Ardalió l'Actor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ardalió d'Alexandria)
Infotaula de personaArdalió
Biografia
NaixementEn llatí, Ardalio
S. III
Alexandria (Egipte)
Mort306 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Alexandria
Activitat
Ocupacióactor Modifica el valor a Wikidata
màrtir
CelebracióEsglésia Ortodoxa, antigues esglésies orientals
CanonitzacióAntiga
Festivitat14 d'abril
IconografiaPalma de martiri, actuant

Ardalió d'Alexandria (Alexandria, Egipte, segle iii - ca. 306) fou un actor, potser un personatge llegendari. És venerat com a sant per diverses confessions cristianes.

Biografia[modifica]

Ardalió era un actor, nascut a Alexandria en una família pagana. Durant una actuació, en la que es parodiava la nova religió cristiana i feia burla dels seus ritus, va tenir una revelació i es va convertir. Començà llavors una vida exemplar, repartint els seus béns entre els necessitats i predicant, fins que al mateix teatre va proclamar la seva fe. Les autoritats el van fer empresonar i torturar perquè abandonés la seva actitud; en negar-se, Ardalió va ser executat en una graella de ferro roent, durant el regnat de Galeri Maximià.

La seva història és idèntica a la d'altres sants, com Genís de Roma o Filemó d'Arsinoe. Probablement, a partir d'una història real, es van crear diverses figures hagiogràfiques que la desenvoluparen.

Veneració[modifica]

És venerat com a sant a les esglésies orientals, on és el sant patró d'actors, pallassos, comediants, còmics, etc. La seva festivitat és el 14 d'abril.

Bibliografia[modifica]

  • David Hugh Farmer- Oxford dictionnary of saints. 4th ed. Oxford: Oxford University Press, 1997.

Enllaços externs[modifica]