Ergofobia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

L'ergofobia és una por irracional i persistent al lloc del treball. El terme ergofobia ve del grec ergon (treball) i phobos (por).

Descripció[modifica]

Aquest tipus de fòbia afecta a aquelles persones que temen de manera descontrolada anar al seu lloc de treball . Els ergofòbics senten una por persistent i irrefrenable a acudir al seu lloc de treball, la qual cosa comporta problemes seriosos per a la seva vida personal, social i familiar. Si el problema persisteix, i no és tractat des d'un punt de vista mèdic o psicològic, a més s'afegeix la conseqüència econòmica en deixar de percebre ingressos.

La ergofobia és una condició mental i emocional on el subjecte té una por incontrolable no només a acudir al lloc del treball, sinó també a l'ambient que ho envolta. Assegui angoixa d'estar al voltant d'altres treballadors, el seu acompliment, la possibilitat de ser acomiadat i la jerarquia de l'autoritat del seu cap, a més de la incomprensió dels altres cap al seu temor.[1]

Causes[modifica]

Les causes d'aquest trastorn poden ser variades, però en general s'origina després d'una experiència traumàtica que l'afectat associa a un estímul inicialment neutre a causa d'un procés de condicionament clàssic[2]

L'exemple més clar seria una persona que treballa en un edifici on s'ha produït un atemptat, i des de llavors li és impossible accedir a aquest edifici, ja que ho associa a l'atemptat. El ergobófico tracta el seu lloc de treball com un lloc hostil i pressent que un fet esdevingut en el passat es pot repetir, la qual cosa comporta la seva evitació.

Altres causes poden ser la burla dels companys, temor a ser rebutjat, ansietat congènita, trastorns de l'estat d'ànim i factors genètics.

Símptomes[modifica]

Els símptomes de la ergofobia no difereixen d'altres trastorns fòbics. La ergofobia sol presentar símptomes físics, cognitius i conductuals.[3]

 1. Augment de la freqüència cardíaca.
 2. Sensació d'ofec.
 3. Sudoració excessiva.
 4. Boca seca.
 5. Atacs de pànic.
 6. Malestar estomacal i mal de cap.
 7. Tensió muscular.
 8. Sensació de irrealidad.
 9. Angoixa.
 10. Pèrdua de la concentració.
 11. Conductes evitativas.

Tractament[modifica]

Els individus que sofreixen aquest trastorn solen ser conscients que tenen un problema, però no sempre busquen ajuda en desconèixer que és un problema psicològic. Com totes les fòbies no existeix un patró estàndard amb el qual es pugui comparar amb altres subjectes, la qual cosa agreuja el problema del pacient en estar en la creença que és una persona vulnerable.

Per superar aquest trastorn és necessari acudir al psicòleg perquè pugui realitzar un diagnòstic correcte. Generalment, la psicoteràpia serà suficient per superar aquesta condició; no obstant això, en casos extrems és possible que es empleen alguns fàrmacs per ajudar a reduir la simptomatologia ansiosa. Ara bé, el tractament farmacològic sempre ha de combinar-se amb la teràpia psicològica.

Controvèrsia[modifica]

Hi ha qui suggereix que la ergofobia afecta més aviat al treball, que no al lloc del treball, com plantegen els primers estudis.[4] Aquí entraria la definició que fa dictionary.com: an abnormal fear of work; an aversion to work Definició de Ergophobia. Una por anormal al treball; Una aversió al treball.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. «Understanding the True Meaning of Ergophobia». Arxivat de l'original el 2015-03-18. [Consulta: 7 juny 2017].
 2. «La Ergofobia o el miedo al trabajo». [Consulta: 4 juny 2017].
 3. «La Ergofobia o el miedo al trabajo». [Consulta: 4 juny 2017].
 4. «Definición de Ergofobia». Arxivat de l'original el 2017-03-15. [Consulta: 4 juny 2017].

Enllaços externs[modifica]