Bosqueta icterina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Busqueta grossa)
Infotaula d'ésser viuBosqueta icterina
Hippolais icterina Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Enregistrament
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Pes1,7 g (pes al naixement) Modifica el valor a Wikidata
Envergadura22 cm Modifica el valor a Wikidata
Nombre de cries4,5 Modifica el valor a Wikidata
Període d'incubació de l'ou14 dies Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22714916 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaAcrocephalidae
GènereHippolais
EspècieHippolais icterina Modifica el valor a Wikidata
Vieillot, 1817
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

La bosqueta grossa o bosqueta icterina[1] (Hippolais icterina), és un ocell passeriforme de la família Acrocephalidae del Vell Món. La paraula icterina procedeix del terme grec ikteros (icterícia) en referència a la seva coloració groguenca. Rep el nom de buscareta, trencacimals o 'esgarracimals[2] al País Valencià.

Distribució i hàbitat[modifica]

Cria en la major part del continent Euro-asiàtic occidental, excepte a la zona mediterrània on és desplaçat pel Hippolais polyglotta. La seva àrea de distribució s'estén per Europa des del nord-est de França a través de Suïssa i el sud-oest d'Escandinàvia cap a l'est, a les muntanyes del nord-est, fins al Massís de l'Altai.[3] És un au migratòria de llarga distància que passa l'hivern a l'Àfrica subsahariana.

Aquest petit passeriforme es troba en boscos oberts amb sotabosc d'arbusts, a més de parcs, jardins i zones de muntanya baixa, [4] sovint prop de l'aigua.

Descripció[modifica]

És un ocell de petita grandària, mesura 12-13,5 cm i té un pes de 14-20 g. El seu aspecte és molt similar a la bosqueta vulgar. Els adults tenen l'esquena d'un to marró verdós, amb les ales una mica més pàl·lides i les parts inferiors de color groguenc. El bec és lleugerament ataronjat, fort i punxegut, i les potes són grises blavoses. Tots dos sexes tenen el mateix aspecte, com la majoria dels seus parents, i les aus joves presenten la panxa de color més pàl·lid.

El seu crit més comú és un «tec tec» agut, encara que produeix una varietat de sons major i és capaç d'imitar el cant d'altres aus.

Reproducció[modifica]

Hippolais icterina

La seva temporada de cria principal és de maig a juliol. Construeix el seu niu amb rametes i herbes entreteixides, en nius amagats en els arbres o arbustos. La femella posa de 4 a 6 ous de color rosat amb taques negres. Els ous són incubats de 12 a 14 dies per tots dos progenitors. Els pollastres romanen de 12 a 13 dies al niu. Els joves aconsegueixen la maduresa sexual a l'any.

Referències[modifica]

  1. Fitxa de bosqueta icterina al SIOC Rev. 09/12/2012 (català)
  2. www.cervantesvirtual.com%2FdescargaPdf%2Ftresor-del-valencia-meridional-diccionari-tematic-i-fraseologic-969664
  3. Hans-Günther Bauer, Einhard Bezzel und Wolfgang Fiedler (Hrsg): Das Kompendium der Vögel Mitteleuropas: Alles über Biologie, Gefährdung und Schutz. Band 2: Passeriformes – Sperlingsvögel, Aula-Verlag Wiebelsheim, Wiesbaden 2005, p. 246 ISBN 3-89104-648-0
  4. Beaman, M. y Madge, S. (1998) Guía de identificación de las aves de Europa, norte de África y próximo oriente. P. 666. Ed. Omega ISBN 84-282-0946-4

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bosqueta icterina