguida d'assaig i creació, utilitzant les idees de l'equip de producció i actors per formar una obra teatral en un estil bastant democràtic.
l'artista creatiu
El director es veu a ell mateix o a ella mateixa com un artista creatiu que treballa amb els 'materials' de la creativitat dramàtic, sent ells els actors, dissenyadors i equip de producció. L'"artista creatiu" vol l'aportació dels actors però, com artista, té l'última paraula sobre què és inclòs i com s'incorporen les idees.
el confrontador
En aquest estil de direcció, el director cerca un constant diàleg i debat amb el càsting i amb l'equip de producció sobre les decisions creatives i interpretacions. El director busca fora i activament participa en els intercanvis. Fora d'aquests intercanvis, que pot ser controvertit a vegades o arriscat, surt un producte final disputat.

Molts directors contemporanis utilitzen una amalgama creativa d'estils, depenent del gènere de l'obra, la natura del projecte i el tipus de càsting.

Vegeu també[modifica]