Ekdromoi

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

El Ekdromos (en plural Ekdromoi) era un hoplita lleuger de l'antiga Grècia. El nom significa "corredor" i es refereix a la seva capacitat per sortir de la falange i lluitar amb un ordre irregular en cas que la situació ho demanes.

L'ekdromoi va sorgir per intentar acabar amb l'amenaça dels peltastes tracis que cada cop més s'utilitzaven en els exèrcits grecs

L'ekdromoi acostumava a anar solament amb l'aspis i un casc de bronze (normalment d'estil corinti), era una infanteria ràpida que anava armada amb llança (la dory) i una espasa curta (el kopis). El terme realment descriu qualsevol hoplita que practiqués la tàctica Ekdromi, que consistia en la sortida de la línia de batalla.

Quan estaven formats dins la falange actuaven com hoplites "normals" però quan la situació ho requeria sortien de les files i atacaven l'enemic en una formació irregular. Les necessitats tàctiques que podien ordenar trencar les files dels Ekdromoi i atacar podien ser l'assetjament als peltastes enemics, fer d'avantguarda, la captura ràpida de punts claus en el camp de batalla, la recerca d'enemics en retirada.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Imatge d'un Ekdromoi amb la kopis