Vés al contingut

Escif (ceràmica)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Escif àtic del 490-480 aC

L'escif[1] o skyphos (del grec σκύφος) fou la tipologia de ceràmica grega per a beure més popular durant el període geomètric. De caràcter innovador, s'exportà tant a les metròpolis gregues com a les colònies fenícies del Mediterrani occidental. Els escifs corintis solen denominar-se amb el terme més específic de còtila (del grec κοτύλη), que antigament designava genèricament una copa; la còtila també era una antiga unitat de volum.

Es tracta d'un bol de llavi marcat i curt, amb dues nanses horitzontals i una base baixa i ampla, o sense base. La decoració acostuma a limitar-se a la banda de les nanses.[2]

A Catalunya es conserva un exemplar d'escif ibèric a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, provinent del jaciment de Darró.[3]

Referències

[modifica]
  1. «escif». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 23 febrer 2017].
  2. Christoph Briese i Roald Docter, «El skyphos fenicio: La adaptación de un vaso griego para beber» Cuadernos de Arqueología Mediterránea, 1998, núm. 4.
  3. Trullén, Josep Maria (dir). Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Guia de les Col·leccions del Museu. Organisme Autònom BMVB, 2001, p.21. ISBN 84-931438-3-9.