Angrois

(S'ha redirigit des de: Angrois (Santiago de Compostel·la))
Plantilla:Infotaula geografia políticaAngrois
Imatge

Localització
Map
 42° 51′ 35″ N, 8° 31′ 41″ O / 42.8597°N,8.5281°O / 42.8597; -8.5281
EstatEspanya
Comunitat autònomaGalícia
Provínciaprovíncia de la Corunya
MunicipiSantiago de Compostel·la
ParròquiaSar, Santiago de Compostela (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Angrois és una zona o barri de la ciutat gallega de Santiago de Compostel·la, a la província de La Corunya. Està situat a l'est del nucli urbà i dista tres quilòmetres de la catedral.

Toponímia[modifica]

Segons el romanista Dieter Kremer, al segle xiii el topònim va ser castellanitzat pel terme Angrox.[1] El nom ha donat lloc a la formació de frases i locucions gallegues fonamentades en un suposat poble imaginari d'habitants rudes.[2] Així, aquest autor cita com a exemples les expressions coidas que son de Angrois? (Creus que sóc tonto?), non veño de Angrois (no sóc un innocent), parece que vés de Angrois (el que està babau o és curt d'enteniment) i seica son de Angrois, ou que? (Em prens per maldestre?). No obstant això, María Fernández López[3] dona suport a la tesi d'Otero Álvarez[4] que el topònim deriva del llatí scrobis (forat, fossat defensiu), relacionant així Angrois amb el seu castro, al·ludint a la sèrie de fosses defensives amb què suposadament comptava el llogaret. D'altra banda, a la Carta prehistòrica de Santiago[5] es relaciona el topònim Angrois amb l'ètnia dels Ambrons.

Urbanisme[modifica]

Segons el Pla General d'Ordenació Urbana de 1993, Angois formava juntament amb Canteiras i Ponte Marzán, un nucli rural tradicional a la corona perifèrica de la ciutat de Santiago de Compostel·la.[6] En el pla de 2008,[7] no apareix en el llistat de nuclis rurals.

Com a entitat de població ja no apareix en el nomenclàtor, en què es llistava a la parròquia històrica de Sar, també desapareguda.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Dieter Kremer. 412. Galego: Evolución lingüística interna III. Onomástica.- En: G. Holtus - M. Metzeltin - Ch. Schmitt (eds.) Léxico da Lingüística Románica, Volume VI, 2, Galego, Portugués, Editorial Niemeyer, Tubinga, 1994, p. 34-46.
  2. Rodríguez González, Eladio. Diccionario enciclopédico gallego-portugués. Vigo, 1958-1961
  3. Fernández López, María Concepción. Engrobia, groba, etc. ¿Angrois? ¿Grobe? : Etimología y toponimia.- En: Reunión Gallega de Estudios Clásicos (1ª. Santiago. 1979). – Santiago de Compostela, 1981
  4. Otero Álvarez. Hipótesis etimológicas referentes al gallego-portugués.- En: CEG, 1951
  5. Carta prehistórica de Santiago.- CEG, 1951
  6. Plan General de Ordenación Urbana de Santiago
  7. Documento refundido final del Plan de Ordenación Municipal de Santiago de Compostela, octubre de 2008
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Angrois