Agnòstids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Agnostida)
Infotaula d'ésser viuAgnòstids
Agnostida Modifica el valor a Wikidata

Peronopsis interstrictus Modifica el valor a Wikidata
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
SubregneEumetazoa
FílumArthropoda
ClasseTrilobita
OrdreAgnostida Modifica el valor a Wikidata
J.W.Salter, 1864
Famílies
Subordre Agnostina

Subordre Eodiscina

Els agnòstids (Agnostida) són un ordre de trilobits que van aparèixer en el Cambrià inferior i es van extingir en el Ordovicià superior.

Amb prou feines mesuren uns quants mil·límetres de longitud, el cèfalon és de la mateixa grandària que el pigidi (cua). L'escut del cap és gairebé circular i la forma i la mida sovint s'assembla l'escut de la cua, de manera que a primer cop d'ull no sempre és fàcil distingir el cap de la cua. Sovint no hi ha costures de muda visibles.[1]

Hi ha dos subordres: agnostina i eodiscina. Les agnostina tenen un tòrax de dues parts i no tenen ulls. Les eodiscina solen tenir un tòrax tripartit la majoria d'aquest manquen d'ulls.[1] Un estudi del 2010 del paleontòleg Mark McMenamin va descobrir que certs angòstids eren depredadors o carronyaires i probablement els primers caníbals coneguts. N'hi ha traces que fan suposar que caçaven en grup.[2][3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Kowalski, Heinz. Trilobiten Verwandlungskünstler des Paläozoikums; ein unorthodoxer Streifzug durch das Reich der Dreilapper [Els Trilobits: artistes de metamorfosi del Paleozoic; una incursió poc ortodoxa al seu regne] (en alemany), 1992. ISBN 978-3-926129-12-3. 
  2. O'Hanlon, Larry. «Earth's early cannibals caught in the act» (en anglès). NBC News, 18-10-2010. [Consulta: 5 març 2023].
  3. McMenamin, Mark A.S. «Cambrian Cannibals: Agnostid trilobites and the earliest known case of arthropod cannibalism». 21st Century Science and Technology, 01-01-2012.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Agnòstids