Billar de caramboles

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Billar francès)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El primer de tots els jocs de billar és el francès o carambola. Es juga amb dues boles blanques i una vermella o amb una blanca, una groga i una vermella. Els jugadors tiren estratègicament amb les boles blanques (o amb la blanca i la groga) i la carambola consisteix a fer xocar a la bola jugadora amb les altres dues. La consecució d'una carambola vàlida dona dret a seguir tirant; en cas de fallar es passa el torn a l'altre jugador que tira amb la bola blanca contrària a la que ha usat el jugador anterior.

Segons les restriccions que s'imposin a l'execució de les caramboles hi ha diverses modalitats:

  • Lliure: Només es restringeixen les cantonades. Es tracen uns triangles a les cantonades i en finalitzar la jugada com a mínim una de les dues boles no jugadores ha d'estar fora del triangle.
  • Quadre 47/2: Sobre la taula es tracen línies separades 47 cm entre elles formant quadres i rectangles que tenen la mateixa limitació de la modalitat lliure.
  • Quadre 47/1: Igual que l'anterior però obligant a treure com a mínim una de les boles no jugadores del quadre on estava al realitzar la tirada.
  • Quadre 71/2: La mateixa limitació que "quadre 47/2″ o “lliure" però amb els quadres més grans.
  • Quadre 71/1: Igual que “quadre 47/1″ però amb els quadres més grans.
  • Banda: La bola jugadora ha de tocar almenys una banda abans de completar la jugada.
  • Tres bandes: La bola blanca ha de tocar almenys tres bandes abans de completar la carambola.

Els tornejos es poden jugar a sets o a "distancia. El joc per sets sol ser a 15 caramboles per set i al millor de 5 sets. En el sistema de sets no hi ha limit d'entrades (vegades que el jugador “entra a la taula"). Amb el sistema de "distancia" s'especifica el nombre de caramboles objectiu i la quantitat maxima d'entrades. Actualment s'acostuma a jugar a 40 caramboles i 50 entrades o 50 caramboles i 50 entrades.

  • Artístic o de Fantasia: Consisteix a executar caramboles difícils d'un catàleg de posicions preestablertes i puntuacions predefinides segons la dificultat. Cada jugador té tres intents per figura.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Billar de caramboles Modifica l'enllaç a Wikidata