Cançó mixteca

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La Cançó mixteca va ser escrita l'any del 1915 pel compositor oaxaqueny José López Alavez. Li ha donat un gran prestigi a escala nacional a l'estat d'Oaxaca, específicament a la Mixteca Oaxaquenya.

En les seves lletres es reflecteix la nostàlgia de partir i deixar el lloc d'origen, com a resultat del fenomen de migració del qual l'autor va ser part i molts milers de mixtecos Oaxaca que l'han i continuen sent.

La cançó mixteca es va compondre sota l'arbreda de l'Albereda Hidalgo de la ciutat de Querétaro on López Alavez recordava amb tristesa al seu entranyable Terra del Sol (àlies de la Mixteca).

L'any 1918, la Cançó mixteca va triomfar en el Primer Concurs de Cançons Mexicanes, convocat pel diari El Universal, també el 1918, al Festival de la Música Mexicana efectuat a l'Albereda Central de la Ciutat de Mèxic, es va presentar al públic al compositor huajuapeño com triomfador del Primer Concurs de Cançons Mexicanes.

S'ha utilitzat com a introducció per al'execució del Xarop mixteco, i darrerament arran del fenomen de rescat cultural de la mixteca (promogut per la mateixa ciutadania), s'empra per a esdeveniments oficials i de gran magnitud, atès que el Xarop mixteco i la Cançó mixteca representen el patrimoni cultural de Huajuapan.

Va ser elevada a la categoria d'Himne Mixteco al municipi de Huajuapan, per iniciativa del regidor Elías Torres Ramírez, com a homenatge post mortem a José López Alavez, segons Decret municipal dictat per l'Honorable Ajuntament en la sessió ordinària del 20 d'abril del 1998 i publicat al Periódico oficial de l'Estat d'Oaxaca el 6 de juny del mateix any.

La instrumentació de la cançó mixteca és per a bandes municipals, integrades per instruments de vent fusta i vent metall.

Lletra[modifica | modifica el codi]

¡Que lejos estoy del suelo donde he nacido!

inmensa nostalgia invade mi pensamiento;

y al verme tan solo y triste cual hoja al viento,

quisiera llorar, quisiera morir de sentimiento.

¡Oh Tierra del Sol! Suspiro por verte

ahora que lejos yo vivo sin luz, sin amor;

y al verme tan solo y triste cual hoja al viento,

quisiera llorar, quisiera morir de sentimiento.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]