Vés al contingut

Mujahidins: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
ortografia
m Robot modifica: sv:Mujaheddin
Línia 38: Línia 38:
[[ru:Душман]]
[[ru:Душман]]
[[sr:Муџахедин]]
[[sr:Муџахедин]]
[[sv:Mujahedin]]
[[sv:Mujaheddin]]

Revisió del 15:19, 20 nov 2007

Mujahidí -fem. mujahidina, pl. mujahidins, mujahidines- (en àrab, ﻣﺠﺎﻫﺪ, muŷāhid; pl. ﻣﺠﺎﻫﺪﻳﻦ, muŷāhidīn, participi actiu del verb àrab yahada, que significa «fer la Jihad) significa combatent, guerrer o lluitador i és la paraula amb què hom designa els combatents islàmics involucrats en una guerra o qualsevol altre conflicte o disputa. El terme muŷāhid, així com el seu plural muŷāhidīn, té la mateixa arrel àrab que el mot Jihad.

Ús

La paraula Muŷāhid (amb la grafia francesa moudjahid) ja havia estat utilitzada durant la guerra d'Algèria per a designar els algerians alçats en armes contra el poder colonial francès. No obstant, es va fer famosa a occident arran de la invasió soviètica de l'Afganistan en els anys 80. Els mujahidins eren un exèrcit irregular entrenat i finançat per Aràbia Saudita i Estats Units que lluitava contra les tropes soviètiques i contra el règim prosoviètic de Mohammad Najibullah. Els mujahidins afganesos van conformar anys més tard el gruix dels talibans.


Al nord d'Àfrica els membres dels partits laics que combaten contra els fonamentalistes reivindiquen per a ells el terme mujahidí. A Algèria els fonamentalistes anomenen mujahidí els seus enemics laics veterans de la guerra d'independència.


A Iran hi ha els Mujahidins del Poble, la més important de les organitzacions armades d'oposició a la república islàmica, que va lluitar també contra el règim del xa. La seva ideologia es qualifica a vegades d'híbrid d'islamisme i marxisme.

A Bòsnia i Hercegovina es va anomenar mujahidins tots els voluntaris internacionals musulmans que van combatre junt amb les tropes musulmanes locals durant la guerra que va tenir lloc des de 1992 fins a 1995.

Pàgines que s'hi relacionen