Gat marsupial de cua tacada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Dasyurus maculatus)
Infotaula d'ésser viuGat marsupial de cua tacada
Dasyurus maculatus Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Període de gestació21 dies Modifica el valor a Wikidata
Longevitat màxima6,8 anys Modifica el valor a Wikidata
Nombre de cries5,3 Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Gairebé amenaçada
UICN6300 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreDasyuromorphia
FamíliaDasyuridae
TribuDasyurini
GènereDasyurus
EspècieDasyurus maculatus Modifica el valor a Wikidata
(Kerr, 1792)
Nomenclatura
Sinònims
Mustela novaehollandiae Modifica el valor a Wikidata
ProtònimViverra maculata Modifica el valor a Wikidata
Distribució

* Difusió del gat marsupial de cua tacada:
  • D.m. gracilis i D.m. maculatus.
Endèmic de

El gat marsupial de cua tacada és un marsupial carnívor nadiu d'Austràlia. És el marsupial carnívor més gran del continent australià.

Taxonomia[modifica]

El gat marsupial de cua tacada és un dasiúrid, una família que inclou la majoria de marsupials carnívors. Fou descrit el 1792 per Robert Kerr, l'escriptor i naturalista escocès, que el classificà dins el gènere Didelphis, que comprèn diverses espècies d'opòssums americans. El nom de l'espècie, maculatus, fa referència a les seves taques.[1]

Se'n reconeixen dues subespècies:[1]

  • D. m. maculatus, que habita en una zona que va del sud de Queensland a Tasmània
  • D. m. gracilis, que habita en una població aïllada del nord-est de Queensland, on el Ministeri de Medi Ambient i Patrimoni la classifica com a espècie amenaçada.

Fisiologia i comportament[modifica]

El gat marsupial de cua tacada té una longitud d'entre 35 i 75 centímetres de llargària, amb una cua d'entre 34 i 50 cm. També és un 50% més gran que altres espècies de gat marsupial. Les femelles són més petites que els mascles; elles pesen uns quatre quilograms, mentre que ells arriben a set. Com altres gats marsupials, té un pelatge espès de color marró clar, marró fosc o negre, amb un pèl més clar a la part inferior. Té petites taques blanques que li cobreixen el cos, incloent-hi la seva cua peluda, que pot tenir una punta blanca. Té un musell allargat amb un nas rosat i humit, ulls brillants i dents afilades. Les arrugues dels coixinets de les seves potes li permet grimpar als arbres.

Aquest gat marsupial s'alimenta d'una gran varietat de preses, com ara ocells, rates, altres marsupials, rèptils petits i insectes. És un bon grimpador però passa la majoria del temps al terra del bosc. Tot i ser nocturn, es passa el dia prenent el sol. Fa el niu en forats entre roques, troncs buits o petites coves.

Té una ventrada per any, amb entre quatre i sis cries. La gestació dura 21 dies. El marsupi de la femella es desenvolupa durant la temporada d'aparellament i s'obre envers la part posterior. Les cries romanen a la butxaca de la mare durant unes set setmanes i necessiten unes divuit setmanes per esdevenir independents. Atenyen la maduresa sexual després d'un any. Viuen fins a quatre o cinc anys.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gat marsupial de cua tacada
  1. 1,0 1,1 Edgar, R.; Belcher, C. The Mammals of Australia. Reed Books, 1995, p. 67–69. «Spotted-tailed Quoll»