Aixot IV Qadj

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Ashot IV Qadj)
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaAixot IV Qadj
Nom original Աշոտ Դ Քաջ
 Rei d'Armenia 

Dades biogràfiques
Mort 1040
Ètnia Armenis
Religió Església Apostòlica Armènia
Activitat professional
Ocupació Sobirà
Dades familiars
Dinastia Dinastia Bagrationi
Fills Gagik II d'Ani
Pares Gagik I d'AniKatranide II
Germans
Modifica dades a Wikidata

Ashot IV Qadj (el valent) fou rei d'Armènia al Gugarq del 1021 al 1039 o 1040.

El seu germà gran Hovhannes-Sembat va succeir al seu pare Gagik I a Ani i Shirak, Ashotzq o Ashotseq, Anberd, Kaian, Kaiozn, Tavush, i el país dels Sevordiq i la resta es va dividir entre els seus germans Ashot IV Qadj i Abas. Aquest darrer va morir o fou eliminat ràpidament doncs ja no torna a aparèixer, de manera que cal considerar només l'existència de dos regnes. Ashot immediatament va protestar del repartiment, i va demanar una mediació. Fou nomenat mediador Giorgi I de Geòrgia. La mediació degué ser efectiva perquè de moment es va arribar un acord amb Hovhannes-Sembat posseint la regió d'Ani (Shirak), i Ashot les regions més properes a Pèrsia i Geòrgia (Gugarq). Però aviat van esclatar noves discòrdies i Ashot va amenaçar Ani i va demanar l'aliança del rei de Vaspurakan Senaquerim-Hovhannes. Va obtenir soldats de Vaspurakan i diners del Califat i va assetjar Ani però el rei, immobilitzat pel seu pes, va ordenar una lleva general i tot el país es va mobilitzar contra el pretendent. Ashot va guanyar la batalla però no va poder prendre la ciutat. Amb una nova mediació, aquesta vegada del patriarca Petros, es va tornar a establir la pau, però Ashot tindria en endavant també el títol de rei i governaria sobre tota Armènia menys Ani on seria rei Hovhannes-Sembat.

Per una discussió sobre la possessió de Shatik al Djakatq, que Hovhannes es va apropiar i que sembla que segons la primera mediació de Giorgi I havia estat atribuït a Ashot, el rei de Geòrgia, per fer valdre la seva actuació, va atacar al rei d'Ani vers el 1021. El rei fou fet presoner i les esglésies armènies d'Ani saquejades. Per ser alliberat Hovhannes-Sembat va haver de cedir tres districtes fronterers a Geòrgia.

Aviat els nobles es van revoltar contra Ashot que va haver de fugir a Bizanci. Els bizantins li van deixar soldats amb els quals va tornar, va recuperar el Gugarq i va expropiar a tots els nakharars hostils, i va regnar en endavant sense oposició.

Ashot va preparar un atemptat contra son germà el rei Hovhannes-Sembat d'Ani, però el seu lloctinent Apirat Pahlavuni, quan anava a portar-lo a terme, va tenir pietat del rei, caigut en un parany, i el va alliberar. Apirat, assassí frustrat per la gent d'Ani, i home que havia traït la confiança per la gent d'Ashot Qadj, es va haver de retirar a Dwin amb l'emir shaddàdida Abul Uswar de Dwin i Gandja, que algun temps després el va fer matar (els seus fills Abdeljahap i Vasak foren salvats pel lloctinent Sari i portats a Ani on el rei els hi va tornar els feus hereditaris del pare al districte de Nig).

Va conservar el regne i va mantenir la disciplina de l'exèrcit (on era molt popular per la seva valentia) fins a la seva mort el 1039 o 1040. El va succeir el seu fill Gagik II.