Vés al contingut

Progressisme: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m correcció
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
El '''progressisme''' és una tendència política -no una ideologia definida- on es defensen idees considerades «avançades», sobretot aquelles orientades cap al desenvolupament de l'[[Estat del benestar]], la defensa [[drets civils]] i certa [[redistribució de la riquesa]]. Aquesta corrent política aglutina una sèrie de doctrines filosòfiques, ètiques i econòmiques que persegueixen el progrés integral de l'individu en un ambient d'[[Igualtat social|igualtat]], [[llibertat]] i [[Igualtat davant la llei|justicia]], i es considera que reuneix les forces oposades al [[conservadorisme]]. En el progressisme com subespectre polític conflueixen diverses doctrines que provenen del [[liberalisme]] i el [[socialisme democràtic]] [[centreesquerra |.]]
{{FR|data=setembre de 2015}}

El '''progressisme''' és una [[ideologia política]] formada per les doctrines filosòfiques, ètiques i econòmiques que persegueixen el progrés integral de l'individu en un ambient d'[[Igualtat social|igualtat]], [[llibertat]] i [[Igualtat davant la llei|justicia]].
Els progressistes persegueixen la llibertat personal i la privilegien sobre la [[llibertat econòmica]], per això fomenten reformes progressives socials, econòmiques, polítiques i institucionals amb les qual pretenen aprofundir en la llibertat de l'individu. Així mateix rebutgen la dicotomia [[Esquerra política | esquerra]] - [[Dreta política | dreta]] per considerar-la desfasada. Els progressistes sostenen que la lluita entre les doctrines capitalistes i les socialistes no tenen sentit en el segle XXI després de la [[caiguda del mur de Berlín]]. De la mateixa manera certs progressistes argumenten que malgrat el fracàs del sistema socialista i mentre hi hagi desigualtat, les banderes de l'esquerra tindran vigència. El progressisme com a tendència política és pragmàtic i per tant no es troba en l'espectre tradicional esquerra-dreta, és per això que prefereixen l'ús del [[gràfic de Nolan]] com a nou espectre polític. No obstant això, al progressisme de vegades se'l sol emmarcar dins de l'espectre de les esquerres, tot i que alguns sectors de la mateixa esquerra busquen desmarcar-se del progressisme.


Encara que el terme té precedents de la [[Revolució francesa]], el progressisme contemporani va néixer de les lluites pels [[drets civils]] i individuals que donaren vida a moviments socials com el [[feminisme]], l'[[ecologisme]], el [[laïcisme]] o la diversitat sexual, entre altres; i és fortament influenciat pel [[pragmatisme]].
Encara que el terme té precedents de la [[Revolució francesa]], el progressisme contemporani va néixer de les lluites pels [[drets civils]] i individuals que donaren vida a moviments socials com el [[feminisme]], l'[[ecologisme]], el [[laïcisme]] o la diversitat sexual, entre altres; i és fortament influenciat pel [[pragmatisme]].

Revisió del 16:50, 7 març 2019

El progressisme és una tendència política -no una ideologia definida- on es defensen idees considerades «avançades», sobretot aquelles orientades cap al desenvolupament de l'Estat del benestar, la defensa drets civils i certa redistribució de la riquesa. Aquesta corrent política aglutina una sèrie de doctrines filosòfiques, ètiques i econòmiques que persegueixen el progrés integral de l'individu en un ambient d'igualtat, llibertat i justicia, i es considera que reuneix les forces oposades al conservadorisme. En el progressisme com subespectre polític conflueixen diverses doctrines que provenen del liberalisme i el socialisme democràtic .

Els progressistes persegueixen la llibertat personal i la privilegien sobre la llibertat econòmica, per això fomenten reformes progressives socials, econòmiques, polítiques i institucionals amb les qual pretenen aprofundir en la llibertat de l'individu. Així mateix rebutgen la dicotomia esquerra - dreta per considerar-la desfasada. Els progressistes sostenen que la lluita entre les doctrines capitalistes i les socialistes no tenen sentit en el segle XXI després de la caiguda del mur de Berlín. De la mateixa manera certs progressistes argumenten que malgrat el fracàs del sistema socialista i mentre hi hagi desigualtat, les banderes de l'esquerra tindran vigència. El progressisme com a tendència política és pragmàtic i per tant no es troba en l'espectre tradicional esquerra-dreta, és per això que prefereixen l'ús del gràfic de Nolan com a nou espectre polític. No obstant això, al progressisme de vegades se'l sol emmarcar dins de l'espectre de les esquerres, tot i que alguns sectors de la mateixa esquerra busquen desmarcar-se del progressisme.

Encara que el terme té precedents de la Revolució francesa, el progressisme contemporani va néixer de les lluites pels drets civils i individuals que donaren vida a moviments socials com el feminisme, l'ecologisme, el laïcisme o la diversitat sexual, entre altres; i és fortament influenciat pel pragmatisme.