Església dels Dolors (Vic)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Església dels Dolors
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XVIII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura barroca Modifica el valor a Wikidata
Altitud484 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVic (Osona) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. dels Dolors, 1-7 Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 55′ 42″ N, 2° 15′ 22″ E / 41.928219°N,2.256197°E / 41.928219; 2.256197
Bé cultural d'interès local
Data2011
Id. IPAC39774 Modifica el valor a Wikidata

L'Església dels Dolors és una església barroca de Vic (Osona) protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.

Descripció[modifica]

Església d'època barroca que fou construïda a començaments del segle xviii per l'arquitecte Josep Morató i Soler.[1]

L'església, situada entre dos habitatges, consta d'una sola nau. La seva façana principal presenta diverses finestres i una roseta sobre la porta principal. Aquesta és allindada amb un gran frontó semicircular trencat, amb florons al centre, i una inscripció. A l'interior trobem un retaule barroc (reproduït fidelment després de la destrucció durant la Guerra Civil) i una imatge de la Mare de Déu dels Dolors que són obres de l'escultor Vicenç Real (1760). La decoració pictòrica de l'església fou realitzada pels germans Sala i Josep Gallés l'any 1887.[1]

Història[modifica]

L'església dels Dolors és la seu de la Congregació dels Dolors, que cada diumenge de Rams (o el dimarts següent si el diumenge de Rams plou) organitza, pels carrers del centre històric de Vic, la tradicional processó dels Dolors, coneguda com a Processó dels armats o Processó del Silenci pels carrers del centre històric. Al 2025 farà 275 anys del seus inicis.[1]El 18 de setembre del 2024 farà 300 anys de l'inici de la construcció de dita església.

Aquesta església conserva també l'orgue del segle xix. Durant la Gerra Civil foren malmesos els tubs, però se'n conservà el mecanisme i el moble. Recentment, s'ha restaurat del tot i torna a funcionar. Es creu que podria ser una part d'un orgue més gran.[1]

A l'església dels Dolors, s'hi conserven alguns retaules procedents d'altres esglésies.[1]

Enguany també es te cura del Sant Crist de l´Hospital de la Santa Creu, traslladat des dels seu emplaçament original en ocasió de la seva des-sacralització arrán de convertir l'espai originari en l'actual paranimf de la Universitat de Vic.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Església dels Dolors
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «Església dels Dolors». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 12 octubre 2017].