Puig de les Cadiretes

(S'ha redirigit des de: Cadiretes)
Infotaula de geografia físicaPuig de les Cadiretes
Imatge
TipusMuntanya Modifica el valor a Wikidata
Part dellista dels 100 cims de la FEEC Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaMassís de l'Ardenya Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaLlagostera (Gironès) i Tossa de Mar (Selva) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 45′ 26″ N, 2° 55′ 42″ E / 41.7573307749°N,2.9282101544°E / 41.7573307749; 2.9282101544
Dades i xifres
Altitud519 m Modifica el valor a Wikidata
Prominència438 m Modifica el valor a Wikidata
Isolament15,57 km Modifica el valor a Wikidata
Materialleucogranit Modifica el valor a Wikidata

El puig de les Cadiretes o puig de ses Cadiretes és una muntanya de 518,7[1] metres que es troba entre els municipis de Llagostera, a la comarca del Gironès i de Tossa de Mar, a la comarca del Selva. Al cim podem trobar-hi un vèrtex geodèsic (referència 307108001).

Aquest cim està inclòs al llistat dels 100 cims de la FEEC[2] amb el nom de Puig Cadiretes.  

Jaciment medieval[modifica]

Al cim del Puig de Cadiretes, a l'interior del massís muntanyós del mateix nom, en un entorn cobert per un dens bosc d'alzines i pins i una abundant vegetació arbustiva, hi ha un jaciment medieval.

Vèrtex geodèsic

Es localitza entre el cim rocallós del Puig de Cadiretes, just a l'entorn d'on es troba un punt geodèsic de l'ICS, i el lloc on actualment s'emplaça una torre de guaita forestal, al sud-oest i a poca distància d'aquell. En aquest sector, relativament planer i on afloren grans blocs de granit, es pot observar la presència de diversos murs de pedra seca que conformen diferents àmbits de planta quadrangular i orientats molt variablement. Alguns d'aquests murs, que estan construïts amb blocs sense desbastar, es recolzen directament sobre els blocs de granit que afloren del subsòl, aprofitant i incorporant aquests a les estructures per a delimitar els àmbits d'habitació. No s'hi reconeixen però espais de circulació (de tipus carrer) ni altres elements constructius o edificacions com podrien ser esglésies, muralles o dipòsits. A l'entorn d'aquestes estructures tan sols s'hi troben alguns fragments de teula de tipus aràbic. El jaciment es tracta probablement d'un poblat de petita grandària que aprofita per a la seva defensa l'escarpament natural del puig. La seva cronologia seria probablement medieval.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Puig de les Cadiretes
  1. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
  2. «Repte 100 cims». Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya. Arxivat de l'original el 28 de març 2019. [Consulta: 3 febrer 2018].
  3. «Puig de Cadiretes». Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. Generalitat de Catalunya. [Consulta: 24 octubre 2014].