CIE 1931 XYZ

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 08:08, 18 juny 2020 amb l'última edició de Rebot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Diagrama cromátic del model de color CIE 1931 XYZ amb llongituts d'ona en nanometres.

El model de color CIE 1931 XYZ és un model de color creat per la Comissió Internacional d'Il·luminació (CIE) el 1931. Defineix un model de color que comprèn tots els matisos visibles per l'ull humà, prescindint de la il·luminació. De fet, algun d'aquests colors a l'interior d'aquest espai bidimensional pot tenir una luminància que varia del blanc al negre i si es té en compte aquest factor (la luminància) l'espai definit esdevé tridimensional i representat mitjançant coordenades XYZ. El model CIE 1931 es basa, com altres codificacions esmentades, en la utilització de tres colors primaris que, oportunament barrejats entre si en síntesi additiva de color, permeten d'obtenir tots els colors que l'ull humà pot percebre. La comissió CIE ha definit diversos models matemàtics de percepció del color designat com a model de color i representat per símbols com XYZ (CIE és el model 1931), XYY, Lab, luv.

A diferència, però, dels mètodes RGB o CMYK (usats respectivament en síntesi additiva i en síntesi sostractiva), el diagrama de cromaticitat proposat per la CIE no depèn del comportament d'aquest o aquell dispositiu de visualització o impressió sinó que es basa en el concepte de l'observador estàndard, que es defineix a partir de la propietat del sistema visual de l'home i es basa en l'anàlisi sistemàtica efectuada en un camp ampli d'observació humana. I basant-se en nombrosos estudis efectuats en la Primera Guerra Mundial es va constatar la impossibilitat de reeixir a reproduir per síntesi additiva tots els colors encara que es triï la tríada de primaris reals per barrejar.

Des que es pot representar totes les tonalitats perceptibles, el model de color del CIE es pren com a referència per a tots els altres, encara que a la pràctica no es fa servir gaire a causa de la seva complexitat.

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: CIE 1931 XYZ