Discussió:Successió de Fibonacci
Leonardo de Trepitja???? Molt bona aquesta!!! Els traductors automàtics no deixaran mai de sorprendre'm. Ja ho canvio a Leonardo de Pisa... compte no ens trepitgin!
Perplex perquè no s'havia fet abans, he creat una redirecció des de successió de Fibonacci. Però la veritat és que trobo que Successió de Fibonacci seria més adient per aquest article, què en penseu? Proposo reanomenar-lo. --Pau 20:12 1 ago, 2005 (UTC)
Estic d'acord amb en Pau, seria millor que l'article principal fos successió de Fibonacci. --Oersted 20:13 1 ago, 2005 (UTC)
A més, crec que la taula amb els primers termes s'hauria de posar diferent, ara és poc clara (potser posant-la com a dues línies horitzontals? a dalt el núm. de terme i a sota el valor?) --Oersted 20:15 1 ago, 2005 (UTC)
Recategorització?
[modifica]Després de canviar Nombre de Fibonacci a Successió de Fibonacci, la categoria "Nombres" no li escau gaire, no creieu? A quina categoria el posaríem? Simplement a Matemàtiques? --Oersted 18:25 2 ago, 2005 (UTC)
- Home, és una successió de nombres, o sigui que la categoria nombres li queda prou bé, no? I si la categoria tingués a veure amb el títol, i no amb el contingut, aniríem malament. Per què només s'ha canviat el títol, no el contingut, oi? --Viktor 18:38 2 ago, 2005 (UTC)
Sí, però pel que veig a la categoria Nombres bàsicament hi ha tipus de nombres (naturals, racionals, etc.) i nombres específics (pi, e, etc.). A més com a lector em semblaria estrany que estigués dins de nombres, jo la buscaria més aviat a "Anàlisi matemàtica" o, en aquest cas a "Teoria de nombres", però no tenim aquestes categories. --Oersted 19:40 2 ago, 2005 (UTC)
- Suposo que m'he precipitat... :-)
- Pel que veig hi ha un article "teoria de nombres". Potser estaria bé mirar si hi ha altres articles, on sigui, que puguin cabre en una categoria homònima i crear-la. Es recomana un mínim de 5 articles per a crear-ne una de nova. Ja en tenim dos, Fibonacci i teoria de nombres. Cal trobar-ne tres més. Tenim l'algorisme d'Euclides. En falten dos. Mcm o Mcd? Clar que en anglès no hi són, però hi podrien ser, sense problemes. I potser també nombre primer i els elements d'Euclides no? Si és així, podríem crear ja la nova categoria i moure els articles adients. Per cert, es diu Teoria de nombres, com li has dit tu, o Teoria dels nombres, com es diu l'article actual? A mi em sona millor com ho has dit tu. --Viktor 21:02 2 ago, 2005 (UTC)
Jo sempre ho he sentit i llegit com Teoria de nombres. De fet hi podríem incloure també pi, e i no sé si hi ha algun més. Ja m'ho miraré i faré una ullada a altres wikis, a veure com ho tenen. --Oersted 21:38 2 ago, 2005 (UTC)
- La teoria de nombres no parla d'enters? És que aleshores pi i e no m'hi entren. --Viktor 08:00 3 ago, 2005 (UTC)
- Com ja deus haver vist, he creat la Categoria:Teoria de nombres amb tots els articles que havia dit, tret del llibre de l'Euclides, que a més de teoria de nombres parla de geometria, de manera que no ho tenia clar. --Viktor 08:27 3 ago, 2005 (UTC)
Ja he vist, perfecte! Sobre pi i e tens tota la raó... no sé què estava pensant ;-) --Oersted 08:36 3 ago, 2005 (UTC)
Teorema de Zeckendorf
[modifica]Hi ha un detall que pens s'hauria d'afegir a l'apartat de Propietats.
On diu "qualsevol nombre natural es pot escriure mitjançant la suma d'un nombre limitat de termes no consecutius de la successió de Fibonacci, cadascun d'ells diferent dels altres." s'hauria d'afegir que aquesta descomposició és única.
Una possible font de la unicitat seria https://www.fq.math.ca/Scanned/36-5/kimberling.pdf Profejmpc (disc.) 13:22, 22 ago 2022 (CEST)