Cinquena expedicio de Tamerlà a Khwarizm (1388)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarCinquena expedicio de Tamerlà a Khwarizm

La cinquena expedició de Tamerlà a Khwarizm fou conseqüència dels atacs dels sufis a Transoxiana el 1387 i 1388. L'expedició segons Yazdi, es va fer immediatament de tornar de Pèrsia, a la tardor del 1388 (octubre i/o novembre), però alguns historiadors opinen que en realitat fou a la primavera del 1389. Aqui ens remeten a la font primaria.

Timur va sortir immediatament cap a Khwarizm. Va acampar a Egryar enviant per endavant a dos prínceps tuluïdes, Konge i Timur Kutluq, dos prínceps que havien abandonat el partit de Toktamix i passat al servei de Timur; al riu Bagdadek van enviar un explorador endavant per informar-se i es va localitzar el bestiar del príncep tuluïda Ilikmish (casat amb la germana del emir (o xah) de Khwarizm Sulayman Sufi), que guardava un pastor; aquest i el bestiar foren agafats i enviats a Timur. Aquest va seguir fins al riu Khedris (que marcava la frontera entre Transoxiana i Khwarizm) i allí un desertor dels enemics els va informar que Sulayman Sufi i Ilikmish havien fugit de Khwarizm.

Timur va enviar a Miran Shah amb cinc regiments a perseguir als dos prínceps. Timur va entrar a Urganj i una part de la població fou massacrada i va obligar a la resta a traslladar-se a Samarcanda.[1] Quan les ciutats es resistien Timur mostrava una gran crueltat. Urganj fou arrasada i la matança va durar deu dies al final dels qual només quedava en peu una mesquita; sobre el que havia estat la ciutat va fer sembrar ordi. El sistema de reg extensiu, que regava un gran nombre de camps i que fonamentava tota l'activitat agrícola, va ser sistemàticament destruït. Urganj es va deixar al desert. En els anys següents, es va recuperar gradualment, però mai no va recuperar el seu esplendor i amb el temps va ser desplaçada per la veïna ciutat de Khivà com a capital de Khwarizm.[2] Després d'això Timur va retornar a Samarcanda.

Referències[modifica]

  1. Yazdi Sharaf al-Din Ali, Zafarnama, Trad. al francès de Petis de la Croix sota el títol “Histoire de Timur Bec”, III, 1
  2. El 1401 Timur hi va enviar a Musike Kutxin, fill de Junki Kutxin a restaurar Urganj i Khwarizm i la ciutat fou restaurada i el país repoblat; les muralles de Khiva i Kath foren reconstruïdes i altres llocs van rebre l'atenció de Musike