El Serrat (la Pinya, la Vall d'en Bas)

(S'ha redirigit des de: El Serrat de la Pinya)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
El Serrat
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativala Vall d'en Bas (Garrotxa) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 10′ 50″ N, 2° 26′ 43″ E / 42.180671°N,2.44535°E / 42.180671; 2.44535

El mas Serrat de la Pinya és un dels masos més antics de La Pinya. Tot i que no és fins al 1382 que apareix documentat Bernat de Serrat, es creu que el mas ja existia.[1]

Història del mas Serrat[modifica]

Els Serrat tenien terres i cases sota el domini directe de l'abat de Ripoll i dels Balbs. A principis del segle XX posseïen els patrimonis del Serrat (La Pinya), Rovira (Sant Esteve d'en Bas), Casademont (Sant Aniol de Finestres), La Plana (Begudà), Güell (Besalú), Carbonell (Sant Gregori) i La Plana (Brunyola).

Canvis de propietat[modifica]

El cognom es va perdre en el moment en què la pubilla Rosa Serrat Massegur es va casar amb D. Josep Collellmir Torroella. Ella era filla del hisendat D. Bartomeu Serrat Corominola i de Rosa Massegur Matabosch, i ell, fill de D. Francesc Collellmir Planella (hereu del mas Collellmir de Santa Pau) amb Rosa Torroella de Vilar-Ombert (pubilla del mas Torroella de Santa Pau) (4-1-1836). Posteriorment, els béns passaren als Plana de Begudà, descendents directes de les famílies Barcelona, Aragó, Castella, Cardona, Queralt, Cervelló, Peguera, Tord, Montcada, Prat de Sant Julià, Rocaberti i Cartellà, entre d'altres.

Patrimoni dels Plana[modifica]

En aquell moment, els Plana acumulaven un important patrimoni repartit en diferents municipis. Un fill del Serrat D. Esteve Plana Collellmir es casà amb la pubilla Joaquima Rovira Aurich de Can Rovira de Sant Miquel de Campmajor.

Referències[modifica]

  1. Arnau i Guerola, Maruja (2000). Els pobles gironins. Festes, història costums, tradicions, vol. VI: La comarca de la Garrotxa (I). Olot: Impremta Aubert.