Idiotisme (malaltia): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.7.1) (Robot afegeix: uk:Ідіотія
m r2.7.2) (Robot afegeix: lv:Idiots
Línia 27: Línia 27:
[[ko:백치]]
[[ko:백치]]
[[lt:Idiotas]]
[[lt:Idiotas]]
[[lv:Idiots]]
[[mk:Идиот]]
[[mk:Идиот]]
[[no:Idiot]]
[[no:Idiot]]

Revisió del 15:21, 16 jul 2012

Idiota és com s'havia anomenat al segle XIX i primers anys del XX a les persones considerades amb un quocient intel·lectual molt per sota de la mitja. Es considera que el quocient entre l'edat cronològica i l'edat mental hauria de ser proper a la unitat, és a dir, que haurien de ser més o menys coincidents, però aquesta persona el tindria entre zero i 0'24, inferior a la d'un imbècil. Actualment aquest terme mèdic està obsolet.

Aquesta discapacitat psíquica extrema es detecta ja des d'una edat molt temprana, es considera una malaltia incurable i amb símptomes difícilment contrarrestables, que poden incloure immovilitat, incapacitat per a parlar, manca de memòria i poca resposta a estímuls exteriors. La majoria de casos el malalt ho és de naixement, però també pot causar la malaltia un cop fort, per exemple en un accident, o per una ausència d'oxigen al cervell.

Etimologia

El mot català idiota prové del grec ἰδιώτης, idiōtēs, de ἴδιος, idios, que significa "privat", "un mateix". Va ser emprat pels romans per a designar persones egoïstes, o que no participàven a la societat. Els metges la van reprendre segles després per a caracteritzar aquests malalts per què no tenen noció del món exterior a ells i gairebé no responen a cap estímul.

Cultura popular